shop.musicserver.cz

Zpátky na zem, přátelé, dolů z oblaků

Vydáno: 16.06.2005 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Trvalo to poměrně dlouho, než Foo Fighters přispěchali s novou deskou. "In Your Honor" je v mnoha ohledech výjimečným dílem, protože sestává z dvaceti písní, které kapela Davea Grohla rozdělila na dvě CD. Jedno je ostré, druhé akustické. Kdekdo bude spokojen, mouchy ale neúprosně bzučí kolem.

6/10

Foo Fighters - In Your Honor

Celkový čas: 40:10 + 43:17

Skladby: CD 1 - In Your Honor, No Way Back, Best Of You, DOA, Hell, The Last Song, Free Me, Resolve, The Deepest Blue Are Black, End Over End / CD 2 - Still, What If I Do?, Miracle, Another Round, Friend Of A Friend, Over And Out, On The Mend, Virginia Moon, Cold Day In The Sun, Razor

Autor je redaktorem iDNES.

Foo Fighters to trvalo přes dva a půl roku, než vydali novou desku. Dave Grohl, jak je jeho dobrým zvykem, zásoboval tisk postupným uvolňováním informací, lidé to hltali, novináři po tom skákali jako krávy po slámě a vydavatelství se jen radovalo. Další blockbuster těchto kytarových maníků se chystá vstoupit na světlo boží, mnuli si ruce manažeři. A asi také jo, prodávat se to určitě bude skvěle, jenže do historie to jako bůhvíjak výjimečná nahrávka nevstoupí. Tak jak mnoho dvojalb předtím i novinka Foo Fighters "In Your Honor" trpí syndromem přecenění: Dvacet skladeb je zkrátka moc a uposlouchat především akustickou část dílka může být úkol ne snad přímo heroický, ale rozhodně zdlouhavý. Užít by se dala klasická formulka o tom, že kdyby Grohlovi kumpáni vybrali průřezových dvanáct kousků, vrzli je na jedno CD a to vydali, výsledek by byl podstatně lepší. Pozdě bycha honit, chce se ovšem říct.

Proč oni se vlastně Foo Fighters stali tak slavnými? Na tuto otázku je třeba si odpovědět ještě předtím, než si pustíte "In Your Honor". Inu, svou roli v tom nepochybně hrála sláva bývalého člena Nirvany, ale jak dokazuje osud druhého pohrobka Chrise Novoselicka, nebylo to pouze jméno. Foo Fighters chytře navázali na grunge tam, kde se zdál skončit. Vykašlali se na undergroundovou image, fuč byla proklamovaná i skutečná anarchie, do zbraně byly naopak povolány strohé melodie, křičené do větru omezeným Grohlovým vokálním rozsahem. Kytary vrzaly střídmě, aby zdi nepraskaly, ale zase se na to dalo zaskákat, čemuž se podřídila i vesměs bigbítová rytmika. Když to člověk shrne, vyjde mu z toho chytlavý, ostrý kytarový rock, který má v sobě dost myšlenky, aby ho nebylo možno odbýt jakožto vykalkulovanou zábavu. V tom to vězí: Foo Fighters byli přímí, jednoduší, zároveň melodičtí a energičtí. Tak nějak sympaticky obyčejní, a proto úspěšní. "In Your Honor" má ukázat, že jejich potenciál je mnohem širší, že jsou to komplexní skladatelé, jimž není nic cizí. Ani nářez, ani ploužák.

Hlučné album je lepší. Otevírá ho netradiční pecka "In Your Honor", která se dvě minuty rozjíždí, rytmika se záměrně krčí vzadu a chystá se na punkový výstřel v posledních pár vteřinách. Výbušná jízda pokračuje i dále, "No Way Back" staví na drsném rock'n'rollu, singl "The Best Of You" skvěle dokumentuje výše uvedené trademarky skupiny a přidává hodně z popové podbízivosti. Na "DOA" se Dave Grohl rozpomněl, jak paříval s Joshem Hommem v Queens Of The Stone Age (Homme je mimochodem spolu s Norah Jones jedním z hostů desky). S pátou "Hell" ale jako by se začalo vkrádat zlověstné vyčerpání, skladba nadějně začne, avšak zlomí se v ordinérně odsekávanou kytarovku. Zároveň vyplouvá na povrch hlasové omezení Grohla, který má sice patřičně drsný vokál, ale ve svižnějších polohách se často propadává do stereotypu. Z něj ho vyzdvihne především textově vydařená hitovka "The Last Song" a podivně humorná "End Over End". Když se to vezme kolem a kolem, ostrá část "In Your Honor" by zasloužila hodnocení v rozsahu 8/10 až 6/10, záleželo by na preferencích toho kterého posluchače.

Akustická sekce dvojalba ale zdaleka tolik pozdvižení nepřináší. Foo Fighters na ní sice dokazují, že jejich songy nejsou jen hopsavé, tříakordové tancovačky dobré na stadiony, otázkou ale je, jestli od nich někdo takové důkazy vyžadoval. Ze všech deseti pomaláčů se dají vybrat tak tři čtyři vskutku nadprůměrné věci (dráždivě melodická "Miracle", nirvanovská "Friend Of A Friend" nebo neupraveným zpěvem bubeníka Taylora Hawkinse ozvláštněná "Cold Day In The Sun"), ostatní jsou jen vata, která uteče, aniž byste ji zaznamenali. Chybí jí atmosféra, silné nápady, výrazné melodie, rocková přímočarost, tolik typická pro "normální" Foo Fighters. Vždycky jsem měl pocit, že parta kolem Davea Grohla je zbytečně přeceňovaná, že to žádní bozi nejsou. A měl jsem pravdu, zdá se mi nyní. "In Your Honor" dokazuje, že Foo Fighters podobně jako řada dalších nadprůměrných řemeslníků sekají chyby stejně dobře jako úderné tracky. A tak to má asi být.

NÁZORY
  • autor (wert, 16.06.2005 09:35) Reagovat

    neni nahodou tenhle autor ten magor co uvadi ten metalovej porad na ocku? ja jenom, ze to by vysvětlovalo tak debilní recenzi..

  • ehm (rošťák, 16.06.2005 10:05) Reagovat

    Nechci říct něco špatnýho proti autorovi článku, ale vypadá to tak, že Foo Fighters ani nezná když si dovolí napsat, že Taylor Hawkins je kytarista.

  • souhlas s názorama (bo, 16.06.2005 10:29) Reagovat

    taky mě to zarazilo, když jsem si přečetl, ža Taylor Hawkins je kytarista...od čeho pak máme booklety, kde je vše popsáno, že...??? desku jsem neslyšel, ale takovejhle kiks celou recenzi totálně shodí...i kdyby byla sebevíc pravdivá...

  • Foo Fighters (SQUAREPUSHER, 16.06.2005 11:41) Reagovat

    rozhodne se nepovazuji za skalniho fanouska, ale jejich muziku mam rad. nerekl bych, ze nejak zvlast tezi z nirvanovske minulosti. z In Your Honor jsem videl jeden klip a rekl bych, ze to je dost zdarila zalezitost.

  • haha (Flus Chlejstrs, 16.06.2005 12:25) Reagovat

    no, ja myslim, ze je uplne jedno jestli je Taylor kytarista nebo obsluhuje ozembouch, protoze to, jestli je neco picovina nebo ne to proste neovlivni. Tolik k FF.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: Norah Jones spí a sní, a přesto v klipu "Running" běží (20.01.2024 11:44)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu