shop.musicserver.cz

Peha je stále lepší a intimnější

Vydáno: 03.06.2005 08:40 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Slovenská skupina Peha má Prahu ráda, a proto do české metropole jezdí poměrně často. Bez vybírání střídá různé prostory, ale jeden, jak to tak vypadá, přeci jen hraje prim - Palác Akropolis, kde například před časem křtila i svoji poslední desku.

Peha, Praha, 1.6.2005, small a
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Jako Jan Neruda ve hře "Němý Bobeš" od Cimrmanů jsem si připadal při svém příchodu do sálu v Paláci Akropolis. S přítelkyní jsme dorazili na místo cca pět minut po oficiálním začátku a mně se vybavila věta: "příchodem nás dvou se počet diváků v sále zdvojnásobil". Pikantní bylo to, že jedním z toho mála lidí, kteří čekali na zahájení, byl fotograf musicserveru Jirka Kosnar. Skutečně, takto vylidněnou Akropoli jsem zatím nezažil, a celý koncert tak zaváněl průšvihem. Naštěstí se tento scénář nevyplnil a na Pehu nakonec dorazilo mým odhadem příjemných dvě stě lidí.

Takahe, Praha, 1.6.2005, small a
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Peha v Akropoli nehrála zcela sama. Po Ready Kirken, se kterým si skupina odbyla před více jak rokem český křest alba "Experiment", se tentokrát v roli předskokana ukázal finalista loňského ročníku Coca-Cola PopStar skupina Takahe, kterou jsem osobně viděl poprvé. Musím napsat, že se tahle kapela a její kytarový sound opravdu dobře poslouchaly. Bohužel jen do doby, než začal frontman Takahe zpívat. Jeho hlas by se spíš hodil do nějaké metalové formace a ne do takového stylu, jakým se tato grupa prezentuje. Ve chvíli, když se zpěvák navíc ještě před poloprázdným a ztichlým publikem svlékl do půli těla a spustil písničku s nepříliš povedeným (a to jsem ještě hodně tolerantní) textem, byl trapas na světě. Obávám se, že fanoušci Pehy, kterých bylo v sále většina, jsou zvyklí na daleko inteligentnější hudbu, než to, co předváděli Takahe. Odešli téměř bez potlesku a sál se příjemně zaplnil očekávaje s napětím Pehu.

Peha, Praha, 1.6.2005, small b
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Hned v úvodu přišlo překvapení koncertu v podobě první ochutnávky z chystaného nového alba Pehy. To, že tato slovenská skupina nevydala ještě žádné slabé album, je zcela zřejmé, ale již novinka "Za tebou" předznamenala, že je na co se těšit i tentokrát. Pokud ale nějaká z novinek opravdu zapůsobila, pak to byla geniální "Deň medzi nedeľou a pondelkom", která, aniž by ji někdo z publika znal, všechny totálně strhla. Tahle zcela jednoznačná hitovka, se kterou by mohla Peha "bourat" stadiony, způsobila, že za chvíli potom, co začala, refrén zpíval celý sál, skákal do rytmu a po jejím skončení Pehu odměnil bouřlivým aplausem. Třetí novinka "Opýtaj sa", která zazněla v druhé polovině, sice už neměla sílu těch předchozích, nicméně pokud by byla nejslabší na desce, pak si může Peha a samozřejmě i fanoušci mnout ruce.

Peha, Praha, 1.6.2005, small c
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Zbytek koncertu tvořily již osvědčené hity, ovšem většina ve zcela novém hávu. Nejmarkantnější změny se dostalo "Krajinou", kterou si střihla Katarina Knechtová pouze s kytaristou Karolem Sivákem v akustickém podání, které poslalo výbornou písničku do zcela jiných dimenzí. Velká změna se odehrála i u zpěvu, kde již častěji přizvukovali Katce i oba kytaristi, a Peha tak dostala ještě hutnější zvuk. Už před nějakým časem doznalo změn i aranžmá, ale i tak mám pocit, že i v tomto směru jde Peha koncert od koncertu dál. A nutno dodat, že jsou to změny přinejmenším prospěšné. Za velice povedené bych považoval i změny v playlistu, přeci jen i skalní fandové, kteří slyší Pehu třeba pětkrát do roka, zatouží po drobných změnách. Jako skvělý tah bych označil (a podle reakce publika nejen já) zařazení "Stotisíc chrobákov" a hlavně "Slnečné balady", která dokonce zazněla i ve slovenské SuperStar. Osobně jsem si velice užíval převážně věci s prvních dvou desek, které jsem začal oceňovat až po delším poslouchání těchto desek. A samozřejmě nemůžu nezmínit ani přídavkové "Len tak ísť" a "To sa ti len zdá". Hlavně v první jmenované se ukázala nová stránka Katariny, když si sedla na okraj pódia a v této intimní poloze zpívala excelentní skladbu Juraje Ondka. I když publikum hodně často, ostatně jak je u Pehy zvykem, společně s kapelou vydatně zpívalo, myslím, že teprve toto vytvořilo mezi Pehou a jejím publikem dokonalé pouto.

Jsem rád, že jsem zase po čase měl tu možnost Pehu naživo vidět. Tahle slovenská skupina roste s každou další návštěvou Prahy a dovolím si napsat, že nyní již dosahuje světové úrovně. Na koncertech to alespoň dokazují mírou vrchovatou a, i když ne zcela zaplněná, Akropole to dávala svým potleskem a jinak hlučným projevem patřičně najevo. Pražský koncert byl navíc výtečným závdavkem na dlouho očekávanou čtvrtou desku, která by měla vyjít na podzim.

Setlist koncertu:
Za tebou
Diaľkove ovládanie
O čo všetko sa dá přisť
Nájdeš ma
Vodopád
Stotisíc chrobákov
Deň medzi nedeľou a pondelkom
Hypnotická
V hlbinách
Krajinou
Opýtaj sa
Hlava vinná telo nevinné
Slnečná balada
Naoko spím
V zaseknutom výťahu
Vaňa plná piraní

Přídavky:
Len tak ísť
To sa ti len zdá

Peha, Takahe, Palác Akropolis, Praha, 1.6.2005

NÁZORY
  • někdy tak a jindy jinak (JB, 04.06.2005 20:42) Reagovat

    No lidi, já tam taky byl a musím říct že s panem Parkanem souhlasím. Co se týká Takahe tak já je viděl už jednou v Prešově (opět s Pehou) a tam měli jinou šťávu. Bylo to fakt moc dobrý. Akropole se jim asi nevyvedla.

  • Mozna jo .. (Bimbuch, 05.06.2005 11:56) Reagovat

    Hele, Peha vyborny, Takahe taky uslo..ale zpevak by se fakt nemusel vyslikat..Myslim,ze muzika byla prinejmensim zajimava a hrat pro par lidi v sale taky neni jednoduchy.

  • sto lidí, sto chutí (Samuel, 05.06.2005 11:58) Reagovat

    Tady se víc jak jinde potvrzuje pravidlo "sto lidí, sto chutí". Peha byla vynikající, to je fakt, a Takahe nebyli vůbec tak špatní jak se tady píše - mimo jiné potlesk měli po každé věci.

  • potlesk? (Rail K., 05.06.2005 19:08) Reagovat

    Teda nevim jestli je pan Parkan hluchy,ale ja tleskal po vystoupeni Takahe a se mnou spousta dalsich,takze psat,ze odesli "skoro bez potlesku" je opravdu jakoby osobni pomsta..hmm

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Peha se vrací se zpěvačkou Karmen Pál-Baláž (28.06.2018 14:33)
- Peha stále marně hledá nástupkyni Katky Knechtové (11.07.2013 10:57)
- Peha se vrací v plné polní. I s novou zpěvačkou (18.10.2011 13:52)
- Recenze: Až příliš dlouhé nekonečno (06.01.2011 05:00)
- Rozhovory: No Name - Nechceme být dostupní jako rohlíky (17.11.2009 05:00)
- Naživo: Třinácté znamení Katky Knechtové (27.10.2009 08:39)
- Francouzská revoluce posadila na trůn českých hitparád Coldplay (29.10.2008 23:55)
- Katy Perry líbá dívky na vrcholu tuzemské hitparády (22.10.2008 21:57)
- IFPI hlásí: Knechtová potřetí, Metallica popáté (15.10.2008 21:26)
- Metallica má v Česku čtvrtou prodejní jedničku v řadě (08.10.2008 20:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu