shop.musicserver.cz

Déšť, sluneční svit a osvobozená ega

Vydáno: 05.06.2005 19:30 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Semtex není jen energetický nápoj, tato značka se i podílí na několika akcích a festivalech. Minulý rok odstartovala svůj vlastní festival Semtex Culture, který se konal v Praze a v Brně. Letošní pražský díl se uskutečnil v sobotu 4. června a v dobře zvoleném prostředí Plaveckém areálu Slavie bylo přichystáno dostatek hudebních pochutin, více v našem reportu.

100°C, Praha, 4.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Sobotní ráno s datem 4. června bylo v Praze zahaleno do nepřetržitého deště, do kterého byste ani psa nevyhnali. Celé dopoledne jsem pokukoval z okna a tajně si přál, aby to nepříjemné sychravé počasí nahradil svit slunce. Plavecký areál Slavie nabízel nejenom koncerty a nabitý program Semtex Culture, ale i plavání ve venkovních bazénech. Bohužel déšť pořádně ustal až po páté odpolední a lehce tedy poznamenal návštěvnost tohoto povedeného festivalu. Já jsem na Slávii přišel před druhou hodinou, na hlavní pódiu za gramci ještě válel DJ Wich. Erektus stage umístěná vedle dětského brouzdaliště zcela prázdnotou a snažení DJe Barta přinášelo nulový efekt ze strany posluchačů. Stan s Green arenou byl umístěn na opačném konci areálu, i ten tou dobou zel prázdnotou a mě osobně začaly napadat chmurné myšlenky, že to celé dopadne nějak divně. Naštěstí se nic z toho nevyplnilo, ale o tom všem pěkně postupně.

Iva Frühlingová, Praha, 4.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
S úderem druhé hodiny na Semtex live stage naběhli mariánskolázeňští vítězové Coca-Cola Popstar 100°C, kteří dokončují svou druhou desku. Na úvod zahráli "Boring" z první placky "Evergreen" a u pódia se přeci jen objevilo relativně početné publikum. Po tomto hybném začátku skupina představila novinky a minimálně "History" slibuje, že druhá nahrávka bude neméně povedená jako ta první. Trojice "Smoking The Killa", "Azataki" a "From Base To Travel" živě fungují výtečně, 100°C se již stali ostříleními otvírači festivalů a mohou myslet na vyšší mety. Vydařený začátek vystřídalo asi největší zklamání celého Semtex mejdla. Iva Frühlingová si dovezla tříčlenný doprovod a hned od začátku si stěžovala na počasí, technické problémy a vše korunovala nepovedenou reklamou na film Filipa Renče "Román pro ženy". Můj kamarád to komentoval slovy, že takhle se to prostě nedělá a že to byl spíš trapas. Chvílemi se mi zdálo, že se Iva ztrácí, nemá tolik jistoty v živém hraní a skladby z příjemné desky "Litvínov" živě nemají tolik kouzla. Hitovky "La Muerte" a "Où Tu Veux Quand Tu Veux" potěšily, ale zbytek byl takový vlažnější. Závěr nejkratšího vystoupení ze všech (!), dokonce si ho ještě zkrátila a hrála necelých třicet pět minut, korunovala obstojně udělaným coverem hitu Brigitte Bardot "Harley Davidson".

The Nihilists, Praha, 4.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Déšť stále trápil festival různě intenzivními přeháňkami. Největší příděl dešťových kapek dostalo vystoupení seskupení Moimir Papalescu & The Nihilists. Jejich dokonalé voodoo živě funguje ve víru strhující energie, a za tak krátkou historii působení téhle party se z nich stávají výteční baviči. "Analogue Voodoo" mi stále potvrzuje, že na koncertech funguje ještě lépe než při poslechu cédečka a i tentokrát to platilo. Skladby "Mickey Bar", "Motorpsycho", "Chaingang" nebo "Boys And Girls And Heroes" v prodloužené koncertní verzi rozpálily publikum na hodně vysoký stupeň varu. Při závěrečné, téměř kultovní "Summer Deviation" by se dalo říci pár slovy, že to byla neskutečná jízda. Můj kolega Ondřej Pravda asi se mnou nebude souhlasit, poněvadž měl určité výhrady k přebuzenému zvuku a tak různě, ale mám takové tušení, že Nihilisti mají našlápnuto na nejlepší live act letošních letních festivalů. Po tomto výtečném vystoupení jsem nahlédl na Erektus stage, abych shlédl skvělou hakisakovou exhibici doplněnou o beatboxing. Stihl jsem i kousek breakdancové exhibice, ta byla též povedená. Na tomto pódiu mi bohužel posléze uniklo vystoupení Living Legends.

Sunshine, Praha, 4.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Zbytek dne jsem pak strávil na hlavním bodě dění festivalu Semtex Culture. Sunshine to pěkně rozpálili, jejich hutný sound nenechal nikoho ani na minutku váhat, že by táborská formace mohla nějak klopýtnout. Jejich vystoupení přineslo ještě jedno pozitivum a to, že se začátkem jejich setu se mračna vytratila a začalo svítit slunce. Pecky z desky "Moonshower And Razorblades" - "Miss Kharma Kkuma", singl "Victim Is Another Name For Lover", "Victoria's Secret Blackmail", elektronikou prošpikovaná "Never's Always Never" nebo na konci setu zahraná "What You've Got" - živě plnily svůj úkol na výbornou. Kay lítal po pódiu, až mu občas ani kabel od mikrofonu nestačil, mělo to prostě ty pravý našlápnutý koule. Po tomto nadupaném bloku jsem se vydal posilnit, abych byl pln sil na pojízdný zábavný cirkus Mig 21. Ti mají již delší dobu venku desku "Pop Pop Pop" a musí se uznat, že Jirka Macháček je bavič každým coulem. Nejen hitovky "Snadné je žít", "Slepic pírka" nebo právě z "Pop Pop Pop" do rádií vybraná "Vlajky vlají" rozveselovaly publikum tak, jak se patří. To už však pomalu začal klapat na dveře vrchol večera.

Monkey Business, Praha, 4.6.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Závěr a největší časový prostor patřil Monkey Business, kteří zde dva dny před vydáním křtili nové album "Kiss Me On My Ego" a samotný set se tomu podřídil. Zaznělo hodně nového materiálu, které publikum přijalo hnedle za vlastní a pohupovalo se do rytmu. Titulní "Kiss Me On My Ego" nebo "Golddigger" patřily k jasným následovníkům povedených tref do černého tvorby tohoto souboru. Nedošlo na časově prostorné jam sessions, protože vedlejší Erektus stage rušila výkony bandy Romana Holého, který to v jeden moment komentoval slovy: "Pánové, musíme hrát víc nahlas!" nebo v jinou chvilku se pro jistotu ptal, jestli všichni slyšíme dobře. Dočkali jsme se i pár parodií na hip hopácké rytmy vedlejší scény, několika drobných technických problémů a i zvukový aparát této scény dostal slušně zabrat. Na Monkey Business se mi vždycky líbilo, jak jsou sehraní a že stačí náznak a celé těleso začne jako na povel fungoval podle nově nastoleného scénáře. Samotný křest byl opět atypický, během skladby "Artistic Suicide" byli z publika vytáhnuti jeden kluk a jedna holka a ti pivem (plzeňskou dvanáctkou, šampaňské nebylo, což Roman opět humorně komentoval ve stylu, že to je zase den) desku pokřtili. Po slavnostním křtu, stále v rytmu "Artistic Suicide", bylo vysvětleno téma této písně, že vlastně největším průserem je, když skupina hraje nějaký notoricky známý flák a dokonale ho zkurví, což bylo dokumentováno autentickou ukázkou totálně rozhozené úpravy olympikovské "Jasné zprávy". Monkey Business ještě stačili přihodit již provařené záseky, mimo jiné od Sexy Dancers vypůjčený "Slim Jim" nebo vlastní "Piece Of My Life", "My Friends" a z oslavy pěti let musicserveru známou improvizaci na téma "Boží mlýn" v plném instrumentálním nasazení. Musím podotknout, že Matěj Ruppert je minimálně stejně dobrý bavič jako jeho kolega z Mig 21, dokonce neodolal a lezl i po konstrukci pódia.

Na úplný konec programu byl nachystán efektní ohňostroj a tím Semtex Culture na Slavii skončil. Bylo to povedené odpoledne, jen škoda toho spíše aprílového počasí. K vidění bylo několik výtečných vystoupení, ale bylo zde i jedno spíše slabé. Nemohu se ubránit dojmu, že mi Iva Frühlingová zde nějak nesedla a její set mě nijak moc nevzal, ale věřte mi, já tu holku mám rád (jen doufám, že mi teď Richard nenabančí). Velmi dobrá organizace a dobře zvolené místo udělalo z tohoto festivalu příjemný začátek hudebního léta.

Semtex Culture, Plavecký areál Slavia, Praha, 4.6.2005

Na závěr tu je ještě galerie fotografií (v pořadí 100°C, Iva Frühlingová, Moimir Papalescu & The Nihilists, Sunshine, Mig 21 a Monkey Business).

100°C, Praha, 4.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Iva Frühlingová, Praha, 4.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
The Nihilists, Praha, 4.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
The Nihilists, Praha, 4.6.2005 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Sunshine, Praha, 4.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Mig 21, Praha, 4.6.2005 small
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Monkey Bunisess, Praha 4.6.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Monkey Business, Praha, 4.6.2005 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

NÁZORY
  • fotky:))) (lekninka, 05.06.2005 23:29) Reagovat

    ...teda reknu vam, ze tak "silene" fotky jsem uz dlouho nevidela! To jste nemohli vybrat neco dustojnejsiho pro vsechny zminene interprety? Za takove fotky bych se ja osobne musela jako profesionalni fotograf stydet.


  • cool !! (mescerin, 06.06.2005 00:42) Reagovat

    naopak!!!!!!!!!!!!!!!!! ty fotky sou naprosto skvely!!!!!!

  • recenze: (SQUAREPUSHER, 06.06.2005 11:23) Reagovat

    akce to byla vskutku podarena, prestoze na moje favority The Nihilists chvilemi lilo jako z konve. Sunshine taky nemeli chybu, je videt ze uz hraji nejaky ten patek a vedi co a jak. Mig 21 jsem bojkotoval a vystoupeni Monkey Business odzival. rad bych upozornil, na rozdil od pana Hajka, kteremu tanecni muzika asi nic nerika, na vystoupeni Philipa TBC. hral na 3 gramofony, ktere mel postavene napric a musim rict, ze to byla junglova smrst. jeho scratche me naprosto dostaly. bylo to prijemne sobotni odpoledne na ktere budu rad vzpominat...minimalne do pristiho koncertu The Nihilists:-)))

  • good (kamila, 07.06.2005 21:52) Reagovat

    na semtexu jsem taky byla a musim uznat,že komentář je fakt dobrej.Akorát to 100C na začátku trošku neuměli rozjet,ale to nevadí o to se postarali jiní.No a k Ivě Frulingové,mně sice je sympatická,ale musim říct,že plně souhlasim s komentářem,byla jsem totiž na Mezi Ploty,kde Iva byla taky a řikala úplně to samý až s tou výjimkou,že na Mezi Ploty bylo strašný vedro,takže počasí bylo komentováno trošku jinak =o))).Ale musim uznat,že její výkon mi přišel ještě slabší než na Mezi Ploty..no a na Sunshiny,který jsem si naprosto oblíbila,vylezlo sluníčko docela trefně...jinak po zbytek jsem byla na djích ohřát se a na hip hopu s kámoškama zatrsat :o) ... a tam bych ještě přidala,že nechápu jak to ty kluky co dělaj freestyle (nebo jak se tomu řiká) může napadat a taky že bylo docela fajn mít tam jako hosty "černochy hiphopery".

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Naživo: Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi (21.04.2023 14:31)
- Fotogalerie: Na koncertě Mig 21 létaly vzduchem dámské kalhotky (21.04.2023 08:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu