shop.musicserver.cz

Radost poslouchat

Vydáno: 13.06.2005 00:00 v sekci Recenze - Jakub König | foto: facebook interpreta

U slova Čechomor by dnes ve výkladovém slovníku mohlo klidně stát: "Inteligentní a nápaditá fúze českomoravského folklóru se současnou poprockovou hudbou. Velmi oblíbení doma i v zahraničí." Pojďme se v následující recenzi podívat, "co sa stalo nové" na jejich v pořadí již sedmém albu.

9/10

Čechomor - Co sa stalo nové:

Celkový čas: 51:32

Skladby: Hej, bystrá voda, Z večera je jasno, Neber sobě, Zločin, Co sa stalo nové, Až pudou cikáni, Katuša, Hezký Janek, Na Vsetíně páni, Ej, dolu Váhom, Do kostela zvonili, Malovaný kostel, Teče voděnka, Za gorum, za vodum

Vydavatel: Sony BMG

Ono jako by se nového zase tak moc nestalo. Čechomor zůstal věrný svému způsobu tvorby, tedy adaptaci českých, moravských a slovenských lidovek do modernější podoby. Ostatně, nějakou radikální změnu stylu by od hudební skupiny, která v Česku definovala a naplnila škatulku world music, nikdo neočekával. A vlastně ani nechtěl. Ale už na první poslech je zřejmé, že tentokrát na to šli pánové přeci jen trochu jinak. Nebo spíš odjinud. Na producentskou stoličku (je-li něco takového, ale koneckonců, na něčem takový producent sedět musí) usedl Angličan Ben Mandelson, hudebník a světoběžník proslavený spoluprací s hvězdami, jakými jsou bezpochyby finští Värttinä či Srb Boban Markovič. A přestože muzikanty a producenta dělila jazyková bariéra, hudebně si očividně porozuměli skvěle.

Hned z prvních taktů svižné "Hej, bystrá voda" tryská jako čistý pramen nová radostná energie. A tato skladba jako by předznamenávala celé album. Patos ani tíživou majestátnost symfonických "Proměn" na novém CD budete hledat marně. I když většina písní pojednává o věcech, lidech a událostech spíše smutných, nezřídka tragických, hudba sama je odlehčená, aranžérsky vynalézavá, jiskřivě nápaditá. Co písnička, to uzavřený svět s promyšlenou a leckdy velmi komplikovanou vnitřní stavbou. Pánové z Čechomoru však hrají, jako by se nechumelilo. Liché rytmy, sudé rytmy, pomalu, rychle, všechno jedno. Všechno funguje, jak má. A to je vždycky radost poslouchat, ať už hraje kdokoli. Na bubenickém postu si nemůžeme nevšimnout právem vychvalovaného Romana Lomtadzeho. I jeho zásluhou zní novinka jinak než předchozí album. Jinak než všechna předchozí alba. Hraje precizně, zároveň ani na okamžik nepřestávají bicí tlačit a hnát kapelu dopředu. Mladá krev. Když se v "Do kostela zvonili" připojí se zběsilým rytmem do už dost našlapané pecky, jako bych viděl divoce pogující pankáče pod pódiem na nějakém letním festivalu.

Mezi zavedené hosty Čechomoru patří zpěvačka Lenka Dusilová. Spojení jejího výjimečného hlasu s lidovkami se osvědčilo už na "Proměnách" a potvrdilo pak na mnoha živých koncertech. Ale i v tomto případě se zdá, jako by se vzájemná spolupráce posunula o další stupeň výš. Hned ve třetí skladbě "Neber sobě" jsem si po prvním poslechu nebyl ani trochu jistý, jestli to zpívá skutečně Dusilenka. Její hlas zní nějak jinak, nevyčnívá nad folklórní skladbu a hlavně výrazem naprosto přesně odpovídá textu a náladě písně. V dalších písních, jak deska ubíhá, si však na tuhle kvalitu mimoděk zvyknete a už vlastně nepřemýšlíte nad tím, jak a kdo to zrovna zpívá. Proč taky? Výkony všech zúčastněných jsou vyrovnané. Nadstandardní. Jeden jako druhý. Velmi intenzivním zážitkem pro mne při poslechu byla skladba "Zločin", ve které se irský zpěvák larla Ó Lionáird střídá s Františkem Černým. Krásná, klidná a výrazná balada s textem o vraždě a odplatě, podpořená tklivými tóny dud Michala Pavlíka a fléten Dana Vališe, mi uvízla hluboko v hlavě a nemohu ji dostat ven. Vynikající je také skvěle zrytmizovaná "Katuša", nebo podmračená, hořká "Na Vsetíně páni". Oproti nim stojí odlehčená, veselá "Až pudou cikáni" nebo slovenský tanec "Ej, dolú Váhom". A na závěr jemná "Za gorum, za vodum" ze které je, v nezvykle tenoučkém vokálu Lenky Dusilové, slyšet bezbřehý smutek dívky, která marně čeká na svého milého.

U každého textu je v bookletu stručné shrnutí jeho obsahu v angličtině, stejně jako jsou do tohoto jazyka přeloženy všechny popisky a nástroje. Jistě, není to zase tak neobvyklé. Ale v tomto případě to má konečně svůj účel. Při opakovaném a opakovaném poslechu pomalu docházím k závěru, že jediné, co na novém CD Čechomoru chybí, je vyloženě slabé místo. A abych řekl pravdu, takový nedostatek klidně oželím.

Deska Čechomoru "Co sa stalo nové:" bude předmětem jedné z dalších makrorecenzí deseti redaktorů. Na stránkách musicserveru se na ni můžete těšit v dohledné době.

NÁZORY
  • Co sa stalo nové (Jindřich Kunc, Karlovy Vary, 13.06.2005 17:49) Reagovat

    Nová deska Čechomoru je z české produkce zatím to nejlepší, co letos vyšlo. Geniální počin a příjemná relaxace. Já desku poslouchám už 3 týdny a už jí znám nazpaměť. Je to prostě nádhera a já za sebe dávám 10/10.

  • PRAVDA PRAVDOUCÍ (pseudotereza, 07.08.2005 20:55) Reagovat

    opravdu není co dodat. naprosto přesná recenze. souhlas. snad jen dodám:Miluju Čechomor, ať žije, a Co sa stalo nové zvláště!!!!!

  • Souhlas (Worm, 21.08.2005 20:40) Reagovat

    Tak s váma lidi naprosto souhlasím.Už tu desku mám slušně oposlouchanou a pořád mě to baví.Recenze je trefná, jen zapoměli na píseň Hezký Janek, ten závěr je hodně povedený a jinak v pár ostatních písních ten cimbál v pozadí je super.Byl jsem i na pár koncertech včetně křtu v Brně a to co tam předvedl Larla bylo super:standing ovation a desetiminutový potlesk!!Ta deska splnila přesně to co jsem od ní čekal a v mnohém to předčila!!Jen tak dál.A mimochodem je to jedna z mála věcí, co jsem si koupil origoš, páč to za to stojí!!

  • Souhlas (Vendy, 21.08.2005 23:30) Reagovat

    Jo jo máte pravdu, toto CD nemá chybu !!!!!!!!!!!!!!

  • Super (Dan, 13.07.2006 17:33) Reagovat

    Super super super.Souhlasím deska je skvělá!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Rozhovory: Čechomor - S Kandráčovci je to nová kapitola a my strašně rádi otvíráme nové kapitoly (03.12.2022 08:40)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Čechomor a Kandráčovci představují společný živák "Kandráčomor" (13.11.2022 19:52)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu