shop.musicserver.cz

Elton John zvedl Sazka Arénu ze sedadel

Vydáno: 23.06.2005 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po bratislavském free koncertu zavítal Sir Elton John i do pražské Sazka Arény, kam si ale museli diváci vstup řádně zaplatit. Po návštěvě jeho show lze říct toto: Ač se mistr Elton už řádně zakulatil a i když se dostává pomalu do let, pořád umí sebe i obecenstvo řádně rozpálit.

Jana Kirschner, Praha, 21.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Ač už u nás Elton John koncertoval v roce 1984, a to hned v Praze a v Ostravě, oněch více jak dvacet let je natolik dlouhá doba, aby na tehdejší vystoupení lidé téměř zapomněli. Elton John měl u nás vystoupit ještě jednou v roce 1999, ale z koncertu tehdy sešlo a fanoušci si museli počkat až do letošního roku, kdy v rámci propagace k desce "Peachtree Road" se se svojí doprovodnou skupinou a osmičlenným gospelovým sborem vypravil na turné, které zahrnovalo především Evropu a severní Ameriku.

Jana Kirschner, Praha, 21.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Nutno říci, že i úlohy předskokana se zmocnila interpretka více než zajímavá. Jana Kirschner nebyla v poslední době až tolik vidět. Po poslední desce "Veci čo sa dejú" se slovenská zlatá slavice stáhla a jediné, co se o ní vědělo, bylo, že chystá novou, tentokrát anglicky zpívanou desku. A právě výsledky jejího snažení mohli okusit diváci v Sazka Aréně, i když většina z nich přicházela až v průběhu jejího vystoupení. Na pódiu se objevila pouze v intimní sestavě společně s kytaristou a hráčem na perkuse, kdy v krátkém bloku v úvodu se skladbou "Delirious" nastínila, v jakém duchu se ponese nové album. V podstatě lze napsat, že se příliš neodchýlila od stylu poslední desky a opět jsou v ní cítit prvky jazzu, blues a world music. Z této charakteristiky lehce vybočovala energická, téměř rokenrolová "Slow Down" s jemnými náznaky country. Jedinou známější písničkou, která ten večer zazněla, byla "Na čiernom koni", jež rozpohybovala i diváky v hale. Ještě při vystoupení Jany Kirschner to vypadalo, že většina příznivců Eltona Johna se jela podívat zadarmo na jeho bratislavský koncert, ale nakonec se hala zaplnila téměř do posledního místa, a Praha si tak neuřízla ostudu.

Elton John, Praha, 21.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Tu si ale uřízl organizátor, respektive alespoň zpočátku to tak vypadalo. Nechat lidi sedět i na ploše původně určené ke stání, opravdu nebyl v případě Eltona Johna šťastný nápad. Od úvodního lehce psychedelického elektronického intra, na které navázal již sám Elton John výbornou "Pinball Wizard", to s lidmi pěkně šilo. V tuto chvíli se alespoň za fotografy utvořil hlouček hlučných fandů, kteří byli ale společně s fotografy po dvou písničkách vykázáni na okraj plochy. Od té chvíle, i když Sir John servíroval hity těžkého kalibru jako "Daniel" nebo "Bernie And The Jets", panovala v Sazka Aréně opravdu divná atmosféra. Při písničkách téměř až komorní nálada a po nich bouře spojená se standing ovation. V těchto chvílích mě trošku zamrzelo, že jsem se nevypravil před pár týdny do Bratislavy, kde musel stotisícový kotel hned od počátku udělat své, ale v konečném účtování jsem vůbec nelitoval.

Elton John, Praha, 21.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Po těchto peckách se dostalo i na novinku z poslední desky "Peachtree Road" "Turn The Lights Out When You Leave", po které spustil Elton John na svoji Yamahu (značka piana - pozn. red.) naprosto excelentní intro k "Take Me To The Pilot". Následující výborně zaranžovanou pecku "Rocket Man" roztáhl na délku přesahující deset minut, ve kterých vynikl nejen Elton muzikant, ale i ostatní členové jeho doprovodné skupiny. Tento hit odstartoval pomalejší část, která obsahovala jednu malinkou koncertní raritku. Eltonův asi největší hit "Candle In The Wind", který zazněl ve své původní podobě, tedy věnovaný Marilyn Monroe, se v koncertním setlistu neobjevuje moc často. Jedna z nejvíce předělávaných písní posledních let, "Sorry Seems To Be The Hardest Word", pak uzavřela první hitový blok.

Rockovější část odstartovala klasika "Funeral For A Friend", s "Are You Ready For Love" se na pódium dostal osmičlenný gospelový sbor, který poté doplňoval po téměř celý zbytek večera Eltonův zpěv. Po osvědčené "Philadelphia Freedom" a dvojici novinek pořadatelé konečně pochopili, že takováto atmosféra je spíše pro ostudu a pustili fanoušky před pódium. Doposud sedící obecenstvo v prvních řadách ani příliš neprotestovalo a ochotně si stouplo taky, takže za chvíli bylo celé osazenstvo plochy na nohou a konečně mohla začít pořádná zábava, i když ten, kdo stál přímo pod pódiem, měl tu nevýhodu, že slyšel pouze odposlechy, protože hlavní reproduktory byly daleko za ním. Z výrazu přítomných bylo ale poznat, že je jim to úplně jedno.

Elton John, Praha, 21.6.2005 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
V tuto chvíli už začal Elton John sázet jeden megahit za druhým. Od "Sad Songs (Say So Much)", přes "Don't Let The Sun Go Down On Me" k snad nikdy neoposlouchatelné "I'm Still Standing", při které již začali vstávat i lidé na tribunách a jejíž refrén zpívala celá hala. Koncert vrcholil peckami "Bitch Is Back" a "Saturday Night's Alright (For Fighting)", při níž jsem nemohl nevzpomenout, jak na ni řádila Anastacia při koncertu "One Night Only". Nicméně i Elton John v těchto chvílích dokazoval, že rozhodně nepatří do starého železa a že ještě umí několik tisíc lidí roztancovat a rozpálit do běla. Přídavky, které přišly po dupotu mírně ohrožující statiku arény, už byly klasiky z největších. Po "Crocodile Rock", kde se vytáhlo publikum zpěvem refrénu, celý koncert uzavřel legendární "Your Song", který začal Elton John sólo na piáno, aby ho nakonec dokončil s kapelou. Při závěrečné děkovačce na něm bylo vidět, že i přes na počátku trošku chladné publikum ho nakonec obrat v atmosféře dojal a slíbil, že se při první možné příležitosti do Prahy vrátí. Ještě stihl podepsat dvě LPčka, které byla u nás k sehnání za totality a poté se už ztratil z pódia.

Musím říct, že i když si rád poslechnu v nějakém menším klubu začínající českou nebo slovenskou kapelu, pánové jako Elton John nebo třeba Phil Collins mě vždycky dostanou. Ta léta koncertování a bavení publika jsou na nich poznat a přitom je vidět, že se muzikou stále skvěle baví, což rozhodně není případ některých o dost mladších hvězd. A závěr z koncertu Sira Eltona Johna? Kdykoliv znovu!

Setlist koncertu:
Pinball Wizard
Bennie And The Jets
Daniel
Turn The Lights Out When You Leave
Take Me To The Pilot
Rocket Man
I Guess That's Why They Call It The Blues
Sacrifice
Candle In The Wind
Sorry Seems To Be The Hardest Word
Funeral For A Friend
Love Lies Bleeding
Are You Ready For Love
Philadelphia Freedom
All That I'm Allowed
They Call Her The Cat
Sad Songs (Say So Much)
Don't Let The Sun Go Down On Me
I'm Still Standing
The Bitch is Back
Saturday Night's Alright (For Fighting)

Přídavky:
Crocodile Rock
Your Song

Elton John, Jana Kirschner, Sazka Aréna, Praha, 21.6.2005

NÁZORY
  • Ne a ne (David, 23.06.2005 07:50) Reagovat

    Současné turné EJ ani náhodou NENÍ propagací posledního alba. To vyšlo před více než 6 měsíci a skoro z něj nic nehraje. Kdyby v recenzi tato "informace" nebyla, lze ji považovat za solidní shrnutí koncertu jedné z nejznámějších osobností pop music posledních 25 let.

  • Elton Rocks!!!!!! (Martin, 23.06.2005 08:47) Reagovat

    V jednom hudebnim magazinu jsem cetl upoutavku na Eltonuv koncert:"....Mistr nasladleho popu zahraje v Praze...". Autorovi tohoto sloganu bych vzkazal: Bez do .... To, co Elton predvedl na uternim koncertu bylo neco neuveritelneho. Neda se to moc popsat. To, jak zvedal lidi ze sedadel, jak se koncert promenil v jednu velkou party. Naprosta fantazie. Tohle je pro me HUDBA. A Elton je PAN ZPEVAK. A jeho kapela je opravdovou KAPELOU. Vsichni, kdo se hlasili do superstar meli na tomto koncerte byt povinne, nemluve o spouste dalsich dnesnich radoby zpevaku a kapel....

  • Autorovi článku: (squire, 23.06.2005 15:41) Reagovat

    Nechci být hnidopich a vůbec nějaký parexcelantní šťoural, ale už mě to opravdu trochu štve. Před těmi jednadvaceti lety Elton OPRAVDU nevystupoval v Ostravě , nýbrž v Havířově!!! (Pro Pražáky - co takhle pražské ocelárny Poldi, jo nebo ne?)
    Jinak věřím, že ten předvčerejší koncert byl skvělý. Stejně jako ten před jednaadvaceti lety v HAVÍŘOVĚ (!!!).

  • Elton v Havířově (Gesicht, 24.06.2005 14:20) Reagovat

    To jako když mi byl rok, tak Elton pařil u nás na zimáku??? To je hustý, fakt by mě to nenapadlo...

  • Elton John Musician-genius (Sonak, 25.06.2005 11:57) Reagovat

    Bol som na koncerte eltona v sazke, dokonca mi podal ruku. Neviem na co sa tu vadite o picovinach ked no comment je najlepsie vyjadrenie toho koncertu. Videl som ho v Bratislave ale praha bola MEGASHOW. Snad nekonci. To bol ten dovod preco som mal pocit ze by som mal ist do prahy. Kto tam nebol vie hovno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu