Krátkometrážní komiksově laděný Neverland

06.06.2005 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Karaoke Tundra je na naší scéně vrchním tahačem laptopové scény. Jeho dlouhometrážní debut "Gastarbeiter" nabízí pestrý přelet nad mistrovsky lapenými útržky minimalistického světa melodií, preludií, samplů a zvukových smyček. Více se dočtete v naší recenzi.
9/10

Karaoke Tundra - Gastarbeiter

Skladby: Intro, Chvíľa ticha, Gastarbeiter (feat. DJ Spinhandz), Dacia Trip, Oh My Ticket! (feat. DJ Spinhandz), Killing Balls, Summer Hit (feat. DJ Spinhandz), Karakum, From Tokyo To Dolná Krupá, Banjo Boy (feat. MMtm), Mr. Pink, Malleoli Medialis, Dr. Otto Kott (feat. Mastroianni), Burn Buratino Burn, Fifteen (feat. DJ Spinhandz), Drugstore Cowboy Blues (feat. Bourek), Twang (feat. Blue M), Wax Tourism (feat. ok_01), Tunel, Televison (Radiomix by Neutrino)
Celkový čas: 38:55
Vydavatel: Mufonic Recordinx
Už od svého ípíčka "Urban Love Story" dával oneman projekt Karaoke Tundra (vlastním jménem Viktor Tverdochlibov) naději, že se i na české elektronické scéně děje něco zajímavého a že za humny není zlověstný drak, ale chytrý hráč s různými útržkovitými nápady. Jeho krátkometrážní tracky jsou naplněné radostí a nepostradatelným šarmem šíleného světa komiksů. Z prvotního strachu, jak by vlastně mohlo vypadat album plné krátkých skladeb (v průměru okolo dvou minut) a jaký počet by se mohl vtěsnat na plochu necelých čtyřiceti minut (zabijácká to představa), nakonec nezbylo nic. Určitá nejistota přeplácanosti, nebo naopak naprostého nudného oparu bezvládného hudebního těla - ani jeden takovýto kix "Gastarbeiter" nemá. Je to zábavně-poznávací výprava, ke které nepotřebujete ani letenky do Tokia, ani jízdenku na autobus do vesničky Dolná Krupá. Je fajn se zabořit do křesla, nasadit sluchátka a tuto výpravu si vychutnat v pohodlí příjemného tepla domova.

Po úvodním "Intru" naozaj přijdou čtyři sekundy naprostého ticha, po kterých se naplno otevřou brány zvukového Neverlandu. Průvodcovské služby vám nabídne Karaoke Tundra, který si nachystal kupu zábavy, impozantních zvukových hrátek a parodií na známé i neznámé filmové, seriálové a jiné melodie. Toto vše vtěsnal do krátkých opusů, které málokdy překročí onu průměrnou délku odměřené časomíry. Ani na chvilku vás nepřepadnou nudné chmury, protože sled nápadů je v rychlém tempu a než se stihnete jednoho nabažit, už tu je druhý, třetí, atd. "Gastarbeiter" plyne neskutečně rychle, tak jako když čtete a prohlížíte si jednotlivá okénka komiksu. Pomocné ruce při nahrávání podali DJ Spinhandz, MMtm, Blue M, Mastroianni, Bourek, ok_01 a remix ještě přihodil Neutrino.

Někomu může tahle zvuková změť nápadů připadat naprosto ztřeštěná, bez jakéhokoliv scénáře na oscarový trhák. "Gastarbeiter" však vychází ze zručně lapených melodických základů propletených samply a zvukovými vychytávkami, které vás uhranou svou nápaditostí, a když do tohoto světa proniknete, nebudete se moct odtrhnout. Po necelých čtyřiceti minutách této zvukové mise do mikronautického vesmíru nabudete dojmu, že chcete ještě nějaký ten přídavek. Jednotlivá sousta jsou hutná a vydatná. Už od titulního "Gastarbeiteru" se chytnete na rytmické smyčce a vyrážíte vstříc novým zážitkům. "Banjo Boy" je pětiminutovým vrcholem sestaveným z několika částí a je naprosto unikátním bavičem večera. Poklidný "Drugstore Cowboy Blues" je přemetem v závěrečné části desky, který patří remixu Neutrina na již dávnou povedenost "Television". "Gastarbeiter" je takový imaginární, možná i kreslený seriál, jehož díly vás provázejí svým napětím, a vy si nechcete nechat uniknout ani jedno následné dějství. Zápletka je značně napínavá a má nečekaná rozuzlení.

Karaoke Tundra ukazuje možné směry vývoje taneční muziky (i když... jedná se vůbec o něco k tanci?) a jeho laptopové kouzlení je inspirující, zábavné. "Gastarbeiter" s vtipným kartonovým obalem a la titulní obálka komiksu aspiruje na objev roku určeného na nějaké to ocenění za vybraný vkus a povedenou desku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY