Springsteen = Cash + Dylan + Young

10.06.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Bruce Springsteen počtem svých desek pomalu začíná třetí desítku. Jeho nový počin, jenž následuje tři roky po skvělém albu "The Rising", se jmenuje "Devils & Dust". Poslechem desky seznáte tento název velmi přiléhavým a titulek této recenze vám jasně řekne, kterým směrem se tentokrát Springsteen vydal.
8/10

Bruce Springsteen - Devils & Dust

Skladby: Devils & Dust, All The Way Home, Reno, Long Time Comin', Black Cowboys, Maria's Bed, Silver Palomino, Jesus Was An Only Son, Leah, The Hitter, All I'm Thinkin' About, Matamoros Banks; Bonus DVD: Devils & Dust, Long Time Comin', Reno, All I'm Thinkin' About, Matamoros Banks
Celkový čas: 50:54
Vydavatel: Sony BMG
Nová deska Bruce Springsteena "Devils & Dust" je zase jednou z těch klidnějších v bohaté zpěvákově diskografii. E Street Band tentokrát dostal volno, Springsteen si vystačil sólo jen s minimem spoluhráčů (u některých písní si nahrál sám téměř všechny nástroje) a producentem Brendanem O'Brienem. Vzniklo album založené především na zvuku akustických nástrojů a postavené hlavně na sděleních v textech. Najdou se zde skladby, co by obstály na zaplněných stadionech zpívané tisíci lidmi, ale výrazně převažují intimní písně. Má-li u alba být za každou cenu nějaká škatulka, pak tady by to byl folk-rock, občas přichucený country.

"Devils & Dust" je plné zdánlivě obyčejných, avšak dojemných životních příběhů o hledání lepšího života. Springsteen je citlivý vypravěč, nevypráví ale omšelé historky, spíše velké pravdy o bytí, beznaději, šancích a účtování s minulostí. Možná jsou to podobenství, v nichž si můžeme listovat, když hledáme odpovědi na otázky, co nás trápí v nejtěžších chvílích. Springsteen říká, že tyto písně jsou příběhy lidí bojujících se svými démony. Dají se v nich hledat myšlenky o naději, jež pomohou v existenci každopádně ukončené v prachu. V písni "Reno", což je tok myšlenek chlapíka sedícího u prostitutky, se skrývá spousta smutku, ve skladbě "All I'm Thinkin' About" se zase všední i neobyčejná každodennost koncentruje do refrénu, odhalujícího to nejdůležitější: "Všechno, na co myslím, jsi ty, drahá."

Majitelé limitované edice si v hodnocení bez ostychu mohou přidat další bodík za přiložené bonusové DVD: Jednak nám zde Boss představuje pět svých písní v té nejdřevnější podobě, v jaké mohou existovat - jen sám s oprýskanou akustickou kytarou a foukačkou v prázdném pokoji - jednak, což je možná ještě větší chuťovka, je tu celé album "Devils & Dust" v pětikanálovém mixu! K tomu se zobrazují texty skladeb. To jsou, spolu s krásným bookletem, další plusy ke skvělé desce.

Materiál na album vznikal sebráním nových i starších věcí - dvě písně ("The Hitter" a "Long Time Comin'") vznikly již před deseti lety na akustickém turné k desce "The Ghost Of Tom Joad". "Devils & Dust" se svou kvalitou, obsahem a provedením opět zasloužilo o to, že se ve svých pětapadesáti letech může Bruce Springsteen směle přiřadit k velkým jménům uvedeným v titulku tohoto článku. Když chce, může být tichým písničkářem, a když přijde čas, bude zase neúnavným křičícím rockerem drtícím elektrickou kytaru. Určitě se budu opakovat, ale kdybych měl vybrat jediného člověka s titulem Hlas Ameriky, byl by to Bruce Springsteen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY