Královna r'n'b v Bluesovém domě

03.06.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Trochu nespravedlivě zůstává Mary J Blige ve stínu slavnějších a úspěšnějších rádobysoulových a rhythm and bluesových zpěvaček, které jí mnohdy ani po paty nesahají. Přesvědčit se o kvalitách Mary můžeme třeba na DVD "Live From The House Of Blues".
7/10

Mary J Blige - Live From The House Of Blues

Celkový čas: cca 65 minut
Vydavatel: Sony BMG
Kolik účastníků reality show Česko hledá SuperStar hovořilo o "árenbíčku" jako o hudbě svého srdce, kterou by chtěli v budoucnu provozovat? Kolik z nich má ten cit a hlas, aby neklouzali jen po povrchu opojení pozlátkem masivních řetězů na krku a pomíjivou atraktivností lepých krasavic vrtících zadečky? Kdo z nich má černou duši? Kolik jich zná Mary J Blige, označovanou za nekorunovanou královnu r'n'b? Alespoň na obalu DVD "Live From The House Of Blues" se takto o ní píše a není důvod pochybovat. Její alba se třpytí platinou, ale v porovnání s jinými zpěvačkami žánru je stále nedoceněná. Snad proto, že není tak podbízivá. Co se ostatně dá od "nové Arethy Franklin" čekat?

DVD má podtitul: "Intimní večer s Mary J Blige", což vypovídá mnohé o charakteru vystoupení v House Of Blues v Los Angeles - mimochodem, loni vyšlo Mary J i řádné koncertní DVD z turné po albu "Love & Life", takže aktuální nosič zachycuje poněkud speciální vystoupení. Jeho zvláštnost spočívá jednak v místě konání - House Of Blues je větší klub a scéna v něm nehýří světly a projekcemi, je střídmá, vkusná a funkční - jednak si Mary J pozvala velmi slavné hosty. U obou to bylo na oplátku, protože jim nedávno také hostovala: Se Stingem si zopakovala skvělý duet "Whenever I Say Your Name" a závěr večera v HOB hvězdným třpytem ozdobil Elton John, když spolu předvedli podmanivou verzi jeho "I Guess That's Why They Call It The Blues".

Mary J Blige je vynikající zpěvačka. I když zpívá r'n'b baladu, nemáte pocit, že jsou vaše ústa ulepená kilogramy cukrové vaty. Rozhodně jí nechybí ta duše (soul) a zejména je její projev mnohem zemitější, více kořeněný a lidštější než u řady umělohmotných krasavic. Jistěže spolupracuje i s hitmakery typu Babyface nebo P. Diddyho (ten je ostatně přítomen v sále mezi diváky i se svou početnou suitou), ale nechybí jí gospelová naléhavost ani pichlavý osten připomínající problémy boje za rovnoprávnost afroamerických žen. Strhující je její podání písně "Children Of The Ghetto", to je úžasné pěvecké představení, na které v podobném duchu navazuje "My Life". Publikum dostala Mary J do pohybu taneční skladbou "It's A Wrap", kde ukázala svou temperamentnější stránku. Když se spojí hlas od boha, skvělá technika a umění prožít píseň, je to fantazie.

Proti nasnímání koncertu a zvuku nelze mít námitek. DVD je též obohaceno krátkým dokumentem ze zákulisí, který ovšem není nějak zvlášť zajímavý nebo objevný (zachycuje den Mary J a jejího štábu v den koncertu) a navíc nemá žádné titulky. Škoda také krátké stopáže záznamu vystoupení. Kdyby se ale u nás mladým adeptům zpěvu dělaly přednášky na téma "Rhythm And Blues", bylo by DVD Mary J Blige "Live From The House Of Blues" výborným studijním materiálem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY