shop.musicserver.cz

Snesla slepice stračí vejce, či nesnesla slepice stračí vejce?

Vydáno: 11.05.2005 11:00 v sekci Recenze - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Minimálně britský tisk vkládal do eponymního debutu newyorkských The Bravery veliké naděje. Partička Sama Endicotta, jež bývá často označovaná coby nástupce The Strokes či kopie The Killers, na něm však spíše zklamala. V případě "The Bravery" rozhodně nejde o špatnou desku, ale žádný velký zázrak se také nekoná.

7/10

The Bravery - The Bravery

Celkový čas: 37:12

Skladby: An Honest Mistake, No Brakes, Fearless, Tyrant, Give In, Swollen Summer, Public Service, Announcement, Out Of Line, Unconditional, The Ring Song, Rites Of Spring

Vydavatel: Universal

Od roku 2001, kdy se na hudební scéně jako maličký zázrak zjevili newyorkští The Strokes, je na Big Apple zaostřeno jako na pohádkovou slepici kladoucí zlatá vejce malovaná obrázky kytary. Yeah Yeah Yeahs, Interpol, nejinvenčnější kapela minulého roku TV On The Radio či disco-punkeři The Rapture jsou z těch nedávno snesených, jež se dostala až na český talíř. (Když už jsme u toho, z NYC pocházejí také poněkud méně kytaroví, avšak rozhodně ne méně úspěšní Scissor Sisters.) Zatím posledním dárečkem newyorkského opeřence jsou syntetičtí rockeři The Bravery, kterým věští zářnou budoucnost jak časopisy Rolling Stone, NME či Village Voice, tak i respektovaná anketa internetové verze BBC Sound Of 2005, za níž stojí nejdůležitější lidé britského hudebního průmyslu (před rokem věštili slávu Keane, Franz Ferdinand a již jmenovaným Scissor Sisters). Na to, že fungují teprve druhým rokem, toho The Bravery stihli víc než dost. Jenom dát do kupy a secvičit materiál pro dlouhohrající desku mnohým trvá podstatně déle. Pánové okolo zpěváka, kytaristy a samozvaného producenta Sama Endicotta se však už v roce 2004 upsali prestižní firmě Island a ještě v listopadu si mohli vyznačit první zářez na pažbě, třípísňový singl "The Unconditional". Odborná kritika veskrze neskrývala nadšení a takřka jednohlasně jim přiřkla přídomek "noví The Strokes". Když se pak pánové vydali na pódia, padla dokonce přirovnání s legendární Nirvanou!

Pokud máte jen tak náhodou po přečtení předchozích řádků pocit, že se s vydáním debutového "The Bravery" začala psát nová etapa hudební historie, zase pěkně vychladněte. Žádná sláva se nekoná. Tito mlaďoši z Brooklynu nejenže nejsou novou Nirvanou, ale ani novými The Strokes (kteří ostatně také byli v počátcích vzýváni coby "budoucí Nirvana"). Zatímco The Strokes čerpají z garážového rocku a pozdního punku, The Bravery páří kytary s roztančeným discem a větším než malým množstvím syntetizátorů ala Duran Duran. V některých písních ostatně pány kolem Juliana Casablancase skutečně připomínají, a to díky práci s kytarami a hlavně jedné z vokálních poloh Sama Endicotta. Stejně tak bychom ale jejich zvuk mohli přirovnat k Franz Ferdinand, New Order či k The Killers, jimiž ostatně byli už několikrát nařčeni z vykrádání. Mohli bychom je přirovnat k The Cure, jejichž frontmana připomíná Endicott ve zpěvu asi nejvíce, mohli bychom je přirovnat ke komukoliv, kdo se rád vrací k new-wave osmdesátých let.

Přirovnávali bychom je tak dlouho, až bychom dospěli k závěru, že skutečně nejsou ničím jiným než hejnem hudebních strak. Pravda, pro inspiraci chodí k jiným opravdu rádi, ale kdo tak v dnešní době nečiní? Navíc, občas je s nimi i zábava. The Bravery mají cit pro hitovost a hlídají si relativně undergroundový zvuk. Melodické, řinčivé i kvílivé kytary proráží hutná a výrazná baskytara, do toho vříská, ječí, štěká a místy dokonce i zpívá leader Sam Endicott, vespod jedou ustálené, povětšinou pochodové bicí a celé to zastřešují bohaté syntetizátory. Vše navařeno dle receptu: "Vezmi syrový new-wave rock a smíchej s taneční horečkou osmdesátých let." Přestože jsou veskrze vážní a ponuří, vědí, jak na to, když si chtějí zařádit. Vědí, o čem je kvalita. Bohužel příliš nevědí, jak ji prodat. Jako by jim chyběla ona příslovečná jiskra, osobitost, jako by ani neměli hudební názor.

Přestože z něj nejsem nijak zvlášť nadšený, poslech alba "The Bravery" mi nevadí. Vedle chladných "An Honest Mistake", "Out Of Line" a "Unconditional" jsou zde totiž i vyložené hitovky "Give In", "Swollen Summer" a hlavně pak "Rites Of Spring", nejméně disco, tudíž nejvíc rocky skladba desky. A pak je tady také hodně vtipný videoklip "An Honest Mistake", pohrávající si vcelku okázale s dominovým efektem. Už pro tyto čtyři momenty (a je jich tu samozřejmě více) odmítám The Bravery zavrhnout jako přeceněné (byť tomu tak vlastně je) a do budoucna do nich vkládám částečné naděje. Pokud mají chuť pilovat zvuk a hledat svoje místo na hudební scéně, neměli by mě zklamat.

NÁZORY
  • "The Bravery - The Bravery" (Liam Gallagher, 11.05.2005 17:20) Reagovat

    Taktiež som spokojny s textom aj ohodnotenim tohoto podla mna spoko albumu!Spevak ma bohovsky vokal,a basa na tomto albume je vynikajuca!Dufam,že nabuduce pridu ešte s lepšim počinom,ako je tento debut!

  • Zklamání (Martin, 11.05.2005 21:37) Reagovat

    Poslech tedy rozhodně nesplnil mé očekávání. Směs New Order, Cure střihnutá Britpopem tak to už tu bylo, nic nového. Příjemný poslech z Brna do Prahy das ist alles. Takže já bych dal slabších 5.

  • Skvělý !!! (kicina, 06.09.2005 19:03) Reagovat

    Od začátku se mi tato skupina velice líbila! A co teprv skladba An Honest Mistake! Jen tak dál chlapci ...

  • Připomínka (Spike, 09.04.2016 17:46) Reagovat

    Pokud bych nějaké položky označil jako "chladné", byly by to možná tak Out Of Line a Public Service Announcement, určitě však ne An Honest Mistake a Unconditional. Ty spolu s No Brakes a The Ring Song patří pro mě k vrcholům desky. V těsném závěsu jsou pak Fearless, Tyrant, Give In a Swollen Summer, i ta závěrečná Rites Of Spring má hodně co do sebe. Mrzí mě že The Bravery už zanikli, alespoň za sebou ale zanechali dvě výborné desky (první a třetí). Jejich zvuk je perfektní kombinací elektronického synth zvuku s rockovou syrovostí, což ve výsledku zní nesmírně chytlavě a hitově, ale ne popově uhlazeně. Tenhle mix byl něco přesně pro mé uši, jak se do toho člověk dostane vrací se k téhle muzice pravidelně. Zrovna debutovému eponymu bych minimálně bod přidal, za mě tedy jasných 9/10.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Recenze: "Danse Macabre" ako halloweenský úlet Duran Duran? (21.11.2023 08:30)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Audio: Singl "Black Moonlight" od Duran Duran je chytlavý a spooky (27.09.2023 08:16)
- Video: Animovaní Duran Duran nám s "Danse Macabre" chtějí zpestřit Halloween (20.09.2023 15:51)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Duran Duran na desce "Danse Macabre" předělali písně od Billie EIlish či Rolling Stones (05.09.2023 11:41)
- Andy Taylor z Duran Duran: "Nový lék na rakovinu mi prodlouží život o pět let" (16.08.2023 12:29)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu