shop.musicserver.cz

Skromní, temní, pozitivní, veselí, příjemní

Vydáno: 08.10.2005 13:40 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Čtvrteční večer se s hudebními akcemi roztrhl v Brně ruksak. No, možná spíše pytlíček... Každopádně jednou z těch významnějších událostí byl i dvojkoncert kapel Soil a Lakeside Church, který proběhl v klubu Favál. A nebylo to vůbec špatné. My jsme tam byli a připravili pro vás reportáž s fotografiemi.

Lakeside Church, Favál, Brno, 6.10.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Dlouho nebylo jasné, kdo bude ve čtvrtek šestého října hvězdou večera. Hlavním motivem plakátu byl obal alba "Sunrise" Lakeside Church, pod kterým se skvěl obrovský nápis Soil. Vše se tedy muselo rozseknout až v klubu Favál Music Circus, kterému v Brně neřekne nikdo jinak než Favál. Hranice s vedle stojícím Velodromem tvoří z příchozí cesty něco, co dost připomíná zelenou míli. Mříže vlevo, temná zeď vpravo, matné světlo až na konci uličky smrti. Jestli budou Lakeside Church tak temní, jak se píše, zapadnou skvěle. Všechny pocity se trochu mění po vstupu do nitra klubu. Interiér sice pozitivním nábojem nejiskří, vlastně se moc neliší od běžných klubů, ale deprese taky nevzbuzuje. Poznávacím znakem je řešení hlediště (či skotačiště, jak kdo chce), které volně přechází v prostor k sezení se stoly a pohovkami. Pocit, že zvedat se ze židlí a gaučů a stoupat si pod pódium, nijak neoddělené a jen lehce vyvýšené, dá práci, je silný a příliš se neliší od následné skutečnosti.

Lakeside Church, Favál, Brno, 6.10.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Čekání. Činnost, kterou na koncertech nemá rád nikdo. Krátce před ohlášeným začátkem koncertu ještě probíhá zvuková zkouška čtveřice Lakeside Church. Zřejmě aby došlo k jejímu jednoznačnému oddělení od samotné produkce, následuje třičtvrtěhodinová pauza. Tu nepříliš početné publikum (ten den probíhalo v jihomoravské metropoli pár jiných významných akcí, aspoň nebylo dusno) využívá k popíjení jednoho z nejdražších piv v Brně a ke konverzaci. Konverzuje i kapela samotná a jednu chvíli to vypadá, že vůbec nic nebude. Nakonec ale něco je. Lakeside Church téměř nenápadně vcházejí na pódium a spouštějí svůj hodinový koncert. Potvrzují, že přirovnání k Depeche Mode není úplně mimo mísu - zpěvák Janne Marvannen jako by vypadl z oka Davidu Gahanovi a i hudebně jsou cítit jisté vlivy. I přes jistou jednobrdost - elektroniku evokují jen nejrůznější acid plochy - z hudby sálá v podstatě rocková energie. Mezi zhruba deseti písněmi nechybí hity "Forest", "Feel" a "Looking For You" ani covery, Marvannen několikrát připomene, jak skvěle se kapele hraje, přičemž těžko říct, do jaké míry jde o upřímnost, neb k toužebnému zaplňování kotle dochází velmi pozvolna a zcela by k němu došlo asi až po delší době hraní. Přesto návštěvníci kapelu jen tak odejít nenechají a vytleskají si rovnou dva přídavky. Pak už se ale jeviště halí do tmy.

Soil, Favál, Brno, 6.10.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Čekání. Ten večer už druhé. Přestavba techniky a pokud možno co nejkratší zvukovka. Celkem to nezabere víc než čtyřicet minut. Pak je jasné, že tím tahounem, kterého si přišli Brňané vychutnat, je parta Soil. A o překvapení není nouze. Tím hlavním je, že Soil jsou naživo skutečně živou kapelou - elektronika je hodně upozaděna a obstarávají ji v podstatě jen klávesy a sem tam nějaký kytarový efekt. Tvorbu skupiny tak koncert posouvá do početných žánrových větví. Chvíli jsou víc jazzy, chvíli zase funky, chvíli latino a chvíli nefalšovaný pop-rock. Nešetří optimismem a všechno je to pestré. Dokonce tak pestré, až má člověk problémy najít jednotící prvek. Ale ne. Tím hlavním, co Soil odlišuje od jiných, je charakteristický silný hlas Zuzky Kropáčové, který je zároveň překvapením pro všechny, kteří ten večer zjistili, jak křehce vypadající bytosti tenhle ocelák patří. Zklamáním mohla být absence hitovky "Lord" nebo "Blinded", která se dá na webu skupiny stáhnout pod novým názvem "Better Than Worst", naopak potěšil přídavek v podobě reggae verze jedné z prvních skladeb skupiny "Freaky". Jo a kotel byl a tancovalo se.

Soil, Favál, Brno, 6.10.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Po přídavku jako když utne. Štamgastvo klubu se rozesadilo po pohovkách a chvíli debatovalo, jako by se nechumelilo. Zbytek sbíral opilé ze schodů, startoval ohnivé oře nebo čekal na noční rozjezd městské hromadné. Lakeside Church a Soil zanechali v Brně stopu příjemně skromného koncertního zážitku, který má potenciál se s přibývajícími zkušenostmi blížit dokonalosti.

Soil, Lakeside Church, Favál, Brno, 6.10.2005

NÁZORY
  • Cena Piva (Kuchal, 13.10.2005 14:47) Reagovat

    Věta že publikum v pauze popíjelo jedno z nejdražších piv, no to snad ne???? :-( Vždyť pivo stojí 20kč, myslím, v otatních klubech v Brně je to stejné nebo dražší. Jinak si ovšem myslím, že článek byl objektivní. Možná autor zapomněl na to, že pivo nestojí 40,-, jak platí zákazník první pivo (20 kč je záloha na sklo, protoze se chodí na zahrádku), ale jen dvacet, tak nevím jestli to nemůže být tím.

  • Re: Cena piva (David Věžník, autor, 13.10.2005 14:59) Reagovat

    V podstatě jde jen o takové popíchnutí. Platil jsem třicet korun (a v Brně jsem měl i za šestnáct, i když, pravda, nebylo to v klubu) a žádná záloha mi vrácena nebyla. Mohlo však jít o nedopatření ze strany mé nebo obsluhy, v tom případě se omlouvám. Rozhodně to neberte jako důvod klub zavřít. ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu