shop.musicserver.cz

Polibte nám...!

Vydáno: 15.06.2005 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zlý, sebestředný myslivec fanouškům po delší době konečně přináší čtvrté album Monkey Business s názvem "Kiss Me On My Ego". Jakkoli je deska bezpochyby tou nejvíce propracovanou v jejich diskografii, zároveň je nejméně zábavná a nejméně něco nového objevující - i když stále nadprůměrná.

7/10

Monkey Business - Kiss Me On My Ego

Celkový čas: 61:46

Skladby: Chick Flick, Weekend Warrior, Branded, Silence, Golddigger, Flirting High And Low, Slapstick, We Luv Ya, Artistic Suicide, Concrete Illusions, Equilibrium, Kiss Me On My Ego, Don't Touch My Fruit

Vydavatel: Sony BMG

Monkey Business je jedna z těch mála českých kapel, které mají domácí hudební publicisté obecně v oblibě, těžko se jim něco vytýká a i ti, kterým jejich hudba či poněkud úchylný humor nic neříkají, musejí uznat, že co do propracovanosti nejen hudby, ale všeho okolo včetně promotion, nemá tato skvadra okolo Romana Holého na domácí půdě konkurenci. Neboli za vaše peníze vám vždy přinese po všech stránkách naprosto propracovaný výrobek, mnohdy obohacený o skutečné nevídanosti. Tentokrát je to speciální egokarta, díky níž můžete vyhrát soukromý koncert kapely, či velebení své osoby členy kapely kdykoli při jejím předložení (více se dozvíte třeba tady). Bezva vychytávka, ale hlavní na cédéčku je vždy co? Jasně, hudba.

Shrňme si, co nám před vydáním "Kiss On My Ego" bylo slibováno: hodně kytar, zvukově tvrdá nahrávka, více hudebních experimentů. Pravda je ovšem taková, že se na novince snad nejvíce za svou dosavadní kariéru MB obracejí naopak do minulosti a nahrávka je snad nejvíce funky, u konce desky se pak skladby pohybují až někde na rozvolněných jazzových vlnách. Jinými slovy - v hudbě Monkey Business výrazně ubylo popu, zábavnosti a nastoupila snaha o prezentování muzikantství. Pro někoho dobrá zpráva, pro někoho špatná, záleží na tom, proč máte Monkey Business rádi. Pokud vás nejvíce braly hitovky "Intercooler", "Party Shit" či "We Feel Better Than Jan Hus", na nové desce budete muset přijít na chuť i jejich druhé hudební stránce, o dost poslechově náročenější a pro někoho možná i nudnější.

První půlka se nese na vlně těch starých známých Monkey Business, funky pecky "Chick Flick", "Golddigger" či "Branded" se určitě stanou stálicemi živých vystoupení. Z nahrávky nejvíce vyčnívají dvě skladby s vokálem Glenna Hughese, asi největší hvězdy, kterou se kdy kapele podařilo na své album dostat. "Weekend Warrior" je výtečná vypalovačka (v podstatě jediná skutečně rychlá písnička z celé desky!), kde se ke slovu skutečně dostanou výrazně i kytary - jednoznačně nejlepší kousek. V "Silence" dostal Hughes mnohem větší prostor. Jedná se o duet s Matějem, kde oba ukazují, že patří na pěveckou špičku.

Krátká interluda s klavírem a saxofonem Davida Sanborna "Flirting High And Low" jako by pomyslně oddělovala tu zábavnější a vyklidněnější část desky, dále se nedočkáte téměř ničeho jiného než pomalého a středního tempa. "Slapstick", opět se Sanbornovým saxofonem, je propracovaná skladba s mnoha změnami, přitom v jednotné náladě. Moc krásná věc. Překvapí český vokál Dana Bárty v druhé polovině "Concrete Illusions", ale že by tam nějak zvlášť fungoval... Češtiny se dočkáte i v titulní skladbě, ač jen ve slovech "nebo to zabalim'" a v mluvených pasážích. Závěrečná sedmiminutová "Don't Touch My Fruit" přímo volá po pohodlných křeslech, míchaných drincích, snobském prostředí a prodejných roštěnkách.

"Kiss Me On My Ego" rozhodně není nejhorším kouskem v diskografii Monkey Businees, rozhodně se však jedná o desku nejméně zábavnou. Vše okolo je stále stejně plné humoru, samotná hudba však pokročila o několik stupínků k bezkrevné profesionalitě. Příště by to chtělo více šťávy, více špíny, více života. Možná je to jen tím, že mě osobně se tato poloha Monkey Business až tolik nezamlouvá. Pravda se snad objeví v makrorecenzi, kde se o svůj názor na tuto desku podělí dalších deset redaktorů musicserveru.

NÁZORY
  • Přeceňovaná kapela (Trip, 17.06.2005 10:51) Reagovat

    Mankáči jsou normálně přeceňovaná kapela,Holý je vykradač,nic novýho nepřináší...

  • profesionální profesionálové dokonalosti (Pivan Hlaš, 17.06.2005 11:20) Reagovat

    MB se vyvinuli do max profesionální roviny a už je to nuda. Motiv toho klipu je provařenej leta letoucí, střih mi nejede s rytmem písně, střihač byl asi zhulenej nějakym zpomalovákem. Ta deska je dokonalý záznam o šťastném životě nudných lidí. MB patřej do estrády na Novu.

  • technická dokonalost / zábavná nuda (Jakub P., 17.06.2005 13:02) Reagovat

    Trochu mě to album zklamalo, jakoby roman holý (to s tím vykrádáním prince už trochu přehání...) chtěl dokonalý zvuk, dokonalé technické provedení, ale ta "hudba" šla kapku stranou. Nemění to však nic na tom, že jde o dobré album. I když prvnímu "why be in..." nedosahuje ani po kotníky.

  • !!NEKUPOVAT!! (Mixy, 17.06.2005 17:13) Reagovat

    MB uz to maji davo za sebou... posledni album je vysmech.

  • g (Safari, 17.06.2005 19:40) Reagovat

    hm nevim co jste od tohoto alba čekali, pro mne je to prostě další varka funky, které mam rad. Deska je víc funky a jazz než ty minule. Je pravda že z toho neproudí takova zběsila energie jako z první desky.Z desky je opravdu slyšet Prince a to je dobry muzikant a skladatel ne :). Jinak si poslechněte pisničku Concrete illusions, neslyšeli jste tu basu už někde ... basova figurka je hoodně podobna nebo stejna jednej Princovej skladbě.
    Neni to nic pro discoteky, což je myslím fajn..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Rozhovory: Roman Holý - Jsem nesnesitelně náročnej, v hudbě jsem velmi přísnej, až mi to leze na nervy (30.11.2021 08:00)
- Ostravský Barrák music hrad procvičí vaše hlasivky i bránice (08.07.2021 14:35)
- Naživo: Monkey Business během streamovaného křtu měnili kostýmy jak na běžícím pásu (19.04.2021 14:43)
- Monkey Business slibují stream lepší než Queen, hostem bude Ewa Farna (16.04.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu