shop.musicserver.cz

Jukebox 6/2005

Vydáno: 14.09.2005 05:00 v sekci Audio - Karel Veselý | foto: facebook interpreta
Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Robbieho Williamse, Arcade Fire, Magnet, Robyn, Myla, Mekyho Žbirky s Ivou Frühlingovou a Rickyho Martina.


Skladba týdne
Robbie Williams - Tripping (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Robbie Williams N
© facebook interpreta
Několik let vypouštěl Robbie Williams do rádiového a televizního éteru jeden hit za druhým. Pak si dal pauzu s "Greatest Hits", jejichž dvě novinky ("Radio" a "Missunderstood") byly přece jen drobet slabší, aby se letos koncem října vrátil s první deskou, na níž není ani nota od spolutvůrce jeho úspěchu Gyue Chamberse. A aby dokázal, že to dokáže, namíchal do prvního singlu "Tripping" úplně všechno, co ho napadlo. Většina písničky se nese v reggae rytmu, refrén zpívá falzetem, smyčcový doprovod nezapře ispiraci arabskou hudbou, kus textu Robbie dokonce odrapuje. Žádný hit na první poslech, ale když se zadře pod kůži, jen tak vás nepustí! Samozřejmě pokud nejste zrovna Karel Veselý... (Honza Balušek)
Karel Veselý si totiž myslí něco jiného: Dejte někdo Robbiemu hit! Zaslouží si ho. Ať chudák nemusí vydávat podobné matné kusy jako "Tripping". Chlápek jeho charisma zachránil i horší skladby ("Feel"), ale ať se nikdo nezlobí, jeho singlová novinka je jako kus vyrobený na objednávku toho nejtupějšího muzakového rádia. Trochu citu, trochu vzrušení, trochu života by to chtělo. Ten reggae rytmus, probůh, je něco jako malá domů ve fotbale. Sice tím nic nepokazí, ale gól z toho rozhodně nepadne. Leda tak vlastní. Dávám 5/10.
Magnet - Hold On (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Magnet - Hold On
© facebook interpreta
Další zdárný potomek, kterého povilo norské město Bergen, se jmenuje Even Johansen a vystupuje pod pseudonymem Magnet. Zatím největší úspěch asi slavil, když se jeho coververze skladby Boba Dylana "Lay Lady Lay" hrála v televizním seriálu "Odpočívej v pokoji". Jeho třetí album "The Tourniquet" vyšlo v Norsku v květnu, do Evropy se dostává s malým zpožděním, ovšem jak dokazuje srpnový singl "Hold On", bylo by hříchem ho propásnout. Jestli spojení "alternativní pop" není oxymoron, pak Magnet ho naplňuje vrchovatě. "Hold On" je píseň o dvou lidech, kteří se kdysi rozešli, a ačkoliv teď už mají nové vztahy, pořád na sebe myslí. Písnička se může se pochlubit jedním z nejsilnějších refrénů, které jsem poslední dobou slyšel. A navíc takhle sexy banjo jsem naposledy slyšel na poslední desce The Notwist. Jestli Richard Krajčo není suchar, na další album pozve Ivana Mládka. Rovnou ke stažení je druhý track alba, skladba "Duracellia", a to zde (budete ale muset chvíli klikat a vyplňovat svoje nacionále). Album "The Tourniquet" vychází tento týden stylově v Japonsku, v Británii se dá koupit od konce srpna, vy si jej můžete kompletně poslechnout zde.
Robyn - Be Mine (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Robyn - Be Mine
© facebook interpreta
Publicisté z ultrahype netových magazínů jako Pitchfork nebo Stylus Magazine mají redaktorskou povinnost zamilovat se do nějakého obskurního popového interpreta z třetího světa a psát o něm tak dlouho, až z něho udělají hvězdu (tedy alespoň mezi bloggery a otaku). Pravda, svět pro ně končí ve Skandinávii, ale i tak je záslužné, že objevili Annie, Magneta nebo právě Robyn. Pokud se nepletu, před několika lety se ji snažila jistá firma protlačit i v Česku, udělat z ní evropskou Britney Spears. Nepodařilo se a následoval výkop z firmy (btw. na Amazonu se prodává její první deska z roku 1997 "Robyn Is Here" za pět centů). Robyn se ale otřepala a vydala se vlastní cestou. Založila si svoji nahrávací firmu Konichiwa Records, vypadá jako dívčí David Bowie, produkuje futuristický pop a aktuální čtvrté album už je ve Švédsku číslem jedna. "Be Mine" inkasovalo v Pitchforku maximální hodnocení a důvod je jasný - hraje na žhavou vlnu minimalistického elektronického popu s povedeným futuristickým riffem rozsekaných smyčců. Berte to jako švédskou odpověď na "Toxic" od holky, která chce být víc než popová hvězda.
Arcade Fire - Rebellion (Lies) 9/10
ke stažení / audiostream / videostream

Arcade Fire - Rebellion (Lies)
© facebook interpreta
Nešťastní ti, kteří zatím neobjevili Arcade Fire. Montrealský kvintet vedený manželskou dvojicí (Sonic Youth nového milénia?) zasáhl loni srdce fanoušků indie rocku podle mnohých deskou roku "Funeral". Jako by do ní chtěli nacpat všechno zajímavé, co se momentálně na této scéně děje - syrové písničkářství s punkovou razancí, rozmáchlými jazzovými aranžemi s exotickými instrumenty a správně dávkovanou melancholií kříženou s paranoiou. Přesně rok poté, co album vyšlo za oceánem, podporují jeho prodej už třetím evropským singlem "Rebellion (Lies)". Ústřední melodický motiv hraje cello, aby se do něj v refrénu pustily kytary ala Clash. Jak typické! A teď otázka za milion? Co chybí Arcade Fire, aby z nich byli příští Radiohead (pokud jimi již tedy nejsou)? Hlavně lepší zpěvák, Régine Chassagne je výborná, ale Win Butler při vší úctě není na hraně šílenství balancující Tom Yorke. V "Rebelion" se ale jeho zpěv na rozmezí života a smrti zařezává do uší. A finále je prostě neodolatelné.
TV On The Radio - Dry Drunk Emperor (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

TV On The Radio
© facebook interpreta
Hurikán Katrina a zaplavení New Orleans je samozřejmě pro Američany obrovská rána. Někdo nadává prezidentovi (Kanye West) a někdo se natřásá v benefičním telethonu (skoro všechny hvězdy). Tv On Radio raději natočili sedmiminutovou epickou píseň o dětech, které umírají bez i pod vodou a přilepili ji na net ke stažení. Jestli ji opravdu nahráli jako reakci na nešťastné události, pak tu máme excelentní skladbu s aktuálním tématem. Nekonečný kytarový drone motiv, jenž připomíná nezastavitelné vlny řítící se na bezbranné město a text, který dělá z Bushe Antikrista. Po téhle ochutnávce se ještě více těším na bratříčka "Desperate Youth, Blood Thirsty Babies".
Mylo vs Miami Sound Machine - Dr Pressure (8/10)
ke stažení / audiostream / videosteam

Mylo vs Miami Sound Machine - Doctor Pressure
© facebook interpreta
Zničit rock'n'roll se mu nepovede, tak aspoň zničí disco. Mylova těžce povedená věc "Drop The Pressure" z ne zase až tak povedené desky "Destroy Rock'n'Roll" dostala nový kabát díky mashupu s disco klasikou "Dr. Beat" osmdesátkové sestavy Miami Sound Machine. A mýlka není možná, ten vokál je opravdu Gloria Estefan. Za mashupem, který slavil velký úspěch jako klubový bootleg, stojí neznámá dvojice Phil & Dog, Mylovi se ten nápad zalíbil, udělal si vlastní verzi a teď ji vydává na singlu. Není to vlastně regulérní mashup, beat originálu slouží jen jako úvod k prolnutí s oldies klasikou, ale obě skladby do sebe zapadají absolutně dokonale. Ten pravý clash ovšem nastává v textech, kde nejdříve "muthafuckas dropin' the pressure", a pak se ozývá z danceflooru: "Help me, Dr. Beat". Třeba je to příběh o tanečnících umírajících na večírku pod palbou šíleného DJe.
Meky Žbirka feat. Iva Frühlingová - Někdy stačí dát jen dech (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Meky Žbirka
© facebook interpreta
Díky bohu, že jsou mezi českými a slovenskými zpěváky a zpěvačkami, kteří už něco pamatují, i takoví jako Meky Žbirka. Nejenže mu rozhodně nevyschl proud melodických nápadů, ale nebojí se spolupracovat s neznámými (Horáček a Zenkl si udělali jméno na jeho "Modrém albu") nebo ne zrovna komerčními producenty (Honza Muchow na nové desce). Zatímco nové album je chystáno na první půlku října, do rádií už zamířil singl "Někdy stačí dát jen dech", jinak taky ústřední melodie seriálu "Ordinace v růžové zahradě". A ač se jedná o písničku psanou na zakázku, nepostrádá všechny atributy, pro něž je Meky když ne obdivován, tak alespoň pozitivně přijímán i těmi největšími alternativci. A backvokály Ivy Frühlingové do téhle pozitivní písničky sednou jak vy_víte_co_ na_vy_víte_co. (Honza Balušek)
Ricky Martin - I Don't Care (5/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ricky Martin - I Don't Care
© facebook interpreta
Je třeba ocenit hubebníky, kteří se ve své hudbě snaží najít vždy nové cesty, ač se občas ty cesty ukážou jako slepé. Pak je tu ovšem skupina muzikantů, kteří dokáží rapidně změnit svůj styl ne proto, že chtějí objevovat něco nového, ale protože cítí, že jim ujíždí vlak, a tak radši nasednou na jim dosud cizí módní vlnu. A dost často padnou na hubu. Třeba takový Ricky Martin - celou svou sólovou kariéru sází jeden hit za druhým v rámci latinskoamerického popu, ale nyní se rozhodl, že přesedlá na r'n'b. Blbost. V novinkovém singlu "I Don't Care" (resp. španělské verzi "Que Mas Da"), který předznamenává říjnové album "Life", zní divně a nepomůžou mu ani hostující rap/r'n'b přeborníci Amerie a Fat Joe, do skladby násilně vpasování. Ricky holt změnil soutěž, ale přestup z latino extraligy do r'n'b župy není zrovna tím nejlepším. (Honza Balušek)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)
- Prvotina Robbieho Williamse "Life Thru A Lens" vychází ve výroční reedici (20.10.2022 12:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu