shop.musicserver.cz

Druhá polovina nefolkových Folkových prázdnin

Vydáno: 01.08.2005 20:00 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou se překulily do své druhé poloviny. Ta patřila hlavně Irům a Keltům. Podle očekávání návštevníky nadchl především Glen Hansard z The Frames, nebyla však nouze ani o překvapení. Jubilejní dvacátý ročník se zkrátka vydařil.

Čechomor, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 27. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Folkové prázdniny vstoupily do své druhé poloviny tleskáním. Tleskalo se účinkujícím, tleskalo se s účinkujícími. Oproti původnímu plánu zahájili "Den World Music aneb O kořenech" bratři Cissokhovi ze Senegalu. Dva černoušci v tamějších hábitech působili na renesančním nádvoří velmi exoticky, stejně jako jejich nástroje - kory, které připomínají kytaru, harfu, loutnu, banjo, djembe a falus zároveň. Solidní úvod. Orkiestra sw. Mikolaja. Banda Poláků s loupežníkem od Ronji a sošnou perkusistkou v čele strhla celý dav polskými lidovkami. Výraz "polské lidovky" zní ploše. Jejich hudba takhle vůbec nezněla. Byl to nářez. Jestliže Actores Alidos zavedly den před tím publikum na sardské vršky, Orkiestra uspořádala výlet k nížinám podél Wisly. Závěrečný koncert patřil Iarla O'Lionáirdovi s přáteli s Čechomoru, respektive Čechomoru s přítelem Iarla O'Lionáirdem. Parta lidových bigbíťáků hrála tzv. akusticky, což v tomto pojetí znamená, že byli čtyři, že elektrická kytara byla vyměněna za akustickou a že bicí byly vyměněny za dřevěnou krabici, které se říká kachon a která překvapivě obstarala kopák, rytmičák i hajtku. Jejich koncert tak dostal nové rozměry a ukázal, že tyhle chlapíky hraní českých lidovek porockersku vážně baví. Samotný O'Lionáird, který hostuje na "Co sa stalo nové:", dostal prostor i pro svou sólovou tvorbu: Ambientním plochám linoucím se z jeho Power Booku zdatně sekundovaly další ambientní plochy linoucí se z čechomoří sestavy akordeon-kytara-housle, nad vším se klenul poirsku hopsavý vokál člena Afro Celt Sound System. "Nepudem domů" měla vyprovodit návštěvníky na cestu do peřin, kdo se držel textu, mohl zajít do kaple, kde se konalo letošní druhé nocturno. Obstarali jej Ivo Cicvárek a Epy De Mye, účastníci pondělní části Open scény, scény věnované začínajícím hudebníkům. Cicvárek je zručný kytarista a pianista, na příčnou flétnu ho doprovází zručná Petra Klementová a jejich lyrické písně byly tím pravým, co hrstka návštěvníků potřebovala. Jako by to věděla, pokračovala v lyrické notě i okleštěná Epy De Mye. Zpěvák a zpěvačka, on hrál na kytaru, ona na kontrabas. Oba hráli na dobrou noc.

Jablkoň, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 28.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
"Dvacet jedna týdnů zbývá do Vánoc". Věřil by tomu někdo? Michal Němec z Jablkoně tak nazval čtvrteční den, sám očekával příval vánočních výzdob do hypermarketů každým dnem a v Náměšti si natočil koncert své skupiny na videozáznam. Bude z toho dévédéčko. Na něm budou kromě Jablkoně k vidění i všichni ostatní, kteří se ten večer na nádvoří představili. S Jaroslavem Svěceným koncert ve třicetistupňovém horku zahájila samotná Jablkoň. Nenašel se nikdo, kdo by pánům záviděl černé obleky, které tvořily jejich image. Pak kamery zhasly a následoval blok hostů. "Dobrý den. Vítám se tady opět v tomto krásném prostředí," pozdravil Jiří Stivín, který se stal stělesněním kontrastu. Na pódiu chvílemi až zmateně a plaše působicí starý pán ohromuje hráčskou viruozitou, pouští si podklady z iPodu a s neochvějnou jistotou používá přístroj, který by se snad mohl jmenovat "loop recorder" (zmáčkne poprvé, nahraje smyčku, zmáčkne podruhé, první smyčka se pouští a on nahraje druhou, zmáčkne potřetí...). Do techniky nezasvěcený Petr Váša poté předvedl něco málo z umění, kterému říká fyzické básnictví v translatině, a všem nezasvěceným do jeho tvorby rozechvěl bránice. Jeden se až diví, čím vším se mohou lidé živit. Ale zábava to byla. Zábavu z jiného soudku předvedl Jan Spálený & ASPM. Bránice se sklidnily a místo toho se do jazz-bluesových groovů pohybovaly leckteré hlavy. Renesanční nádvoří se proměnilo v zakouřený bar, řečeno obrazně. Takzvaný kontrast největší přišel s vystoupením cimbalistky Zuzany Lapčíkové. Výlet do českého folkloru po nášlapu Jana Spáleného, to bylo zmatení. Nešlo hýbat ničím. To už se ale znovu rozběhly kamery, na scénu se vrátila Jablkoň a završila Xmas Countdown přehlídkou největších hitů, při nichž se na pódiu vystřídali všichni účinkující tohoto dne. Kdo toho neměl dost a potřeboval vyprovodit do snů klidnými písněmi, mohl ještě zajít do kaple na nocturno Martiny Trchové. Tahleta nocturna, to je vůbec dobrý nápad. Ještě když se k tomu přidají kvalitní hudebníci (jakože tomu tak je vždy), kteří zvolí repertoár úměrní noční hodině, je to před spaním to nejlepší.

Glen Hansard a Markéta Irglová, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 29.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Páteční "Irský den" byl pro pořadatele asi nejnamáhavější. Headlinerem byl božský Glen, který měl přitáhnout davy Náměšťanů, základnu frames.wz.cz a dva autobusy z Rakouska. Nutno předeslat, že organizačně se to povedlo. Nebo to tak alespoň vypadalo směrem k hledišti. Glen Hansard se na dramaturgii dne významně podílel - všichni vystupující jsou jeho známí a kamarádi hudebníci. Vše odstartoval písničkář Paul Tiernan v doprovodu houslistky Marji Tuhkanen a jako obrovským měchem pomalu vtlačoval do rozpáleného davu irskou melancholii. V tom pokračovala, i když na trochu jiný způsob, i Maria Doyle Kennedy. Tiernan se v tu chvíli odsunul do pozice "pouhého" kytaristy a instrumentové duo doplnilo violoncello. Kennedy se pohybovala na procítěných vodách, tedy až na téměř jazzovou verzi "Video Killed The Radio Star" od The Buggles. V jednu chvíli si na pódiu pozvala Ferguse O'Farrella a vlastně tím zpečetila onu proklamovanou provázanost irské písničkářské scény. Několikapísňové intermezzo na poslední chvíli pozvaného Davida Kitta bylo pozvánkou na noční koncert pro všechny, kteří nejsou uzavřeni ve škatulce folk. Pro všechny, kteří porozuměli jeho hlášce: "Chtěl jsem, aby u téhle skladby zněla basa jako Daft Punk, ale nakonec to zní spíš jako Whigfield." Ano, Kitt patří do generace progresivních písničkářů, kteří si vystačí s kytarou a minidiscem. To už se ale na pódium vrátili hudebníci od Kennedy, stali se skupinou Interference a společně s Hansardovým guru O'Farrellem dostali zcela nejen publikum, ale i sebe. O'Farrell neskrýval své nadšení, chrlil české fráze, pěl slovenské lidovky, na svém vozíku se točil jako čamrda a neměl daleko k tomu skočit po břiše do davu. Pár písní s Hansardem téměř volně přerostlo v jeho sólový koncert. Napjatou atmosféru se žel Hansardovi podařilo zkazit hned v samotném úvodu, kdy doslova odházel v tu chvíli přebytečné mikrofony. Hvězdný manýr hodný několika ran rákoskou rozladil mistry zvuku, kteří je naštvaní přiběhli posbírat. Leader The Frames si musel svého záseku být vědom, zvukařům se klidil z cesty a první píseň odehrál zcela akusticky. Pak, už na aparaturu, předvedl novější i známé fláky, ať už sám, nebo za klalvírního doprovodu Markéty Irglové (která se vždy musí silně přemáhat, aby od své modly odtrhla oči), nebo za doprovodu celé té irské bandy. Hansard je neobyčejná osobnost, i sám s kytarou v pohodě zaplní pódium a svým "Zpivat!" dostal lidi do varu. Náměšťský hattrick se mu zkrátka povedl, už měl však bohužel příchuť oné hvězdnosti, už to nebyl ten neznámý Glen, ale hvězda pro masy. Snad se tomu říká hype? Velmi pozdní noční koncert Davida Kitta v kapli byl, jak je naznačeno výše, vhledem do moderního folku. Při rychlejších skladbách s beatem se kaple otřásala v základech, irští kamarádi (s božským G. H. v čele) tvořili kotel a celé to bylo lepším výkladem o irské kultuře, než kterákoliv teoretická přednáška.

Katka García, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 30.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Scatman John, budiž mu země lehká, kdysi prohlásil, že jazz je všude. Závěrečný program "Ostrovy 2005 aneb Keltský den" byl věnovaný fenoménu takzvané keltské hudby. Co na tom, že tento termín je vlastně jen marketongovou záležitostí? Co na tom, že nikdo nemůže s jistotou říct, jak přesně keltská hudba zněla? Ten den to každopádně všem pěkně swingovalo. Konec zahájili Irish Dew s hosty Janem Veselým a Lubošem Malinou. Naživo ubylo bicích (nebyly žádné) a přibylo melancholie. To následní Dún an Doras a Katka García, kteří nahradili dvojici Anne Martin a Ingrid Henderson (ze zdravotních důvodů nemohly dámy přijet) byli přímější a připravili publikum na finální nářez. Ten obstaral křest cédéčka Ostrovy, ale hlavně belgická šestice Fluxus, walešská trojice Hoover The Dog s Janem Hrubým a společný projekt obou skupin Okavango. Publikum se zcela spontánně zvedalo z lavic a tančilo. Přídavek, pět minut a návštěvníky Folkových prázdnin na cestu ze zámeckého nádvoří vyprovázela neuvěřitelná bouře. Originálnější závěr si náměšťský festival nemohl přát.

Irish Dew, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 30.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Jubilejní ročník Folkových prázdnin se povedl. Organizačních záseků bylo minimum a i to málo s přehledem vyvážil bohatý program. Kvalitní hudbu na hlavní scéně, o které stoprocentně ještě uslyšíme, už několikátým rokem doplňuje Open scéna, na níž se představují začínající kapely, a také podfestival Hnízdo múz plný dílen a workshopů všech druhů. Zkrátka Náměšť nad Oslavou prožila osm dní, kde nuda byla zcela cizím slovem.

Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 27.7.-30.7.2005 (část druhá)

Fotogalerie
Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou 23.7.-30.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Divadlo Bratří Formanů, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 24. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Cissokho Brothers, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 27.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Jiří Stivín, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 28.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Jablkoň, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 28.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Glen Hansard, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 29.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 23.7.-30.7.2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net

NÁZORY
  • Hansard - spíše profesionalita než hvězdné manýry (martin, 04.08.2005 23:56) Reagovat

    Díky za pěknou recenzi o letošní Náměšti, tahle přehlídka kvalitní hudby si ji zaslouží. Snad jen jedna připomínka k začátku koncertu Glena Hansarda. To, že po patnáctiminutové přestávce muzikant vchází na pódium, kde zvukaři zapomněli nachystat stojany na mikrofony, včetně zpěvákova, že navíc jeho mikrofon nebyl zapnutý, na rozdíl od ostatních, které nepoužíval, je jen o neprofesionalitě technického personálu. To, že se Glen dokázal bez techniky obejít ve chvíli, kdy mu nefungoval mikrofon dokázal a zahrát a zazpívat pro možná tisícovku posluchačů úvodní píseň akusticky a skvěle, svědčí jen o síle, která v něm je. Zvukaři z jeho radikálního úvodu radost určitě neměli, ale o tuhle lekci si sami řekli - snad příště budou trošku pružnější. Osobnost Hansardova formátu si více profesionality tohoto druhu určitě zaslouží.

  • Fergus o Farrel (Sina, 19.08.2005 20:45) Reagovat

    Fergus nespieval na koncerte slovenske lidovky, ale jednu piesen od skupiny Dlhe diely - Zelenym polom z albumu Svetadiely. Stretli sme sa s nim na nasom koncerte v Irskom Clonakilty. Niekolkokrat sme spolu potom telefonovali, aby sa naucil vyslovnost, lebo mu velmi zalezalo, aby mu ludia rozumeli. Vybral si ju kvoli textu.
    www.slnkorecords.sk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Rozhovory: Michal Němec (Krajina Ró) - Když chceme bigbít, uděláme bigbít (05.07.2023 09:00)
- Poutník po nejcitlivějších zákoutích lidské duše Glen Hansard přijede do Prahy (24.05.2023 11:00)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)
- Video: Krajina Ró zve v klipu "Den co den" do tajemného mrakodrapu na muří nožce a láká na nové album (11.03.2023 10:48)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu