shop.musicserver.cz

Průvodce novým albem Škwor 'Amerika'

Vydáno: 04.10.2005 05:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V polovině října přijde do obchodů nová deska skupiny Škwor "Amerika". Už podle názvu není třeba dlouze váhat, komu je určena a kdo by ji rozhodně neměl poslouchat. Ale ostatní nechť odhodí předsudky a zkusí to. Právě pro ty z vás, které to láká, jsme v předstihu připravili průvodce "Amerikou".

Škwor - Amerika
© facebook interpreta
Rok se sešel s rockem a je tu nová deska českých drsňáků Škwor. Tahle partička je vůbec hodně zajímavá. Kdo by v roce 2002, kdy vydali coby vítězové soutěže Rock Made In Gambrinus album "Vyhlašuju boj", čekal, že se z nich stane po čase jedna z nejúspěšnějších domácích rockových formací. Pochybnosti byly tehdy na místě, protože debut u majors stál za zlámanou grešli a překypoval ani ne tak invencí, jako spíš vulgaritou a zbytečnou obhroublostí. Poměrně výrazná změna nastala o dva roky později s pokračováním "Vyvolenej". To bylo album, které sice nijak zásadně nepohnulo ustálenými mantinely dunivého nu-metalu Škwor, skupina se na něm ale pokusila představit více tvůrčím způsobem. A zafungovalo to, namísto sprosťáren přišly melodie, pokusy o netradiční aranže, větší podíl elektroniky. Ne náhodou se na hozenou udičku chytili posluchači a "Vyvolenej" skončil ve více než deseti tisících domácností. Výsledkem byla zlatá deska. "Za těch pár let by člověk měl dostat trochu rozumu. I když jsme pořád dost velký hovada. Nevím, jestli se naše publikum mění, možná jen s větším počtem fanoušků přibývá více těch normálnějších lidí. V každém případě už mě nebaví na pódiu soutěžit ve vulgarismech," řekl tehdy musicserveru zpěvák Petr Hrdlička. A teď budou mít všichni šanci poznat, kam dále se Škwor posunul - v pondělí 17. října totiž vyjde nová deska "Amerika". Díky vydavatelství Warner Music si nyní můžete přečíst průvodce po ní, recenze přijde hned po vydání.

1. 911 (1:21)

Transatlantický vzkaz je patrný už z názvu intra, který připomíná datum teroristických útoků v New Yorku 11. září 2001. První track desky začíná jako melancholické country, ale vzápětí táborákovou kytaru nahradí plouživé, avšak apokalyptické elektro.

2. Amerika (2:19)

"Chceme stárnout s Amerikou, každej člověk po tom touží." Škwor se tady staví do řady hudebníků, kteří jsou na nože s Georgem Bushem. Typická skladba, postavená na energické rytmice a křičeném refrénu, bude nepochybně dobře fungovat na koncertech.

3. Nábor (2:51)

Pokračuje tempo nasazené v "Americe". Píseň nadupaně odsýpá, ve slokách Hrdličkův vokál doprovází jen bicí a jemná elektronika, postupně se přidávají kytary. Oříškem pro posluchače bude vyluštit, o čem vlastně je text.

4. Křídla (3:35)

První skutečné vybočení. V duchu úspěšných zahraničních nu-metalistů připravil také Škwor pecku, která začíná jako dojemná zpověď, popově laděné aranže a verše o potřebě uvolnit se a nenechat se spoutat konvencí v refrénu nahradí decentní riff a stadiónový popěvek. Mohl by z toho být úspěšný singl.

5. Zabiják (2:42)

Se "Zabijákem" přijde pecka mezi oči oproti "Křídlům". Agresivní song, ve kterém se vyžívá především hrubý vokál Petra Hrdličky. Z písně, která si ani nehraje na melodii, je cítit hardcoreový feeling. Samozřejmě tak nějak komerčně okleštěný.

6. Maj to jinak (3:12)

Opět výrazné uklidnění. Jak jméno napovídá, píseň pojednává o slečnách, o problémech s nimi, o životě s nimi. Náladou by se dalo "Maj to jinak" označit za hardrockový příspěvek, neboť dojde i na kytarové sólo, věc v nu-metalu takřka nevídanou. Solidní potenciál má jednoduchý, leč účinný refrén, kterému by ale prospělo, kdyby ho s Hrdličkou zpíval ještě další, lepší zpěvák.

7. Co takhle jít (3:14)

Škwor se vyžívají v tom, že nastartují song rychlým tempem s ostrou kytarou, ale pak nechají znít jen rytmiku a zpěv. "Co takhle jít" je toho dobrým příkladem. Politicky angažovaná pecka v sobě snoubí také punk a dance music.

8. Buzerpla.cz (3:23)

Pro milovníky metalu jedna z nejnadějnějších věcí. Opět tradiční škworovská struktura, ale počáteční riff opravdu stojí svou hutností za to. "Ta zvířecí touha žít nad vodou drží," štká zpěvák na posluchače. V rámci desky jedna z nejlepších skladeb, v závěru prokládaná akustickou kytarou.

9. Buď se mnou (3:05)

Jako by Škwor podléhali stařecké depresi. Pějí o umírání. "No tak buď se mnou, já jsem se bál, že budu sám." Tady se kapela pokusila rozlousknout refrén dvojitým zpěvem a určitě to přineslo pozitivní body. Další jasný tip na singl.

10. Tady a teď (2:24)

Rychlá a úderná pecka, která ovšem postrádá výraznější melodii. I textově se jedná o tradiční, téměř klišovitou věc o tom, že chlap nechce zůstat sám a potřebuje vedle sebe mít ženskou.

11. Divnej (3:02)

Škwor pokračují v kritice lidí, které nemají rádi, a chování, kterým opovrhují. Hudebně v "Divnej" připomínají vzdáleně Rammstein. Středobodem textu jsou opět USA, které kategorizují svět a rozhodují, kdo je "divnej a kdo ne".

12. Umělec (2:43)

Po dlouhé době píseň, v níž zpěv doprovází také riffy. Vše se nese v obráceném gardu, kdy refrénová pasáž je rozvláčná a jakoby táhlá, kdežto zbytek je našlápnutý metal.

13. Už nevolej (2:58)

S touhle písní budou Škwor nepochybně slavit úspěchy na koncertech, neboť podobně jako "Mý slzy neuvidíš" z "Vyhlašuju boj" klade důraz na účelný popěvek, který nebude těžké si zapamatovat. V kombinaci s hardrockovou strukturou nemohou u fanoušků šlápnout vedle.

Autor je redaktorem Týdne.

NÁZORY
  • Skwor (Loreenzo, 04.10.2005 09:17) Reagovat

    ...tak na tohle album se už těším...

  • Škwor (Dan, 14.10.2005 12:36) Reagovat

    www.skwor.aktualne.cz

  • Dojem (f-fect, 22.10.2005 18:12) Reagovat

    Teď jsem si ho poprvé poslechl a myslím, že je to zatím to nejlepší, co jsem zatím od ŠkWoru slyšel. Album Vyvolenej je důstojným konkurentem, ale - myslím - na Ameriku nemá. Překrásná hardrocková vecička plná skvělých nápadů a melodií.
    Ode mě získávají standing ovation. Bravo!!

  • :) (noname, 22.10.2005 23:07) Reagovat

    neznam odpornejsi kapelu nez je skwor..srry

  • Trapáci... (space.lemon, 23.10.2005 13:52) Reagovat

    Škwor je banda widláků, ale protože chcou, aby se jim prodávaly desky a aby byli in, tak hrajou nu-metal... Akorát přemýšlím, jestli jsou jejich texty víc k smíchu nebo pláči :/ Děsná sračka!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Škwor je i přes dílčí změny na nové desce dál "Sobě věrnej" (21.10.2023 09:00)
- "Sobě věrnej" Škwor smetl v českém albovém žebříčku početnou rapovou konkurenci (19.10.2023 20:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Léto patřilo na Spotify domácím hudebníkům - Calinovi, Sheenovi, Steinovi, ale i Škwor (11.09.2023 11:51)
- Video: Škwor je v novém singlu doslova sám "Sobě věrnej" (22.05.2023 12:47)
- Škwor vydává svou albovou prvotinu "Vyhlašuju boj" v reedici na vinylu a vyjíždí na akustické turné (31.10.2022 11:23)
- Video: Škwor vrací fanouškům přízeň koncertním klipem "Tváře smutnejch hrdinů" a reedicí alba "Sliby & lži" na vinylu (22.11.2021 10:59)
- Video: Škwor se v posmutnělém klipu trápí "Nejistou přítomností" (21.12.2020 15:47)
- Recenze: Škwor se na "Tvářích smutnejch hrdinů" až příliš pevně drží svého rukopisu (21.11.2020 17:30)
- Škwor v albovém žebříčku s novinkou "Tváře smutnejch hrdinů" smetl všechny rappery (19.11.2020 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu