shop.musicserver.cz

Ostravu zaplavila hudba s deštěm

Vydáno: 09.07.2005 12:20 v sekci Naživo - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Letošní ročník mnohožánrového festivalu Colours Of Ostrava odstartoval déšť, který s malými přestávkami neustal až do pozdní noci. Přesto se však vytrvalí návštěvníci bavili při vystoupeních Mekyho Žbirky, Umakartu, Čechomoru a mnoha dalších. Přečtěte si report z prvního dne.

Colours Of Ostrava 2005 plakát N
© facebook interpreta
Zdá se, jako by se letos počasí rozhodlo, že znepříjemní hudební zážitky všem návštěvníkům velkých festivalů. Déšť před pár dny znepříjemnil Festival s Carlem Coxem v Roudnici nad Labem, vyplavil spousty fandů z Rock For People v Českém Brodě a první den koncertního maratonu bohužel také rozbředl festivalový areál Colours Of Ostrava. Letošní ročník opět nabízí kromě domácích kapel i spousty interpretů z všeobjímající škatulky world music, největší hvězdou bude v neděli bezpochyby George Clinton a jeho ansábl Parliament / Funkadelic. Pátek ale nabízel také několik zajímavých vystoupení, ač je neustávající déšť (jenž začal jen pár minut před startem festivalu) velmi znepříjemnil. V noci byly oba areály (jak Černá louka, tak Slezskoostravský hrad) tak zablácené, jak tento festival snad nepamatuje. Proto se není co divit, že jsme z kvanta nabízené hudby viděli a slyšeli jen zlomek.

Meky Žbirka, Colours Of Ostrava, 8.7.2005 small
© Pavel Parikrupa / musicserver.cz
Déšť trošku posunul i začátek vystoupení Mekyho Žbirky, který odstartoval program na scéně Barvy. Zkrácený koncert (končit musel samozřejmě přesně, aby se pódium stihlo nachystat pro další účinkující) vyžadoval změněný playlist, což občas zaskočilo muzikanty, jimž Meky další skladbu oznamoval stejně jako divákům. Společně s ním šestičlenná sestava však várku dávných hitů odehrála bez jediného zaváhání a snad právě melodie hluboce zakořeněné ve vzpomínkách návštěvníků publikum před pódiem udržela přes vytrvalý déšť. Za výdrž Žbirka několikrát poděkoval, odměnil vytrvalce také několika typickými fórky, když třeba po refrénu "Hey Jude" podotkl: "Ale máme to hity!" (Honza Balušek)

Otevírací večírek na Kofole odstartoval rapper Gipsy, který si dovezl doprovod a svou první desku "Ya Favourite CD Rom". Gipsy žije v Praze a na své placce řeší romskou otázku svým pohledem na věc. Za deště bavil publikum na Moravskoslezkém hradě, který oproti loňskému ročníku prošel velkou rekonstrukcí. Gipsy.cz nabídl přestrou směs romské hudby, funky, ethnic music, popu a hip hopu, toto vše korunoval zábavně vloženými beat boxovými vsuvkami. A právě tyto vsuvky publikum nejvíce bavily, trumfem v rukávu byla takto upravená klasika Michaela Jacksona "Billy Jean". Jeho vystoupení bylo hudebně rozverné a rozhodně pobavilo. (Dan Hájek)

Na hlavním pódiu Colous Music Stage následovala britská partička Alabama 3. Festivalový průvodce o nich psal, že "její členové kombinují acid house se stylem country a western" a přesně tak to bylo. Naživo velmi zábavná show, která se díky nadhledu a ironii v každém tónu a gestu musela líbit i zapřísáhlým antikotlíkářům. Však se také prostor před pódiem u konce jejich vystoupení téměř zaplnil. (Honza Balušek)

Umakart, Colours Of Ostrava, 8.7.2005 small
© Pavel Parikrupa / musicserver.cz
Colours Of Ostrava je festivalem přitažlivých paradoxů, takže se klidně může stát, že kapela odkazující k městské poetice (jak píše festivalový průvodce) svůj set odehraje na středověkém hradě. To byl případ malé české superskupiny Umakart. Ústřední trojici Švejdík (zpěv), Neuwerth (kytara), Muchow (basa) doplněné klávesami (Hradil) a bicími (Neuwerth č. 2) se podařilo vytvořit tvrdý, hutný zvuk, jenž úspěšně přesunul písně alba "Manuál" z melancholických sluchátek na živé koncertní pódium. Projekt vytvořený pro zábavu špičkových hudebníků tak bavil početné publikum - bylo kouzelné sledovat "panelákovou skupinu" hrající na hradní Kofole, když při "Době ledové" lidé v pláštěnkách a s deštníky skákali do rytmu. (Pavel Parikrupa)

Čechomor, Colours Of Ostrava, 8.7.2005 small a
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Jednou z očekávaných, i když ne překvapujících hvězd byl Čechomor, který startoval po jedenácté v noci na scéně Barvy. Inu, vystoupení to bylo po všech čertech poctivé, protože parta kolem Karla Holase a Františka Černého je svou energičností pověstná. Samozřejmě, že došlo především na pecky z veleúspěšné novinky "Co sa stalo nové:", ke slyšení ale byly i pecky staršího výrobního data. Na setu Čechomoru bylo dobře znát, jak se kapela za těch několik let, co je na výsluní, proměnila. Mluvit v jejich případě stále world music je bezpředmětné, protože dnes se jedná o ryze rockovou skupinu, jež svou tvorbu akorát ozvláštňuje folklorními motivy. Alespoň na koncertech tomu tak je, vždyť Černého kytara snese co do tvrdosti srovnání s kdejakými bigbítovými bandy. Nic to ale nemění na tom, že Čechomor je vítaná atrakce jak ze strany posluchačů, kteří se mohou spolehnout na vitální taškařici, tak ze strany pořadatelů, kterým kapela zajistí plný dům. Navíc vystoupení Čechomoru bylo jedno z posledních, které ten večer nezkazil déšť.

Bow Wave, Colours Of Ostrava, 8.7.2005 small
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Slova chvály lze adresovat také karlovarským Bow Wave, jimž byla vyhrazena hodinka - bijící se s Čechomorem - na alternativní Star Guitar stage v klubu Marley na Černé louce. O svérázných hiphoperech platí, že rostou s každým koncertem. Jestliže na debutovou desku "EMIgrant" se nepodařilo přenést všechnu živou energii, set na Colours rozhoupal a místy i rozskákal několik desítek přihlížejících, kteří s povděkem kvitovali rýmy o dromedárech, pašování marihuany a bytí cool. S ještě větším úspěchem se setkali prověření Skyline, jimž patřila po půlnoci tanečně laděná Global Zone scéna. V kalužích bahna jim přihlíželo nemalé publikum, jež se rádo nechalo vtáhnout do rytmu kombinací drum'n'bassu, junglu a rocku. Jen kdyby MC Nu-C nefrázoval tak strašně monotónním flow, které svou sekaností začne po chvilce bavit. Vždyť Jitka je jedna z nejlepších zpěvaček, které se na českých pódiích pohybují, takže Skyline by jí mohli dávat ještě větší prostor.

Čechomor, Colours Of Ostrava, 8.7.2005 small b
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Mazlavé svinstvo na zemi předznamenávalo příchod něčeho horšího. Vydatného deště. Ten začal - opět - zkrápět festival po jedné hodině v noci a vydržel to přes část vystoupení britských etno proroků Trans-Global Underground a balkánských folkmetalistů Zdob Shi Zdub. Obě zmíněné party samozřejmě nepolevily a do publika mydlily to své, jenže přihlížejících bylo, zvlášť v případě moldavských úderníků, mnohem méně, než by si jména účinkujících zasloužila. Dostat se potom z prostor pod Slezskoostravským hradem, kde sídlily Colours Music stage a Kofola stage, zpět do areálu výstaviště, byl tak trochu boj o kecky a fusekle, které bahno lidem vytrvale rvalo z nohou. Suma sumárum lze říct, že excelentní program prvního dne totálně zabilo počasí, které se lidem i pořadatelům vysmálo očí. Přinejmenším na začátku a na konci úvodního dne. (Luboš Kreč)

Colours Of Ostrava, Slezskoostravský hrad a Černá louka, 8.7.2005 (den první)

NÁZORY
  • chybka (straight edge, 11.07.2005 15:41) Reagovat

    pratele, zdob shi zdub jsou moldavci, nikoliv makedonci. a tech lidi na ne mohlo tancit kolem 3.000, rekl bych.

  • no nevím (skaven, 11.07.2005 21:03) Reagovat

    Já si nemyslím, že by to počasí zhatilo, já jsem si festival výborně užil a zas tak moc nepršelo... kdyby pralo slunko, bylo by to horší.

  • Pocasi (Pastyr, 12.07.2005 08:32) Reagovat

    Presne tak myslim ze to nebylo tak hrozne,belgicka kapela Tri sestry masakr.

  • go (leviathan, 14.07.2005 17:00) Reagovat

    sohlas..zdob shi zdub sou moldavani ale to se stane...ale byli skveli ze? ..a pocasi taky nebylo tak strasne..kdo se chtel bavit ..bavil se

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Naživo: Šetří už i Macklemore. Největší letošní show Colours Of Ostrava byla ošizená (23.07.2023 21:55)
- Fotogalerie: Macklemore a jeho parta to na Colours parádně rozjeli (23.07.2023 20:16)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu