Neštěká, nekouše a chtěl by nahoru?

07.06.2005 05:00 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Nahoře Pes je bigbítovou partičkou z Prahy. Za sebou má několik hudebních soutěží, účast na nějakém tom festivalu a pár demonahrávek. Nové EP "Robinson" vydali počátkem roku jako předzvěst regulérního alba, jež by mohlo být na světě už na podzim. Jak zní, se dočtete v naší mírně netypické recenzi.
5/10

Nahoře Pes - Robinson

Skladby: Citrusovej Joe, Robinson, Drive In, Petrolej, Mám na to, Voda
Celkový čas: 21:56
Šlapu si to z pošty, v ruce EP "Robinson" Pražáků Nahoře Pes, co jsem zrovna vytáhnul z balíčku, a koumavě ho zkoumám. Znenadání se odkudsi vynoří kamarád a chce po mně informaci, co že to zase mám za srágoru. "Takovej bigbít," odpovídám a dělám, že mi tahle kapela už pár týdnů něco říká: "Hraje tam Ondra Fencl, ten, co psal pro Big Beng! a Rock&Pop, jestli víš." Bude mě mít za debila, až prokoukne, že jsem si o Psech přečetl pár řádků a jinak se fakt nechytám. Táže se, co ono nahoře pes má znamenat, a já v rychlosti melu něco v tom smyslu, že jde o slovní hříčku, za kterou se vlastně skrývá nahoře bez, potažmo na dvoře pes, on to odkývá a klade mi na srdce, že jestli to bude stát za to, ať mu to když tak vypálím. Docela věrohodně jsem to vymyslel s tím názvem, říkám si. A vůbec, vždyť to přece může být i pravda.

Strkám CD do přehrávače a napjatě čekám, co to se mnou udělá. Jednička se jmenuje "Citrusovej Joe" a je o chlastu. Text nezní úplně blbě, písně s podobnou tématikou mi ale fakt moc neříkají. K tomu klávesy The Doors a klasická rocková sóla. Typická zábavovka do sokolovny, nic pro mě. Zkouším "Robinsona". Vcelku povedená písnička to je, stylově trochu Mňága a Žďorp bez saxíku, textově rozhodně o kus dál, než "Joe". Slyšet ji z rádia, vadit mi nebude, ale že bych z ní dvakrát skákal do stropu, to zase prr. "Drive In" jde s laťkou ještě výš - zpěv překvapivě zní ambiciózně, v refrénu kvílí kytara, v intermezzu si jede jazzové piáno a funky spodek. Pohoda, hafani se nám rozjeli, říkám si a čekám, že věcička "Petrolej" mě konečně přesvědčí. Vyklube se z ní tak trochu hácéčková balada, která má super text, fajn melodii, ale po chvíli na mě spustí nu-metalově se tvářící rapovou vložku, a to se mým uším nelíbí. A pak už se tak nějak nudím. "Mám na to" je blues-rocková baladička, "Voda" opět pop-rock, co připomíná bend Petra Fialy. Obě ten typ, co neurazí, nenadchne, pokud mám teda mluvit za sebe.

Strkám CD zpátky do krabičky a dlouze zkoumám titulní fotku. Do toho mi volá ten kamarád, jestli už jsem slyšel to "nahoře bez" a jak to zní. Že nemá co poslouchat a že by si to teda vypálil. Vím, že nepatří mezi nejnáročnější, že rád chodí na zábavy a taky typicky místní bigbít s typicky českým zvukem docela sjíždí, takže kývám, ať se staví. Házím si to do empétrojek s tím, že tomu dám ještě šanci a několikrát si to poslechnu, a originální placku mu dávám darem. Upotřebí ji víc než já.

CD k recenzi poskytla skupina Nahoře Pes.

Album: Nahoře Pes - Robinson
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 21:56
Skladby: Citrusovej Joe, Robinson, Drive In, Petrolej, Mám na to, Voda


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY