shop.musicserver.cz

Český Brod... Jak jsme se brodili při dunění rocku

Vydáno: 08.07.2005 05:00 v sekci Naživo - Pavla Vraspírová | foto: facebook interpreta

Tradiční hudební festival Rock For People se již pojedenácté konal v Českém Brodě. Návštěvníci si mohli vybrat ze čtyř scén a více než sto dvaceti kapel. Hlavní zahraniční hvězdou byli bezesporu Garbage s charismatickou zpěvačkou Shirley Manson. Kapely, počasí i návštěvníci se opět dosyta vyřádili.

Shirley Manson (Garbage), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Již jedenáctý ročník Rock For People se konal 4. až 6. července v Českém Brodě. Zeptáte-li se jakéhokoliv hudebního fanouška a pravidelného návštěvníka festivalů, který festival zahajuje léto, dostanete jednoznačnou odpověď: Přece Brod! Letošní ročník přivítal několik zahraničních skupin - např. US Bombs, očekávaný francouzský Babylon Circus či JJ 72, kteří až nápadně připomínají slavnější kolegy Placebo. Největším lákadlem festivalu byli ovšem američtí Garbage s nepřehlédnutelnou zpěvačkou Shirley Manson. Česká rocková scéna byla zastoupena zvučnými jmény typu Divokej Bill, Kryštof, Wohnout, Tři sestry, Vypsaná fixa či Aneta Langerová, která na Rock For People vystoupila již podruhé, tentokrát však se samostatným programem. Je nepsaným pravidlem, že v prvním červencovém týdnu občas zaprší... a neprší-li nikde jinde, v Českém Brodě sprchne se stoprocentní jistotou. Nejinak tomu bylo letos, kdy se návštěvníci probudili do sychravého úterního rána. Celý den pršelo, avšak fanoušci si počasím nenechali zkazit dojem z vystoupení jednotlivých kapel. K večeru to před Staropramen Stage a Filter Stage vypadalo jako v bahenních lázních.

Vašek Bláha (Divokej Bill), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Přestože Rock For People oficiálně začínal 4. července, předchozí den byl připraven večírek pro nedočkavé. Tito první příchozí nemuseli na rozdíl od ostatních stát dlouhou frontu na pivo, tlačit se před vchodem či si mohli v klidu prohlédnout, co si na ně připravili stánkaři. Večírek pro nedočkavé však nepřinesl pouze tyto výhody, jako první scéna byla otevřena Rock&Pop Stage v obrovském stanu. Nespornou hvězdou večera byla úvalská skupina Medvěd 009, která publikum dostala do varu písněmi "Parní stroj" či "Olgoj Chorchoj", o který si fanoušci řekli jednohlasným skandováním. Po Medvědech na pódium vtrhl Štěpán Turek, letošní generál Hvězdné pěchoty SuperStar, se svými Discoheroes. Samozřejmě nemohla chybět píseň "Velká diskotéková stávka" se známým refrénem "Je tu stávka dýdžejů, jen ticho se valí z repráků..." Discoheroes sklidili se svým vystoupením úspěch a z koncertního stanu neodcházel nikdo se zamračenou tváří.

Marta Rybkin (Gaia Mesiah), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
V pondělí odpoledne spousta mladých dívek zamířila k Rock&Pop Stage, kde již zvučila kapela Bůhví. Nebýt popularity Ondřeje Brzobohatého, tuto formaci by asi mnoho lidí neznalo. Téměř všichni před vystoupením Bůhví seděli na zemi, jen u nápisu Backstage se houfovaly fanynky. Bůhví hráli tradičně dobře, dokonce Ondra dobře využil své sádry na levé noze a nápisem Bůhví celou dobu připomínal, kdo že vlastně jsou. Na Filter Stage mezitím připravovala své vystoupení skupina -123 minut, která opět nezklamala a přilákala opravdu hojné publikum i na blízké tribuny, odkud lidé poslouchali ve stínu s pivem či hotdogem v ruce. Další vystupující kapelou byli převážně dívčí Gaia Mesiah. Ti předvedli výborný výkon, jenž fanoušci náležitě ocenili.

Aneta Langerová, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Pondělní večer nabízel na všech třech scénách zajímavé interprety. Na Filter Stage připomněl své hity Meky Žbirka, publikum si sborově zazpívalo kousky jako "Biely kvet" či "Dr. Jekyll a Mr. Hyde". Na jedinou píseň "Čo bolí to prebolí" dorazila i Martha. Po vystoupení Mekyho podstatná část návštěvníků řešila zásadní problém - zůstat na Filter Stage a poslechnout si první českou SuperStar Anetu Langerovou, nebo si jít zaskákat na pardubickou čtverku Vypsanou fiXu na Staropramen Stage? Nakonec se skákalo všude. Aneta zazpívala písně ze svého alba a přidala "Thank You" od Alanis Morissette. Při písni "Hříšná těla křídla motýlí" se nad hlavami rozsvítily mobily, to nadšení fanoušci posílali v přímém přenosu vystoupení domů. I takhle se dají poznat hity. Při Vypsané fiXe to v kotli před Staropramen Stage doslova vřelo, všichni pomáhali Márdimu zpívat, zazněly věci z nové desky i věci starší. Mezitím na Rock&Pop Stage dováděli kluci z Letů Mimo. A publikum je v tom nenechalo samotné a dovádělo také, jak se při Letech sluší a patří. Výborný koncert předvedla parta "už ne mladých, ale přesto skvělých lidí" Chinaski. Michal Malátný dobře a rád komunikuje s publikem, kapela si dokonce dovolila risk, kterému se někteří interpreti vyhýbají. Představili novou písničku, na kterou ovšem publikum reagovalo, jako by ji znalo léta.

Richard Krajčo (Kryštof), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
V úterý od rána hustě pršelo, ale kapely samozřejmě hrály podle časového harmonogramu déšť-nedéšť. Několik odvážlivců se vydalo na vystoupení Rudých koster, které umí zahrát pro třicet lidí stejně jako pro velký dav. Kytarista Wondrebra dokonce přiznal, že měl strach, že budou hrát jen pro stánkaře. I tak malé publikum je dokázalo náležitě potěšit, možná právě proto, že přišli především jejich skalní fanoušci. Rudé kostry jsou jednou z mála kapel, které nabízejí veškerou svou tvorbu zdarma na webu. Všechna čest. Lidovou tvorbu spojenou s rockovými melodiemi předvedlo seskupení Benedikta. Příjemné poskočení. Blížil se večer a všichni doufali, že přestane pršet. Valná část návštěvníků trávila odpoledne ve stanech a sbírala síly na nabitý večer. Od půl sedmé rozproudil ztuhlé publikum Richard Krajčo s Kryštofem. V kotli pod pódiem to začínalo vřít, což se mohutně projevilo na "tanečním parketu". Z původně travnatého prostoru se během chvíle stalo bahnité brouzdaliště. O to víc si publikum skákání do rytmu užívalo.

Matěj Homola (Wohnout), Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Po Kryštofech se na scénu vrhla parta Wohnoutů. Bratři Homolové se tradičně předhánějí v tom, kdo s kytarou vyskočí výš. Těžko říci, komu se to povedlo tentokrát. Představilo se také Duo Egon (Jirka Zemánek a Fenek Steiner) se svou nezaměnitelnou choreografií. Čtrnáct minut před koncem setu Matěj Homola oznámil, že právě vyčerpali svůj playlist, takže budou muset zavzpomínat na nějaké další písně. Zavzpomínali úspěšně i na kytarová sóla. Večer pokračoval v tempu do skoku díky úvalské formaci Divokej Bill. Billové si vystoupení viditelně užívali, při pecce "Lásko" si pozvali na pódium dvě třetiny Letů Mimo - Lookyho a Cvance. Sborový zpěv při "Malování" Billa ujistil, že v Českém Brodě jsou skutečně jako doma. Po mohutném potlesku frontman Vašek Bláha řekl, že si to snad ani nezaslouží, na to se strhla další vlna ovací, a tak Billové ještě jednu přidali. Při odchodu fanoušků se přihodil nejeden pád a nejeden propad do hlubokého bahna. Nejhezčí bylo, že se bahna málokdo štítil, většina si té nadílky s úsměvem užívala.

Holky blátivky, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Další den ráno nocležníky probudilo slunce, které ale nestačilo na vysušení předešlé spouště. Proto velká část návštěvníků festival vzdala. Při pohledu na zabahněné a potrhané stany se nebylo čemu divit. Zajímavé bylo sledovat taktiky, pomocí kterých se lidé pohybovali mezi toitoikami a stany. Jedni zvolili variantu naboso, jiní sandále, další si ovázali nohy igelitkami. Mezi stany se zakopávalo o zabahněné chleby, ponožky, pláštěnky, spacáky, trika i někdejší obyvatele. Hlavní magistrála ve stanovém městečku byla naprosto neprůchozí, takže bylo nutno používat vedlejší "zkratky". Odpoledne zahrála hradecká skupina Terne Čhave, při které nezůstala jedna noha stát na zemi a jeden tep s klidovou frekvencí. Spojením romských rytmů s rockovým přídechem dokáží roztancovat i toho nejstrnulejšího posluchače. Na Staropramen Stage se představil vítěz letošní Coca-Cola PopStar - Temperamento. Na Filter Stage byl take opět nabitý program - čtveřice kapel Kurtizány z 25. Avenue, Mňága a Žďorp, Kollerband a Pražský výběr přitáhla spoustu fanoušků.

Hudební fanoušci, Rock For People 2005 small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Téměř nikdo neodcházel bez nějakého suvenýru, hemžilo se to barevnými tričky RFP 2005, která se mísila s těmi z minulých ročníků. Před stánky s batikovanými hadříky se každou chvíli měnili potenciální nákupčí, u jednoho prodejce bylo možné koupit trička či kšiltovky různých skupin, takže stánkařům můžeme poděkovat za starost o návštěvníky, které takto uchránili od úpalu, později deště. Pořadatelé si s letošním ročníkem poradili dobře, jen by pro příště mohli zajistit pomocné síly na odklízení bahna, což se asi stejně nestane. Osvědčila se stanová scéna Rock&Pop Stage, která v horku sice žádnou výhodu nenabízela, ale v dešti se zde tísnilo mnoho lidí, kteří samozřejmě potěšili právě vystupující interprety. Bohužel širák, pod kterým se nacházely Staropramen a Filter Stage, tak nepropustný nebyl. Na druhou stranu na Rock For People se jezdí za hudbou a ne za hezkým počasím. To si může každý užít doma. Ale pozvěte si domů tolik kapel...

Rock For People, Český Brod, 4.-6.7.2005

NÁZORY
  • RfP 2005 (Hudy, 08.07.2005 10:20) Reagovat

    Nó, ja tam sice nebyl, ale nepriklad moji kamosi jo, a ti to taky vzdali, a prijeli uz v utery vecer... :-( Videt jejich smutny drzky nebyl opravdu hezkej pohled... BTW v clanku mi chybelo trochu informací o headlinerech... :-P

  • Já tam byl (Jakub Procházka, 08.07.2005 12:06) Reagovat

    Pokud někoho odradilo úterní počasí pak opravdu udělal chybu - veškerý další program ač na blátě a za deště nebo ve středu na sluníčku byl opravdu skvělý! Sem teď trochu nachlazený, ale stálo to za to!

  • BESTFEST (CHEG, 08.07.2005 15:01) Reagovat

    Taky jsme si zkusil letos zase RFP a musím říct, že to byl vydařený festival ze všech stran.Déšť byl špatnej, ale dal se přežít a kdo neležel ve stanu, užil si Kryštof, Billa a halvěn Garbage, který fakt nezklamali.Velkým překvapením pro mě byli JJ72, kteří si můžou meřit s takovými velečinami jako Placebo. Solidní byla FiXa, neuvěřitelná Gaia Mesiah a perfektní Vartechovy Kurtizány. Ale viděl jsme už lepší vystoupení Výběru...Déšť ¨nedéšť, Rock for people se povedl...Děkuju

  • Dík (Petr, 09.07.2005 16:08) Reagovat

    Ten text mě zas jen utvrdil v názoru, který mám už asi tři roky, že jezdit na RFP je ztráta času. Proti některejm kapelám (třeba Fixa) sice nic nemám, ale ty stejně hrajou všude. Jestli ještě někoho něco dokáže překvapit na tak profláknutejch partách jako je Divokej Blil, pak je to asi fesťák přesně pro něj. Pro mě je důležitější, že na jednu zajímavou partu v Brodě připadá deset sraček a hlavně že tam až na výjimky každej rok hrajou ty samý ksichty. A to už nemluvím o tom, že místo aby pořadatelé objevovali nová jména, tak se veřejně šušká o tom, že si začátečníci prý za účast platí.
    A jinak mě pobavil úvod - tak Brodem prý začíná festivalová sezóna... Hm... A co těch asi tak padesát festivalů před ním. Jestlipak autorka slyšela někdy třeba o takovych festivalech jako jsou Beltine, Mezi Ploty nebo Zámostí (abych vybral namátkou ty, které mají návstevnost radove v tisicich divaku)???
    Kdepak RFP je festak hlavne pro opilce a ty, kteri jsou zajimavou muziku liny hledat...

  • to Petr z předchozího příspěvku: (Pavla Vraspírová, 09.07.2005 21:46) Reagovat

    O festivalech, které jsi jmenoval, jsem samozřejmě slyšela. V úvodu je uvedeno:"...který festival zahajuje léto, dostanete jednoznačnou odpověď: Přece Brod!..." Narážím na to LÉTO. Český Brod přece léto zahajuje, zmíněné festivaly se konají dříve. Jinak ti tvůj názor na RFP neberu, ale že by na něj jezdili jen opilci...a v takovém počtu, to se mi nezdá. Ale díky za příspěvek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Garbage téměř po dvaceti letech připravili "Bleed Like Me" na vinylu (12.02.2024 08:06)
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu