shop.musicserver.cz

Finská Värttinä rozebrala Akropoli

Vydáno: 16.05.2005 14:00 v sekci Naživo - Jakub König | foto: facebook interpreta

Finské uskupení Värttinä se těší v Česku až nezvyklé oblibě. Tato vyhlášená world music kapela zde například vydala speciální album, které sem přijela i patřičně oslavit a pokřtít. V sobotu 14. května skandinávská skupina rozparádila pražský klub Palác Akropolis a kdo tam byl, ví, že to stálo za to.

Värttina, Praha, 14.05.2005 04 small
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Když jsem před měsícem psal recenzi na výběrové album finských Värttinä, zmínil jsem se o tom, že podle svědků jsou prý "Vřetena" jednoznačně nejlepší naživo. Čtrnáctého května jsem jim (tedy těm svědkům) musel (rád) dát za pravdu. A se mnou k prasknutí našlapaný Palác Akropolis. Värttinä je souborem, jehož jméno zná snad každý fanoušek world music. Děvčata a chlapci z Karélie dokázali elektrizujícím způsobem spojit tradiční hudbu svého kraje s moderními postupy rockové a taneční hudby, soustředěnou prací se vyšvihli do pozice mezinárodně uznávaných hvězd. Proto mne velmi překvapilo, když ještě pár minut před sedmou hodinou postávalo ve vstupní hale Akropole jen několik desítek lidí. Hokej, Češi bojují o postup do finále, napadlo mne. Chvilku jsem se zadumaně mračil a přemýšlel o prioritách, národní hrdosti a obřích obrazovkách, ale naštěstí se začalo pouštět do sálu a já si našel teplé, klidné místo na balkóně. Dokonalá pozorovatelna. Teď už jen chvilku počkat.

Värttina, Praha, 14.05.2005 03 small
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Tedy chvilku. Čtyřicet minut po plánovaném začátku koncertu se na pódiu sporadicky objevovali jen technici roznášející lahve z vodou a playlisty, sál pode mnou se pomalu, ale vytrvale plnil. Až téměř po třičtvrtěhodině se pomalu setmělo. Akropole se nadechla. Vystoupení zahájili bubeník Jaakko Lukkarinen a kontrabasista Hannu Rantanen krátkou instrumentální předehrou, během které na pódium dorazili ostatní čtyři mužští členové kapely. Ti se pozvolna přidávali, obecenstvo je vítalo potleskem, který se změnil v nadšený jásot, když se konečně dostavily hlavní hvězdy hlavních hvězd večera. Madam Mari Kaasinen v červených šatech a její dvě sličné sekundantky Susan Aho a Johanna Virtanen v modrém a zeleném. Přestože instrumentální dovednosti pánů muzikantů jsou neoddiskutovatelné (což ostatně během večera několikrát předvedli), tyto tři dámy jsou tím, co si z nahrávek i vystoupení každý pamatuje. Jejich pečlivě vystavěné trojhlasy, kulometná staccata finského textu a uvolněné taneční kreace. Jejich úsměvy, komunikaci s publikem. Jejich nevyčerpatelnou energii. Tyto tři dámy opravdu nelze přehlédnout ani přeslechnout.

Värttina, Praha, 14.05.2005 02 small
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Po trojici svižnějších skladeb kapela lehce zvolnila v písni "Emoton", ovšem o nějakém padání řemenu či uvolnění napětí v sále se opravdu nedalo mluvit. Naopak, toto zklidnění jen připravilo půdu pro odchod instrumentalistů a dámy krátce představily novou píseň. "Aitara" je věc, o které jsem se z textů v bookletu již zmiňovaného výběru "Snow Angel" dozvěděl, že pojednává o praní prádla. Na to také zpěvačky upozornily v krátkém anglickém prologu a poté zvesela vyzvaly přítomné v sále, zda by jim poskytli část svého šatníku. Z publika okamžitě vylétlo několik triček, svetrů a cosi, co jsem z balkónu nedokázal přesně identifikovat, ale co až podezřele připomínalo volné pánské trenýrky. Jak si je v našlapaném kotli pod pódiem někdo dokázal sundat, to opravdu nechápu. V jedné ruce mikrofon a v druhé kus oděvu pak děvčata zazpívala "Aitaru" jen vokálně, přičemž s prádlem předváděla všechny úkony, o kterých se v textu zpívá. Bylo by to bývalo snad i legrační, kdyby ty vokály nebyly tak dokonalé, kdyby ta píseň a capella nešlapala tak skvěle. Takhle bylo jen znát, jak jsou zpěvačky uvolněné, jak se baví, jak jsou při zachování naprosté profesionality v klidu a nad věcí. Obecenstvo je ocenilo obrovským aplausem, který po návratu pánů a nástupu další skladby přerostl v hutný rytmický potlesk. Přibližně v těchto místech se publikum definitivně rozehřálo a slečny si mohly dělat s nabitým sálem, co chtěly.

Värttina, Praha, 14.05.2005 01 small
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Při magické "Äijö" se chovaly jako tři čarodějky, jejichž pohyb připomínal rituální šamanské tance a z hrdel vyluzovaly zvuky, které spíš připomínaly syčení navztekané zmije než lidský hlas. Atmosféra se měnila, před chvílí ještě veselá a lehkovážná, teď ale vydatně mrazilo za krkem a od dění dole jsem nemohl odtrhnout oči. Ovšem skladba skončila a tentokrát na pódiu osaměl bubeník a po nápaditém sólovém výstupu se k němu připojili ostatní mužští členové. Společně odpálili instrumentálku, v níž se sever spářil s jihem, tedy tradiční finská melodika s jazzovou mezihrou. Když Jeanne Lappalainen rozehrál sopránsaxofon, nemohl jsem se ubránit vzpomínce na některé Stingovy exkurzy do etnických vod. Pro velký úspěch si pánové přidali ještě jednu bez zpěvů, Mari Kaasinen a její svita však na sebe nenechaly dlouho čekat, koncert gradoval, gradoval, Akropole tančila, tleskala, a už tu byla představovačka a chvilku po ní konec. V nejlepším, jak už to bývá. Pražské publikum (na které v rozhovorech nedá kapela dopustit) si své miláčky ještě jednou vytáhlo na pódium, společně si s Värttinou zazpívalo poslední píseň, ale pak už byl opravdu čas skončit. Mari Kaasinen se omluvila, že kapelu čeká ještě živé vystoupení v "Noci s Andělem", pozvala tedy všechny, ať s nimi zůstanou alespoň u televizních obrazovek. Rád jsem její nabídku přijal.

Värttinä předvedla v sobotu 14. května v Paláci Akropolis skvělé, energií a radostí nabité vystoupení, na kterém potvrdila svou pověst vynikajícího koncertního seskupení. Což se dalo koneckonců čekat. Ale je opravdu rozdíl se takové akce zúčastnit nebo o ní jen slyšet, či číst. Už dnes vím, co si vyberu příště.

Värttinä, Palác Akropolis, Praha, 14.5.2005

NÁZORY
  • Úžasný zážitek (RuNa, 16.05.2005 14:38) Reagovat

    Ke skupině Värttinä jsem se dostal díky vaší recenzi alba Snow Angel. Velmi mne to zaujalo a tak jsem se rozhodl jít se na to podívat do Brna live.
    Musím říct, že jsem měl trošku strach, jak to může vypadat při živém koncertu. Ale i když navštěvuji všemožné koncerty poměrně často, musím říct, že toto převálcovalo naprosto všechny mé dosavadní zážity ze všech koncertů. Něco tak skvělého a úžasného jsem už dlouho nezažil.
    Naprosto nepopsatelná atmosféra, kapela hrála bez nejmenší chybičky a popisovat slovy neuvěřitelný výkon těch holek je prakticky nemožné.

    Vůbec teď nemám chuť jít na ostatní koncerty, co jsem v plánu, protože je mi jasné, že něco tak úžasného už zase dlouho neuslyším :-(

  • to RuNa (Rosťa, 17.05.2005 08:18) Reagovat

    Sice jsem nebyl, ale souhlas s Tebou - tato skupina je skvělá!!! A věř tomu, že takových dalších zážitků bys mohl mít moc a moc, nebýt těch tupců v agenturách, tupců poslouchajících tupé radiostanice, nebýt té podivné konzervativnosti u nás. Snad se jednou na "stará kolena" dočkáme :o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Naživo: Sting poctil svou návštěvou Pardubice. Přivezl hity i světový zvuk (20.07.2023 20:19)
- Sting zahraje v červenci 2023 v Pardubicích (14.11.2022 09:19)
- Naživo: Sting hrál v Praze hit za hitem a rozdával radost (29.10.2022 18:47)
- Fotogalerie: Sting po třech měsících rozvášnil také Prahu (29.10.2022 00:06)
- Naživo: Sting to rozbalil ve Slavkově až na čtvrtý pokus, a stálo to za to (01.08.2022 12:06)
- Fotogalerie: Sting po čtyřech letech dorazil do Česka (01.08.2022 11:41)
- Sting přijede v říjnu do Prahy, sekundovat mu bude syn Joe Sumner (30.05.2022 10:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu