shop.musicserver.cz

Rozjetí pekelníci v čele s dýchavičným Luciferem

Vydáno: 30.06.2005 10:10 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Legendární kapely opět hrající v tzv. nejslavnějších sestavách již samy o sobě nejsou nijak zvlášť zajímavé, protože se vyskytují poměrně běžně. Zajímavé mohou být pouze v případě, že je jejich nová tvorba, nebo alespoň prezentace tvorby staré, dostatečně kvalitní. Jak se taková prezentace vydařila hardrockovým otcům-zakladatelům Black Sabbath v pražské T-Mobile Aréně, o tom si můžete počíst v naší reportáži.

Black Sabbath, Praha, 29. června 2005, č. 3
© www.black-sabbath.com
Je to v podstatě takový druhý návratový poločas pro nejslavnější sestavu Black Sabbath, kapely, která svého času (spolu s Deep Purple a Led Zeppelin) založila žánr zvaný hardrock. Její čeští příznivci mají to štěstí, že oba poločasy měli možnost vidět přímo na stadionu, respektive v hale. A možná i proto, že před sedmi lety na atletickém stadionu pražské Slavie se ten první poločas (aneb vystoupení Black Sabbath s Ozzy Osbournem za mikrofonem, byť bez tehdy nemocného bubeníka Billa Warda) velmi vydařil, na ten druhý v T-Mobile Aréně, nebo-li staré dobré Sportovní hale, dorazila oněch fanoušků pěkná řádka, a jestli nebylo vyprodáno, tak jistě zbylo jen několik málo lupenů.

Jak bylo v předstihu avizováno, přesně ve čtvrt na osm hala potemněla a spustil se pořádný rachot. Ortodoxní metalisti Soulfly připomínali dobře promazaný parní válec, který nenechal v dosahu svých reprobeden ani jediné stéblo trávy stát. Burácivá, valivá kytarová stěna předváděla na odiv svoji mohutnost, podpíraná bezchybnými strojovými bicími. Zpěv (dá-li se to tak nazvat) připomínal něco mezi přátelským povykováním přerostlého hladového tygra na osamělou antilopu a ulevováním si v kleče na toaletě po zvláště náročné noci. Chápu, že to spolu s jistou ne nepřeslechnutelnou monotóností patří k věci, chápu také, že tato muzika má spoustu obdivovatelů, kteří byli ostatně dle neúnavně hrozících paží v hale snadno rozpoznatelní, ale pro mé melodii marně hledající ucho to nebyl nijak úchvatný zážitek.

Black Sabbath, Praha, 29. června 2005, č. 2
© www.black-sabbath.com
To Velvet Revolver, na pódium přišedší po možná trochu zbytečně dlouhé (45 minut) pauze, byli jinou kávou. Tak nějak dochucenou, i s tím kofeinem a lógrem na dně hrnku, snad jen mléka v podobě kvalitního zpěvu se nedostávalo. Stručně řečeno: Na výtečné kytaře postavené hardrockové vypalovačky, kterým chyběl stejně dobrý zpěv. Ne že by zpěvák zpíval vysloveně špatně, spíš tak nějak bez výrazu, nezapamatovatelně, nepočítám-li jeho imitaci policejní sirény na konci dvou písní. A byla to vzhledem k výrazným melodiím, zajímavým rytmickým změnám a vůbec dobrým hudebním nápadům docela škoda. V hledišti sice ubylo hrozících rukou, za to však přibylo potlesku po jednotlivých skladbách.

Black Sabbath, Praha, 29. června 2005, č. 1
© www.black-sabbath.com
Hlavní hvězdy na sebe nenechaly zdaleka tak dlouho čekat a hned po asi dvacetiminutové přestavbě pódia se spustil čtvrt hodiny před desátou záznam, na kterém se rychlostí blesku střídaly snad všechny slavné riffy Black Sabbath, a že jich skutečně není málo. Sestřih o délce jedné písně skončil, na pódium za obrovského aplausu vkročili pánové Adam Wakeman (klávesy), Bill Ward (bicí), Geezer Butler (basa), Tony Iommi (kytara) a Ozzy Osbourne (zpěv) a začalo TO! Už ve třetí písni "Into The Void" bez potíží přiměl Ozzy halu, aby polovinu textu odzpívala za něj. Make-up tvořil jeho tvář ještě mrtvolnější než obvykle, cupital (jinak se ten pohyb nazvat nedá) z jedné strany pódia na druhou, povzbuzoval diváky tleskáním, a zpíval... no, prostě zpíval. Je zkrátka pravda, že jeho životní styl zanechal na hlasových možnostech jisté stopy, takže některé pasáže neudýchal, jiné nenápadně transponoval a občas prostě zapěl na férovku falešně. Naštěstí měl v zádech jak švýcarské hodinky šlapající kapelu, která hrála jako z partesu a která věděla spolu se svým zpěvákem, že nemá zapotřebí získávat publikum na svoji stranu, protože to tam je od začátku tak nějak samo od sebe. Obrovské charisma zejména Osbournea a Iommiho, výborný, i když možná příliš hlasitý zvuk a po dvojici "Electric Funeral" (moje nejoblíbenější) a "Ironman" mě zkrátka měli na lopatě. Co po tom, že zpěv není dokonalý, když se hala rozzáří světélky zapalovačů při hymnické "Black Sabbath", po níž vám pánové naservírují závěr v podobě dvojice "The Wizzard" a "Paranoid". Tohle je zkrátka klasika, o níž odmítám vést spory. A tak jsem po jednom přídavku, který zaokrouhlil vystoupení Black Sabbath na hodinu a půl, odcházel spokojen.

Je možné, že uslyšíte nebo budete číst výtky typu už to není ono, nestačí s plícema nebo že se na to nevy... . Ale podle mě je lepší technicky ne úplně perfektní nářez, ze kterého čiší radost z hraní, než dnes poměrně častá dokonalá nuda. Tudíž na výtky kašlu a jsem rád, že jsem Black Sabbath s Ozzym znovu viděl. I když musím přiznat, že před sedmi lety to bylo lepší.

Black Sabbath, Velvet Revolver, Soulfly, T-Mobile Aréna, Praha, 29.6.2005

NÁZORY
  • Wish I Were There... (Hudy, 30.06.2005 11:31) Reagovat

    Ja sem sice koncert neslyšel, a je to asi velká škoda...ale byl tam muj otec, a tomu se to muselo sakra libit!!! až se probudí tak se ho optám, jak se mu tam libilo... ;-)))

  • Fantastickej koncert! (Petr, 30.06.2005 11:45) Reagovat

    Soulfly a VR mě nijak nedostali, ale Sabbati byli dokonalí! K tomu Ozzymu - je fakt, že NIB odzpíval o dost jinak než originál a že občas mu hlas lehounce ujel, ale připadá mi, že to bylo spíš tím, že jsme ho totálně rozhodili my - diváci... :) Myslim, že nic takovýho nečekali, protože ta atmosféra byla naprosto ÚÚÚÚŽAAASNÁÁÁ!!! Nejpříjemnějš překvapil Bill Ward - ten do toho řezal naprosto fantastickým způsobem a Ozzy mě dostal svým charisma a vitalitou!
    Pánové - děkuju Vám!!!

  • Geniálna muzika (Iron Man, 30.06.2005 11:58) Reagovat

    a impotentná organizácia. Trištvrtehodinové čakanie na VR v tropickej T-Mobile Aréne bolo o život - to v tej hale fakt nie je vzduchotechnika? Čakal som tackavo chodiaceho Ozzyho (ako na Last Supper), prišiel neúnavný exot, gitarista, ktorý hrá lepšie než mnohí jeho kolegovia s kompletnou sadou prstov, a skvelo šlapajúca rytmika! Skvelé, ešte Claptona a zažil som aspoň základné "staré páky".

  • ... (Hudy, 30.06.2005 12:43) Reagovat

    Tak jsem teda vyzpovidal ocka, jak se mu na koncerte libilo, a jeho slova znela presne takhle: "Cekal jsem vic..." Ozzy už prej nezpiva jak driv, a mel by už radsi prestat... a asi to bude pravda. Verte!... muj otec se v tom vyzná!!!

  • OZZY BYL BOŽÍ !!!!! (Mutin, 30.06.2005 13:44) Reagovat

    Od posledního koncertu na sobě zapracoval a doufejme, že ho tady ještě mockrát uvidíme.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)
- Steve Vai: "V devadesátkách jsem natočil společnou desku s Ozzym Osbournem" (26.02.2023 17:01)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu