shop.musicserver.cz

Tak vám pořád tak nějak nevím...

Vydáno: 12.07.2005 05:00 v sekci Recenze - Radek Antl | foto: facebook interpreta

I kdyby vám jméno šumperských O5 & Radeček nic neříkalo, jejich hit "Praha" určitě znát budete. Našli byste ho na oficiálním debutu "Na pokraji slávy", který vyšel před dvěma roky. Letos se vrátili s druhou deskou "Mainstream". Je z ní znát určitě zlepšení, na pořádnou senzaci si ovšem u těchto mladíků ještě budeme muset počkat.

7/10

O5 & Radeček - Mainstream

Celkový čas: 42:09

Skladby: Dík, Kristián, Oceán, Hra na pláč, Profesionálové, Noční ptáci, Obrázky, Půjdem, Tisíce cest, Ráno, Kursk, Koperník

Vydavatel: Universal

Coby běžný posluchač znám Šumperáky O5 & Radeček přes dva roky a přece nevím, co si o nich myslet. Mám je brát jako pouhá dítka štěstěny, vyhoněná rádiovými dramaturgy, nebo jako naděje českého popu, jichž je třeba si vážit? Ač jsem si kvůli té jejich "Praze" minulé léto odmítal pustit rádio (oukej, přiznávám, nejen kvůli ní) a z debutové desky "Na pokraji slávy" jsem nebyl zdaleka tak nadšený jako kolega Binder, popularitu, jíž nabyli, jsem jim vzhledem k tomu, jak dlouho vydrželi fungovat a bojovat za trochu toho místa na výsluní, upřímně přál. Na jejich koncertu jsem se dosti slušně bavil a během rozhovoru s basákem Cibulí jsem se dokonce stal jejich regulérním fanouškem. Fanouškem Radečků coby sympatických, nezakomplexovaných a nenamyšlených mládenců. Zdali se zařadit mezi fanoušky Radečků - muzikantů, stále váhám.

Oni mi to taky nijak zvlášť neulehčují. Příjemně vystavěným repertoárem, zejména pak houslovými party, které písně příjemně nadnášejí, útočí na má slabá místa, na druhé straně, znám spoustu relativně neznámých kapel, jež dělají o dost originálnější hudbu, Tomino Polák navíc v některých místech zpívá takovým způsobem, že mám chuť zvednout telefon a domluvit mu pohovor s profesorem Klezlou. Jasně že se za ty dva roky zlepšil, na opravdu bezchybný projev si ale stejně budeme muset ještě pár let počkat.

Zlepšení je nakonec znát nejen ve zpěvu, ale i ve zvuku (ať si hrdý český muzikant říká, co se mu zlíbí, ale zkušený producent - v tomto případě Neil Douglas - je vždycky plus) a hlavně pak v textech. Neumím si pomoci, když v písni "Ráno" zazní "sám sebe v sobě chtíc, rub kouká na svůj líc," nemohu z ní nevycítit poetiku Richarda Krajča. Podobnost je zde místy až tak silná, že má člověk tendence podezřívat Šumperáky z nezdravé inspirace. Třeba když ve skladbě "Půjdem" dojde na "spoustám tě v noční zbraně / v tvoje dlaně". (Vzpomínáte na Kryštofovic "Básníka"?) To už by se ovšem musel "Mainstream" zcela zavrhnout, protože "Dík" je "Můj svět" od Chinaski, "Kristián" jsou No Name v bledě modrém a tak dále a tak podobně. A vůbec, kdo je dnes v českém kytarovém popu originál?

Buď jak buď, Radečkům se v rámci "Mainstreamu" vyvedlo několik opravdu silných písní. Na mysli mám jednak "Profesionály", jejichž text odkazuje na populární britský seriál a kteří co do tempa a aranží patří mezi nejúdernější kousky skupiny vůbec. Doslova jsem se zamiloval do "Obrázků", v nichž Polákovi a spol. fikaně využili síly zvuku už jednou velebených houslí a doslova vychcaně zaangažovali něžný vokál Zuzany Kropáčové, který zde funguje velmi velmi pěkně. Do výčtu nutno zařadit také "Půjdem" a "Ráno", minimálně pro již zmiňované texty, "Hru na pláč", tu pro zajímavý zvuk smyčců a vtipně zaranžovaný refrén, i závěrečnou "Koperník", kterážto je mi sympatická svojí stopáží (2:12); pochopit, že pokud vše podstatné bylo již řečeno, zbytečné průtahy jsou leda ke škodě, si v české pop music může dovolit málokdo.

Jak se zdá, moje dilema jménem O5 & Radeček vyřeší až jejich třetí deska. Buďto je zařadím na svůj osobní seznam české popové elity, nebo své naděje zasoustředím někam jinam. Vzhledem k tomu, že mají chuť být stále lepší a lepší, je pravděpodobnější možnost číslo jedna. Zatím ale klid.

NÁZORY
  • Tominův hlas mi nevadí (Pívo, 23.07.2005 09:17) Reagovat

    Je pravda že sem tam Tominovi ten hlas uteče, ale mě to nevadí ba naopak se mi ti moc líbí.Co se týče recenze tak s tím úplně nesouhlasím.Podle mě si písně kluci skládají sami a ne že si berou inspirace od Kryštofů, Chinasek atd.Moc klukům fandím!!!

  • Tominův hlas mi nevadí (Pívo, 23.07.2005 09:23) Reagovat

    Je pravda že sem tam Tominovi ten hlas uteče, ale mě to nevadí ba naopak se mi to moc líbí.Co se týče recenze tak s tím úplně nesouhlasím.Podle mě si kluci skládají písničky sami a ne že si berou inspirace od Kryštofů, Chinasek atd.Moc klukům fandím!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Radečci se spojili s Moravskou filharmonií Olomouc a natočili mrazivou koledu (24.12.2023 10:00)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu