Potápění se do hlubin životních propastí

30.09.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Slovenské duo Disharmony patří k exportnímu zboží tamní industriální scény. Jejich sférický opus "Collapse" navazuje na předchozí vydaná dějství a ve světě okolo nás zatím neexistuje ono světélko dobra na konci tunelu.
8/10

Disharmony - Collapse

Skladby: Gratification, Interlinear, Collapse, Sacred Truth, Rotor, Disfiguration, Sickliness, Enemys, Sanctum, Flame In My Soul, Voices In Me, Expiration, Zoomer (O.S.F. rmx by Polygon), Magnificence, Tombstone
Celkový čas: 64:55
Vydavatel: Monopol Records
Lord Sauron a Ryby jsou společníky, kteří spolupracují na několika projektech. Jedním z nich je malý label Aliens, který na Slovensku vydává elektronickou hudbu rozličného ražení a spolupodílí se i na organizování festivalů (tím posledním byl Apocalyptic Visions Vol. 4 v Bratislavě). Disharmony je ale dítko, kterému se věnují s největší pozorností. Naplno jej uvádějí do tohoto krutého světa a toto vše se zákonitě projevuje i v hudebním ražení. Disharmony kombinují prvky dark ambientu s industriální elektronikou, něco málo v základech vzešlo i z electronic body music. Na svém prvním opusu "Moonflower" důkladně pracovali a sklidili zasloužený ohlas. Následný spíše remixový kompilát "Zoomer" přinesl nejenom nový materiál, ale i několik úprav titulního tracku, mezi zúčastněnými najdete i brněnské Depressive Disorder. Po mezistádiu s projektem Oxyd se Disharmony vracejí s "Collapse", a navazují tak na zaběhlé koleje svých albových předchůdců.

"Collapse" je koncepčně sourodým projektem. Na konceptu Disharmony stavějí a rozvíjejí dějové linie, aby zbortili ony idylické formulky života. Nemalým dokreslujícím prvkem jsou i využité samply - na jedné straně je to precizní práce se zvuky, ruchy a na té druhé straně je to určitá magičnost využitých hlasových elementů, které třeba nemají daleko ke gregoriánským chorálům. V některých momentech je patrná určitá sounáležitost s tím, co například v devadesátých letech dělali Future Sound Of London, hlavně na dvojalbu "Lifeforms" nebo na drtivém rozboru neblahé reality z desky "Dead Cities".

Od prvních tónů jste vehnáni do sférických otěží. Toto celé ponuré dějství prolétává spíše v nahuštěných a depresivních náladách, které podtrhuje vokál Rybyho s texty o pozemském bytí-nebytí. "Rotor" a "Sickliness" nejblíže připomenou Future Sound Of London v kombinaci s náznaky etnických prvků. V "Enemys" se na chvilku rozezní kytarové sólo Pavúka a v úplném závěru "Tombstone" vás dětský pláč přinutí pozastavit se nad tím vším vyřčeným, slyšeným a popřemýšlet o tom. "Collapse" je jeden velký výpravný příběh, jehož každá část plně zaplňuje vyznačený prostor, aby v každém svém závěru připravila vstupní bránu pro následného odvážlivce, který se chce možná i utkat s temnými silami v boji za lepší svět. Těžko se tedy hledá nějaké slabé místo nebo nepasující element. Disharmony jsou zručnými hráči, kterým každý dílek ve skládačce musí pasovat ve spojení s výsledným koncertním vizuálním konceptem.

"Collapse" je důsledným exkurzem do vnitřního rozpoložení myšlenek Disharmony, kteří bez nadsázky řeší rozpor mezi životem a smrtí. Koukají tak přímo tváří v tvář skutečnému stavu okolo nás, kde ono skryté zlo vystrkuje více a více svá chapadla, která chtějí vše ovládat a mít vše cíleně pod kontrolou. Tento pocit nikterak nepřidá na optimismu, je třeba najít cíl cesty a před bojem postupně nabrat sil, ale pozor na ponorku z bezvýsledně opakujících se situací.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY