shop.musicserver.cz

Tam Tam Orchestra - Hrát sambu v Česku je osvěta

Vydáno: 27.05.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Nová deska "Rytmikon" kapely Tam Tam Orchestra přináší pestrou směsku rytmů z celého světa a neskrývá ambici oslovit širší publikum. "Začala mne bavit představa, že si s námi lidé budou zpívat. Alespoň refrény," říká v rozhovoru pro musicserver.cz lídr skupiny Miloš Vacík.

Tam Tam Orchestra
© www.tamtam-orchestra.cz
Fanoušci rytmů, pozor! Vychází "Rytmikon" - nové album kapely Tam Tam Orchestra, aneb další z mnoha reinkarnací bubeníka, rytmického mága a sběratele perkusí z celého světa Miloše Vacíka. Začínal v Lauře a jejích tygrech, postavil a proslavil Šum svistu a od konce osmdesátých let je vyhledávaným studiovým hráčem. Dnes vede první školu samby v Čechách a považuje se za průkopníka world music. Následující rozhovor by vás měl přesvědčit, že právem.

Nová deska se jmenuje "Rytmikon", ale na rozdíl od předcházející nahrávky Tam Tam Orchestry na ní nejsou jenom perkuse, ale spousta vlastně tradičních písniček.

Nová deska je hlavně písničková. Zní tu české texty a kromě spousty bicích nástrojů a perkusí také kytary, basa, příčná flétna, smyčcový orchestr, dechová sekce, banjo, kontrabas, mandola. "Rytmikon" má znamenat něco jako lexikon rytmů. Duní tu rytmy a bubny z Kuby, Brazílie, Afriky, ale i Arábie, Indie.

Co bylo důvodem příklonu k písničkové tvorbě? Od čistě rytmických kompozic je to docela dlouhá cesta.

Dříve mi stačilo hrát a oslovovat posluchače pouze hudbou - ať si každý dosadí do skladby svůj příběh. Chuť dělat písničky přišla najednou. Nosil jsem v sobě atmosféru, kterou jsem chtěl doplnit i textem. Možná za tím byla i představa, že by mne bavilo, kdyby si diváci někdy s námi zazpívali, stačil by refrén. (smích)

Příklon k písničkám; touha pobavit; nadnárodní vydavatel. Nenařkl vás někdo v souvislosti s "Rytmikonem" z podbízení se?

"Rytmikon" je moje desátá autorská deska a s čistým svědomím mohu říci, že jsem nikdy nenahrával z nějaké vypočítavosti. "Rytmikon" je prostě další vyústění mého vývoje a vlastně se z introvertnějších poloh Slunečního orchestru obloukem navracím k "Tančírně" (druhé album Šumu svistu - pozn. red.), kterou jsem dělal také v podobně tanečním stylu. Nemám problém hrát v triu instrumentální komornější hudbu, ale mám taky chuť posluchače a diváka pobavit.

Producentem "Rytmikonu" je Dušan Neuwerth - člověk, který zatím produkoval kapely typu Tata Bojs nebo Kryštof, které jsou dost odlišné od vaší dosavadní tvorby. Jaké to bylo setkání?

V minulosti jsem autorské desky s producentem nedělal. U mojí první čistě písničkové desky však bylo jasné, že potřebuji radu někoho, kdo má nadhled a odstup. Michal Máka z Warner Music mi doporučil Dušana a v roce 2003 jsme společně udělali čtyři demo snímky. Spolupráce byla úžasná. Rozuměli jsme si hudebně i lidsky. Dušan je opravdu producent světového formátu, nesmírně poctivý, neodejde od ničeho, o čem není přesvědčený, že to už lépe nejde. Nemohl bych a nechtěl dělat s někým jen proto, že má za sebou úspěšné desky.

Máte pocit, že vzrůstající popularita world music zvyšuje zájem o hudbu, jakou hrají vaše projekty Tam Tam Orchestra, Tam Tam Batucada či Sluneční orchestr?

Je možné, že tu vzrůstá popularita world music, ale primárně je myslím důležitější, jestli lidi kapele prostě uvěří, nebo ne. Přístup k hudbě je dnes otevřenější a přirozeněji se přijímají nezvyklé harmonie, zvuky, rytmy a nástroje. Což je skvělé.

Osobně vás vnímám tak trochu jako guru neevropského bubnování u nás. Minimálně v první půlce devadesátých let platila rovnice perkuse rovná se Vacík. Dnes vedete dokonce školu samby. Cítíte se jako průkopník?

Je pravda, že etnickou hudbu dělám už víc jak 15 let. Jestli jsem guru, to opravdu nemohu posoudit, ale průkopník určitě. Například "Tančírna" vznikala v době, kdy tady o kubánské hudbě, natož rytmice nikdo nevěděl. A se sambou, tou opravdu čistou, jsme tady také první. Když jsme s Terezkou (zpěvačka Tam Tam Orchestra Tereza Petrášová - pozn. red.) a Martinem Kreuzbergem začínali, byla to spíše osvětová činnost. Doteď za námi někdy chodí lidé a říkají, že to, co jsme hráli, viděli poprvé v životě... Vždyť moje škola samby je první v České republice.

Tam Tam Orchestra
© www.tamtam-orchestra.cz
Členy sambového orchestru Tam Tam Batucada jsou frekventanti vaší školy samby, nebo jde o lidi, kteří mají již nějaké předcházející bubenické zkušenosti?

Bubeník tam kupodivu není žádný, všichni jsou to nadšenci, kteří sambu dělají vedle svého povolání. Jsou tam učitelé, lékaři, fotograf, tanečnice, prodavačky atd. Jako v Brazílii.

Evropané prý nemají cit pro rytmus. Je to pravda, nebo předsudek?

Hlavní rozdíl je v tom, že ti lidé v Africe, Brazílii, či na Kubě vyrůstají v hudbě. Pro ně je hudba a tanec nedílná součást života, stejně jako pro nás vzduch či voda. Sají hudbu a rytmy s mateřským mlékem, a to se o nás v Evropě říci nedá. Samozřejmě to zjednodušuji, ale v principu to tak je.

Vyplývá váš zájem o hudbu odjinud z faktu, že hrajete na bicí nástroje, které mají především neevropskou historii, nebo zde byl nějaký iniciační zážitek?

Začal jsem s klasickou bicí soupravou a etnické bubny přišly do mého života postupně. Myslím však, že to byl osud. Zamiloval jsem si to tajemství nepřeberného množství tvarů, zvuků, barev, rytmů a technik. Jsem okouzlen tím, že po odkrytí tajemství určitého nástroje se logicky otevírá další komnata a po ní další a další... Je to dobrodružství, nekonečný příběh.

Díky za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tam-Tam Orchestra & Batucada přichystali Noc rytmů (26.05.2011 10:51)
- Nové desky pro 16. týden (18.04.2010 05:00)
- Tam-Tam Orchestra chystá křest nového DVD (07.04.2010 11:23)
- Pyro Music Laser Fest láká na rozlučku s festivalovým létem (22.08.2009 09:23)
- Nové desky pro 15. týden (12.04.2009 05:00)
- Tam-Tam Orchestra oslaví novinkou velké výročí (23.03.2009 11:33)
- Recenze: Pohodový soundtrack pro léto od Tam Tam Orchestra (30.05.2005 05:00)
- Tam Tam Orchestra budou křtít v Akropoli (15.05.2005 14:27)
- Tam-Tam Orchestra přichystali studiový comeback (08.04.2005 07:48)
- Říjnová Tolerance 2004 bude patřit afropopu (15.11.2004 08:43)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu