shop.musicserver.cz

První polovina nefolkových Folkových prázdnin

Vydáno: 29.07.2005 15:30 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Od soboty 23. července probíhá v Náměšti nad Oslavou festival Folkové prázdniny. Jubilejní dvacátý ročník dosud nabídnul kvalitní hudební zážitky, ale i mírné organizační mezery. Dá se předpokládat, že ten pravý vrchol Folkových prázdnin návštěvníky teprve čeká.

Traband, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 24. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou se letos konají podvacáté, poprvé však na nich není přítomen žádný zástupce toho pravého českého folku. To, že festival klame tělem už dlouho, pravidelný návštěvník ví, teprve letos nepřítomnost folku volá po změně názvu. I když možná že to nevadí - Folkové prázdniny jsou v mnohém jiné od ostatních festivalů. Nesázejí na osvědčená jména (až na výjimky), místo nich přivážejí na malebné prostředí zámeckého nádvoří nebo jízdárny dosud neslyšenou hudbu v podobě úchvatných koncertních zážitků.

Gangbé Brass Band, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 23. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Dvacátý ročník zahájila mikrohra s neoficiálním názvem "Nevychovaní pořadatelé". Skupina festivalových pomocníků se trousila na pódium a drze zkoušela připravené hudební nástroje. Až po chvíli se ukázalo, že jde o taškařici převlečených členů třešťského Zatrestbandu. Poté, co byli falešní pořadatelé "vykázáni", byl festival oficiálně otevřen koncertem Gangbé Brass Bandu z afrického Beninu. "Deset malých černoušků mělo rádo jazz," chce se parafrázovat. Směs jazzu a afrických rytmů dostála tradici zahajovacích koncertů - přivézt něco neočekávaného. Hudebníci si své vystoupení pochvalovali, přestože publikum bylo poměrně vlažné.

Druhý den nesl název "Neděle s loutkami a přáteli Divadla bratří Formanů" a celá byla logicky hlavně o divadlech. Nejen průvod masek proměnil Náměšť v město komediantů a bizarních postav. Po celé odpoledne byli po zámeckém parku rozeseti nejrůznější kejklíři a žongléři a snad poprvé v historii festivalu byl návštěvník nucen si do jisté míry svůj program vybírat (dosud to vždy bylo tak, že jednotlivá vystoupení na sebe navazovala). I tak se toho dalo ale stihnout poměrně dost. Loutkové představení Divadla bratří Formanů "Barokní opera aneb O komínku hravě zedníky nakřivo vystavěném" svým vtipem dostávalo jak malé, tak velké diváky (některé scény snad mohly být i mládeži nepřístupné), jako by ty loutky žily.
Iva Bittová, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 24. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Z vlašského dvora, kde mnozí byli poprvé v životě, se obecenstvo klusem přesunulo na nádvoří, kde poprvé v životě bez židlí, pouze ve stoje vyslechlo dvacetiminutový "recitál" Ivy Bittové, která poprvé v životě zpívala v zámeckých arkádách. Projev skrze otevřená okna zámku ochuzený o vizuální složku začal po chvíli být dlouhý především dětské části publika, i tak šlo ale o netradiční hudební zážitek. S představením francouzsko-maďarského Cabaret Theatre Dromesko přišel první organizační zásek. Z neznámých příčin byla kapacita jízdárny snížena na dvě třetiny. Již tak nepříliš početné publikum tudíž bylo nuceno rozdělit se na ty, kteří hru uvidí, protože se vejdou, a na ty, kteří o ni přijdou, neb lidská anatomie neumožňuje natahovat krční obratle. Škoda. Šlo údajně o pěkné představení s živým ptákem marabu na jevišti. Vystoupení Trabandu začalo sice s časovým posunem, přesto šlo o příjemnou tečku. Krom toho tento den odhalil, že věkový průměr návštěvníků rok od roku klesá. Je to dáno neuvěřitelným množstvím kojenců, kteří se tak stávají doslova hlavní cílovou skupinou festivalu.

Bronagh Gallagher, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 25. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Pondělní "Dámský den" zahájil Ježibabinec. Trojice mladých písničkářek (Žofie Kabelkové, Markéta Brožková a Martina Trchová) předvedla svůj krátký program složený ze tří ježibabích společných písní a ze tří písní, kterou dala každá sólově. Mohlo to být i delší. Markétu Irglovou znají fanoušci The Frames jako tu, co doprovází Hansarda v Česku na klavír. Irglová však píše i vlastní písně a s těmi se předvedla náměšťskému publiku. Hansardův hudební vliv je čitelný z každého úhozu do klapky, z každého drnknutí na strunu kytary, přesto je to díky jejímu křehkému vokálu jiné. Melancholičtější. Lepší? A ty roztomilé problémy z technikou... to se do příště spraví. Úplně jiný typ zpěvačky a úplně jiný typ hudby předvedla Bronagh Gallagher a její Band. Nejcitelněji z toho byla slyšet směs blues a country, s nadsázkou něco, jako by Norah Jones zapomněla na jazz. To vše v dřevní sestavě kytara-basa-bicí, která v jedu chvíli evokovala dokonce The White Stripes. Solidní nářez s tanečním vystoupením malé Elišky z publika (ta definovala ten opravdový vrchol večera), po němž mělo přijít něco jiného než Tara Fuki. Je neuvěřitelné, co všechno ty dvě dokážou vyloudit z tak "obyčejného" nástroje, jakými violoncello je. Snová, temná i najazzlá hudba se zarývá posluchačům hlouběji pod kůži s každou další písní. Z těchto snů se dostává velmi těžko a Triu Claudii Bombardelly se to nemohlo podařit. Sestava kontrabas-akordeon-nejrůznější nástroje od druhého akordeonu přes klarinet až po saxofon pálila do lidí upravenou nomádskou hudbu, diváky ze snů už ale nevytrhla. Tou pravou bránou do Sandmanova světa bylo popůlnoční překvapivé vystoupení Glena Hansarda v kapli. Nechyběla tam samozřejmě Markéta Irglová, na jednu píseň se dokonce přidala Bronagh Gallagher. Celý tento den byl pak okořeněn prvním festivalovým vtipem: Jak se pozná pomocník Folkových prázdnin? - Podle oranžového trička, které se nehýbe.

Actores Alidos, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 26. 7. 2005 small
© Ondřej Dúbravčík, www.dubr.net
Jiří Pavlica patří mezi stálice náměšťského festivalu a už poněkolikáté je mu vyčleněn jeden celý den, na jehož dramaturgii se osobně podílí. Letos se zaměřil na různé podoby zpěvu. Prostor tak dostala dvorní zpěvačka očividně omládlého Hradišťanu Alice Holubová, klasický zpěv předvedla Pavla Čichoňová, za děti vystoupila malá Renatka, která se předvede jako sólistka i na příštím albu Pavlicova souboru, vánek Orientu s sebou přivezl z Bangladéše Mohsin Mortaba, kterého čtenáři musicserveru budou znát hlavně díky formaci Hypnotix. Vrcholem večera byly sardské zpěvy v podání Actores Alidos. Pět zpívajících žen a jeden hrající muž. Vokály jako když mužský bas inhaluje helium doprovázené tradičními italskými nástroji. Nezbytná divadelní složka. Svíčky. Závoje. Zrní. Pak už jen dohrávka Hradišťanu, při které musela nutně přijít "Modlitba za vodu" (co by lidi dělali, kdyby ji nezahrál? Pavlica už to naštěstí bere s humorem - píseň ohlásil jako už jenom jednu, kterou umějí) smíchaná s hudbou z "Rákosníčka" a hurá na kutě. Totiž vstříc dnům příštím!

Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 23.7.-26.7.2005 (část první)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Recenze: Be4eight na albu "11×13" spojuje protiklady do souladného celku (30.03.2023 16:00)
- Folkové prázdniny budou letos stavět mosty (09.03.2023 16:22)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- Naživo: Hradišťan a Spirituál kvartet byli v Telči ostrůvkem oázy v rozbouřené době (03.08.2022 15:56)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu