shop.musicserver.cz

V Bechyni proběhl nezapomenutelný hudební víkend

Vydáno: 19.07.2005 05:00 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

V malebných prostorách zámku Bechyně se konal již třetí ročník mezinárodního jazzového festivalu Jazzfe. Tento rok byl rozložen do tří dnů a lákal na atraktivní jména v čele s králem baskytary Marcusem Millerem. Jak to dopadlo, se dozvíte v článku.

Jazzfe 2005, Bechyně, 15.7.-17.7.2005 small a
© Martin Slavik, www.pipal.cz
Když jsem v pátek odpoledne dorazil na bechyňské náměstíčko, které připomíná spíše větší náves, nevypadalo to, že by se opodál na zámku měla konat oslava hudby bez hranic, hudby plné svobody a kreativity, hudby, jež asi nejvíce vyjadřuje spontánní běh času, oslava jazzu. Je krásný den a je jasné, že televizní rosničky se protentokrát naštěstí zmýlily. Již při vstupu na mě dýchne přátelská atmosféra, ale z čeho jsem nadšený, je samotný prostor, do něhož je festival zasazen. Dalo se to čekat, přesto jsem byl překvapen - anglický trávníček mírně se svažující k pódiu, za nímž je samotná budova zámku a nádherný výhled na lesy porostlý kaňon řeky Lužnice; kašna, stín starých lip... Zmíním také zámeckou jízdárnu, připravenou pro případ nepřízně počasí, ve které se konala výstava významného českého výtvarníka Václava Bláhy. Poeticky bych také mohl popsat čisté toalety. Před pódiem byla celou dobu k dispozici plastová křesla, i když travička přímo vybízela k mazlení se s matičkou Zemí.

Jazzfe 2005, Bechyně, 15.7.-17.7.2005 small b
© Martin Slavik, www.pipal.cz
Páteční program otevřela táborská formace Tarapaca Jazz. Pojmenovaná po prvotřídním mexickém víně velice příjemně překvapila. V minulosti jsem měl možnost je vícekrát slyšet a příliš mě nenadchli, tentokrát to ale bylo jinak. Zdá se, že pomohla výměna bubeníka (Tomáš Hájek). V čele s talentovanou vokalistkou Eliškou Fajcovou a pianistou Jardou Bártou zahráli především standardy a covery známých písní, vždy ale v zajímavém aranžmá. Zaujal mě například drum'n'bassově pojatý "Nature Boy" od Davida Bowieho. V závěru se ještě přidal smíšený sbor, který dále oživil pestré vystoupení. Jen škoda, že mu to občas trošku neladilo. Každopádně největší objev festivalu. Nemůžu zapomenout na Janu Koubkovou, která vtipně a neformálně uváděla celý festival a s červeným přelivem a batikovanou tunikou se stala jakýmsi maskotem festivalu. A zvuk? Nebudu to protahovat, byl naprosto perfektní. Zvukaři byli neustále ve střehu, a tak museli být spokojení nejenom posluchači, ale i účinkující. Všichni promotéři by si mohli vzít příklad.

Jazzfe 2005, Bechyně, 15.7.-17.7.2005 small c
© Martin Slavik, www.pipal.cz
ASPM & Jan Spálený jsou pro každého fanouška blues pojmem. Svojí hudbou reprezentují vše, co k tomuto stylu patří. Osobitý zpěv, kvalitní Spáleného texty a bluesový feeling celé kapely, která se dokázala odpíchnout od zemitosti i k éteričtější kouskům. Fascinoval mě především výborný vibrafonista Radek Krampl. Jedna z hlavních hvězd Henryk Miśkiewicz důrazně připomenul kvalitu polského jazzu. Kapela nastoupila ve složení Henryk Miśkiewicz (altsax,sopranosax), Marek Napiórkowski (kytara), Robert Kubiszyn (baskytara, kontrabas), Krzystof Dziedzic (bicí). Rychlejší pecky byly postaveny na pevných groovech, kde byla obzvláště patrná naprosto nekompromisní interpretace a totální vzájemná chemie mezi hráči. Střední část koncertu patřila křehčím kouskům, stejně uhrančivě podaným. Problém byl, když jsem v nejlyričtějších pasážích poslouchal konverzaci typu: "Vole, dal sis klobásu, nebo párek?" V pátek celkově dost posluchačů chápalo zmírnění tempa hudby jako vyzvání k bujaré konverzaci. Škoda... V závěru pánové opět přidali pod kotel a spousta lidí včetně mě musela naběhnout pod pódium a pařit. Celý set kapela uzavřela kompozicí "Walk Tall" od Joe Zawinula, při které už jsem nejenom já kroutil hlavou. Zajebiszte!

Jazzfe 2005, Bechyně, 15.7.-17.7.2005 small d
© Martin Slavik, www.pipal.cz
Obecenstvo, notně rozpařené, stihlo během dlouhých příprav Monkey Business zchladnout, ale plyšáci dokázali, že umí dělat party hudbu. Zazněly hlavně věci z posledního alba "Kiss Me On My Ego", ale i osvědčené tutovky ("Party Shit", "Slim Jim", "Saturday Night Is Over"). Ruppertovy exhibice nemohly chybět, vylezl postupně na oba přední stožáry pódia, seskočil mezi lidi a předváděl úchylné pózy. Kapela šlapala a v každé písni vždy bylo hned několik překvapení. Přišel se podívat i sám pan Miller, možná další hvězda na příštím albu MBs?

Sobota začala hodně žhavě, alespoň co se počasí týče. Teploty se umoudřily v pravý čas, tedy na vystoupení druhých táboráků v programu - Acoustic Impact. Tato čtyřka (dvě kytary - Jiří Blafka a David Juráň, perkuse - Martin Máca, piano - Josef Čechtický), hraje latin-jazz-flamenco a nepatří k žádným pódiovým nováčkům. Hráli především materiál z nového alba "For John" (věnováno jejich vzoru Johnu McLaughlinovi) a poradili si s ním více než zdatně. Snad jen trošku více živelnosti chybělo, i když perkusista se snažil, co se dalo. Prosluněnou atmosféru udrželi svým vystoupením také mladí pražští Cuban Summer. Pod vedením kapelníka a pianisty Ondřeje Kabrny zahráli jak převzaté (Gonzales,Camilo), tak vlastní skladby. Působili suverénně, nejsou také žádnými nováčky, a roztančili solidní část publika. Mě zaujal saxofonista Marek Prokop, který svým příjemným legátovým zvukem připomínal Jana Garbareka. Chvilku jsem si říkal, že Havana je snad za rohem (no, nevím, jestli je to úplně příjemná představa). František Kop Quartet patří k hráčsky nejnabušenějším českým jazzovým souborům. Bohužel jsem většinu vystoupení chyběl, připravoval jsem pro vás totiž interview s Marcusem Millerem, které snad vyjde v následujících dnech. A co hlavní hvězda, tedy Marcus Miller?

Jazzfe 2005, Bechyně, 15.7.-17.7.2005 small e
© Martin Slavik, www.pipal.cz
Přijel s podobným bandem, s nímž již v Česku třikrát vystupoval, tedy: Marcus Miller (baskytary, klarinety, saxofony), Michael "Patches" Stewart (trubka), Dean Brown (kytara), Poogie Bell (bicí), Keith Anderson (sax), Bobby Sparks (klávesy), Big Doug Epting (baskytara, samply). Před pódiem to pořádně zhoustlo, stručně řečeno - všichni byli na nohou. Po dramatickém intru nastoupila celá kapela a bez nějakých okolků spustila. Všiml jsem si jejich vlastní pódiové zvukařky, ale to už jsem se musel soustředit na Marcuse, jenž nakloněný přes přední hranu podia předváděl svou one man show, aneb jaké zvuky lze dostat z baskytary. Hrály se převážně věci z nového alba "Silver Rain" (namátkou "Silver Rain", "Frankenstein", "Moonlight Sonata", "Boogie on Reggae Woman") a nemusím snad ani zdůrazňovat, jak to kapele swingovalo. Hodně prostoru dostal šílenec Dean Brown, který hrál na kytaru doslova celým tělem, stejně tak saxofonista Keith Anderson; hlavně s nimi si Miller na pódiu nejčastěji povídal. Většinou to však bylo o Marcusovi, což vůbec nevadilo, jelikož jeho styl je tak melodický a zábavný, že nahradil jak zpěvačku, tak sbory. V každém sólu bylo tolik fórků a odkazů, že je rozeznal nejen hardcore jazzový fanda. Musel jsem se občas fakticky smát, kam na to ten chlápek chodí. Upřímně řečeno, ani přesně nevím, jak dlouho borci hráli, určitě se ale čas dost blížil třem hodinám. Každou ze skladeb patřičně natáhli, aby ještě v závěru dvakrát přidali. Celý koncert uzavřela úžasně podaná "Tutu", jíž Marcus napsal pro Milese Davise. V ní dostal prostor doslova každý z kapely. Všichni si to postupně rozdali s kapelníkem. Tohle se špatně sděluje slovy. Kdo nebyl, měl by litovat. Hlavní program festivalu Millerovým koncertem skončil, ale v neděli se ještě konal Jazz Brunch, který dal šanci mladým začínajícím kapelám. Předvedly vcelku nezajímavý a neinvenční funkrock, zaujala jen výborná houslistka Anna Mináriková.

Jazzfe pro mě zatím znamenal nejlépe strávený víkend tohoto léta a nevím nevím, jestli se na tom něco změní. Perfektní organizace bez zádrhelů (potvrdili i interpreti, o které bylo v zákulisí skvěle postaráno), úžasné prostory, počasí jak na objednávku a skvěle vyladěný program. Je těžké být nekritický, ale tady to prostě jinak nejde. Sláva Bechyni, sláva jazzu!

Jazzfe, Bechyně, 15.7-17.7.2005

NÁZORY
  • jak jinak (Jaromir, 19.07.2005 11:31) Reagovat

    tak skvelej clanek jsem ani necekal..klobouk dolu
    byl to kouzelnej vikend,
    dokonce jsem ve vlaku uronil jednu slzicku..takovou vec opoustet:-(
    ..jinak s Tvym psanim jen tak dal..

    Jaromir S.

  • Svatá pravda (Eva, 19.07.2005 14:39) Reagovat

    Nelze než souhlasit.Vynikající hudební akce,výborná organizace,skvělá atmosféra.Úžasný zážitek. Pro organizárory i účinkující: jednička s hvězdičkou třikrát podtržená

  • Jeden postřeh navíc (Honza, 19.07.2005 14:56) Reagovat

    Výborný článek.Jen tak dál.Malý dovětek.Z chování M.Millera by si měli některé české "hvězdy" vzít příklad. Příjemný,vstřícný. Rozdával úsměvy i podpisy, prohodil s každým pár vět. Nebyl problém se s ním vyfotit. Velmi příjemný projev. Jinak opravdu vynikající akce. Lze jen a jen doporučit.

  • nemělo to chybu (Jarek, 19.07.2005 23:17) Reagovat

    Chci být stručný :
    článek 1 *****
    akce 1 *****

    Díky pořadatelé !!!

  • Byli jsme tam. (Kamil, 21.07.2005 16:35) Reagovat

    Skutečně povedená akce, rok od roku lepší. Interpreti úplně super a Radek Londin předložil docela šťavnatý biftek.
    Skvělý článek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Rozhovory: Roman Holý - Jsem nesnesitelně náročnej, v hudbě jsem velmi přísnej, až mi to leze na nervy (30.11.2021 08:00)
- Ostravský Barrák music hrad procvičí vaše hlasivky i bránice (08.07.2021 14:35)
- Naživo: Monkey Business během streamovaného křtu měnili kostýmy jak na běžícím pásu (19.04.2021 14:43)
- Monkey Business slibují stream lepší než Queen, hostem bude Ewa Farna (16.04.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu