shop.musicserver.cz

Country osud Michaely Noskové se naplnil

Vydáno: 25.04.2005 09:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Kdy už to přestane? Třetí kolo a další slečna venku. Zbývají už pouze dvě, za to ovšem velké favoritky. Finalisté Česko hledá SuperStar dostali tentokrát za úkol zazpívat velice specifický žánr - folk a country, a vše nakonec bylo úplně jinak, než by se na první pohled zdálo.

Česko hledá Superstar
© facebook interpreta
V reakcích na minulý článek jsem byl obviněn, že jsem akorát papouškoval výroky poroty, k čemuž se přiznávám, ale na druhou stranu, ono takové výrazy jako "vykloktaný trombón" zkrátka nešlo nezmínit. Minulý týden porota doslova perlila a byla by škoda tyhle výroky nezaznamenat. Tuto neděli měli soutěžící předvést, jak se vypořádají s folkem, respektive s country a pravdou je, že ti, o kterých jsem předpokládal, že si namelou na téhle specifické hudbě hubu, nakonec překvapili, a naopak ti, kteří jsou k f&c blíž, tolik nezářili. Ale pěkně popořádku.

Prvním, kdo se postavil na jeviště, byl Vlastimil Horváth, kterého měla prověřit letitá country hitovka "Take Me Home Country Road" Johna Denvera, kterou většina z nás zná ale spíše v interpretaci Pavla Bobka jako "Veď mě dál cesto má". Ačkoliv to, co předvedl Vlasta zdaleka nebyl Bobek nebo Denver a i když se ve výškách dostával do jakýchsi rezonancí, musím napsat, že jsem se poprvé u jeho výkonu bavil.

Michaela Nosková
© superstar.nova.cz
Míša Nosková si z nabídky vybrala asi nejlepší písničku Shanii Twain "Don't Be Stupid" a nejspíše se připravovala velice svědomitě, protože se zpočátku snažila zatancovat ve stylu videoklipu, což je u irského stepu v kombinaci s dlouhou sukní více než odvážné. Její výkon byl velice dobrý až do chvil, kdy najednou z ničeho nic začala utíkat z country kamsi k popu. Kdyby se jí toto nestalo, odpustil bych jí i ty uskřehotané výšky, ale takhle si ještě s odhledem na předchozí kola vyhazov asi opravdu zasloužila, což svým jmenováním potvrdil i Eduard Klezla.

Michael Foret se v soutěži drží zuby nehty, i když asi všichni tuší, že jeho devizou je především zjev. Tentokrát mu spadla do klína cenami ověnčená "Achy Breaky Heart" od Billy Ray Cyruse a jeho pojetí téhle písničky se hodně vzdálilo od country, i když někteří další na tom byli daleko hůř. Kdyby si Michael odpustil svou obvyklou kudrlinku na konci, dalo by se i říct, že to bylo celkem dobré. Ovšem pohyby, které u svého zpěvu předváděl, spíše připomínaly Tinu Turner, která si je ale může na rozdíl od Foreta dovolit. Těm jeho jsem se musel srdečně smát.

Jestli v tomto kole někdo překvapil, pak to byl Ali Amiri, který hodně zariskoval výběrem "Podvodu" od Honzy Nedvěda, kterou si dal česky. I když jeho čeština nebyla zdaleka dokonalá, zvládl tenhle Taxisův příkop se ctí. Konečně se zbavil zbytečných kudrlinek a zazpíval tak, že i já jsem uvěřil, že to vše myslí upřímně. Rozhodně jeho "Podvod" byl jedním ze dvou nejlepších výkonů večera a já před Alim smekám klobouk.

Jedna z velkých postav druhého ročníku - Klára Zaňková tentokrát nevolila stejně šťastně jako minulé kola. Všichni čekali, že jako jediná, která má zkušenosti s folkem, zazpívá něco českého. Nicméně sáhla po "Leaving On A Jet Plane" a já byl akorát zvědavý, jakou zvolí variantu, zda tu původní od Johna Denvera, nebo spíše tu u nás známější od Chantal Kreviazuk. Klára zvolila jakýsi hybrid, a možná proto její projev dopadl, jak jsme mohli vidět. Technicky výborný zpěv, ale něco tomu chybělo. Na Kláře bylo vidět, že jí moc tahle pomalá písnička moc nesedla, vypadalo to, jako by s ní šili všichni čerti.

S příchodem Filipa Jankoviče jakoby přestalo být tématem folk&country. A nebylo to ani tím, že tento chalan ze Slovenska je více showmanem než zpěvákem, ale více písničkou, která se do dramaturgického výběru vloudila asi náhodou. "If I Had A Hammer" od Peter, Paul And Mary, je spíše rock'n'rol než country natož folk. Filip Jankovič byl určitě lepší než minulá kola, i když u něj to vždycky bude problém hodnotit jeho zpěv, což jsme nakonec mohli vidět i u porotců, kteří se při hodnocení Filipa pustili navzájem do sebe. Samozřejmě, že předseda jmenoval Filipa jako kandidáta na vyřazení.

Petr Bende, oblečený jako by ho právě propustili z vojenského přijímače, sice vyfasoval "Morituri Te Saluntant", kterou lze při troše dobré vůle označit jako folkovou, ale kdyby jeho verzi slyšel Kryl, asi by se otáčel v hrobě. Jednu z písniček, která nás provázela sametovou revolucí a která v sobě nese určité poselství, zazpíval stylem, který mi k téhle skladbě zkrátka vůbec neladí. Přezpívávat písničky Karla Kryla je velká odvaha a málokdo se do toho pustí. Dokonce ani Daniel Landa to nezvládl úplně nejlépe a že je mezi Landou a Bendem ještě hluboká propast, tady snad ani zmiňovat nemusím.

Další, kdo byl zcela mimo žánr, byla Gabriela Al Dhába, jíž se pod ruku dostal europopový slaďák seskupení Rednex "Wish You Were Here", který nemít stejný název s peckou Pink Floyd, by se asi nikdy hitem nestal. Gábiny verze byla daleko lepší než originál, ale sama aktérka jako by ztrácela na kouzlu. Zpěv začíná flákat, častější chyby v intonaci to jen potvrzují a její image "želvy" mě už pomalu začíná iritovat.

U Michala Hudčeka jsem vůbec nepochopil výroky manželského tandemu Soukup - Osvaldová, kteří zkritizovali jeho "Panenku" od Roberta Křesťana, přičemž bylo jasné, že Michal předvedl nejlepší výkon večera, což dokonce potvrdil i Michal Horáček. Odvážím se tvrdit, že i Robert Křesťan, jestli tuto soutěž sleduje, musel být spokojen, protože se ji Hudček nesnažil nikterak výrazně měnit a zazpíval ji naprosto přirozeně, jak se musí tahle písnička zpívat.

Vypadnutí další holky jsem opravdu nečekal, i přestože jsem Michaelu Noskovou často kritizoval. Nicméně z původních šesti slečen v soutěži zbyly už jen dvě, ale vzhledem k tomu, že se obě řadí mezi favoritky, měl by v příštím kole opustit soutěž už nějaký kluk. Moje pořadí tentokrát hodně ovlivní to, kdo jak moc zpíval folk, respektive country. O první dvě místa se dělí dva kluci Michal Hudček a Ali Amiri, za které bych s mírným odstupem zařadil Vlastu Horvátha. Bramborovou medaili by získala asi Klára Zaňková, kterou toto kolo pronásledovalo duo Michaela Nosková a Michael Foret. Na posledním místě u mě skončil Petr Bende (Kryl je zkrátka Kryl). Gabriela Al Dhába ani Filip Jnakovič vůbec country ani folk nezpívali, tudíž oni dva plavou někde v prostoru, nicméně pokud bych je měl někam zařadit, asi by to bylo spíše na chvost žebříčku před Bendeho, protože ani jeden mě v neděli neoslnil. Na příští neděli se mohou těšit romantické duše, bude totiž o lásce, a já jsem zvědavý, jestli bude někdo tak odvážný jako Martina Šindlerová na Slovensku a vybere si tak těžkou písničku, jakou je "Je t'aime" od Lary Fabian.

NÁZORY
  • Uplne jiny pohled (Tricky, 25.04.2005 14:54) Reagovat

    Nevim na co autor koukal, ale Petr Bende vcera imho predvedl nejlepsi vykon vecera. Naopak nakopano mel dostat jiz tradicne tragicky Čobol... Hrozni byli take Gaba a Aliho kokrspaneli oci uz me taky iritujou... Neumi niz, nez stupidni sladaky a neni mi jasny, kdo by si koupil jeho desku!?

  • názor (andílek, 25.04.2005 15:00) Reagovat

    No,taky musím uznat,že Gába byla včera žánrově trochu mimo mísu....ale celkem příjemně mě překvapili Foret a Amiri.

  • To autor (Fík, 26.04.2005 09:00) Reagovat

    Pane Parkane. Pořiďte si kapičky do uší a třikrát denně aplikujte. Bende mi připadal velmi slušný. Originální Krylova interpretace (včetně té "hudby" samotné) mě nikdy nebrala, a to ani za bolševika při poslechu RFE. Pro mě byl Kryl vždy jen recitátor protestsongů, nic víc. Nicméně gratuluji. Popáté za sebou vás už Nosková iritovat nebude. "Začala utíkat z country kamsi k popu". Tenhle postřeh je dost podivný. Shania Twain dělá totiž právě ten countrypop – a to je vlastně kvalitní popík jen trochu přidávající country harmonie. Amiri tentokrát nemečel, ale rozhodně nevím, proč bych se měl při poslechu té jeho czéski odrecitované básničky rozplývat štěstím. Desky tohoto umělce se samozřejmě prodají také, prodá se i naprostý hudební odpad. O to ani tak moc nejde. Hlavním účelem soutěže pro Novu je v maximální míře zajistit čerstvou náplň nováckých estrád. Horáček tomu říká karaoke na parníku, ale myslí tím v podstatě to playbackové otvírání úst v estrádách. Ve studiu při nahrávání CD se dá leccos vykouzlit i u rádobyzpěváků. Ze zbylé sestavy jsou pro "zábavné" pořady Novy ideální Alien Amiri, Horváth (jeho hlas je mi stále víc a víc nepříjemný), Zoolog Foret a Filip Šambády. Ostatní čtyři by se do takových stupidit sotva nechali zatáhnout. Hlasování se zfalšovat nedá, takže se vždy bude hodit ovlivňování nerozhodnutých diváků, které tak nenápadně provádějí Soukup s Osvaldovou - u Hudčeka jsem to slyšel úplně jinak než jak vyznělo jejich trapné hodnocení.

  • he he (SQUAREPUSHER, 26.04.2005 12:36) Reagovat

    takova kravina a vsichni to resi, to se Nove povedlo, skoda ze nam uz v sobotu rano Voloda Zelezny neukazuje kolace, to by bylo!!

  • Milý autore, mně se Váš (Petra, 26.04.2005 17:59) Reagovat

    článek líbí, jasně, že každý nemůžeme souhlasit se vším, co v článku je, ale já to hodnocení soutěžících vidím skoro stejně jako vy. Nemám oblíbence ani vyhraněného favorita. Za sebe bych řekla, že Klára zatím zazpívala čistě a její hlas mně chytl nádhernými hloubkami a silou, mám z ní pocit, že když se do toho pořádně opře, tak všichni ještě padnem na pr... Z pozice svých 16-ti let ještě není a ani nemůže být zralý člověk, který ví co chce, tak být porotou moc do toho nešťourám. Na druhou stranu Ali Amiri mně neříká vůbec nic, jeho široký úsměv končící u uší, skutečně, jak tady už někdo řekl, kokršpanělí oči a stejně věrný pohled a mastný havraní vlas včetně "procítěného ujódlovaného" zpěvu a sislavé češtiny, to mne děsí. Hlavně představa, že by snad mohl být českou superstar. Jeho anglická výslovnost je stejně špatná jako u části ostatních soutěžících, tak proč ho chválit za "jakous takous" češtinu?? Ani ostatní soutěžící nikdo nechválí za to, že umí pěkně česky. My přece hledáme ČESKOU SUPERSTAR.
    Jinak z příštího večera mám upocené dlaně předem, písně o lásce, kdo ví, co za hrůzu dramaturg ve výběru nabídne. Doufám, že tam bude i něco ve svižnějším stylu.
    Stejně se obávám, že Ali se promění v medovou karamelu. Nechejme se překvapit. Těším se na Váš příští článek. Peťa

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)
- Publicistika: Slasti a strasti Česko hledá SuperStar (03.03.2008 05:00)
- Publicistika: 10 nejlepších desek českých SuperStars (18.02.2008 05:00)
- SuperStar v Hradci pohořela (29.01.2007 15:56)
- Zbyněk Drda začíná pracovat na debutové desce (13.01.2007 15:46)
- Fotogalerie: Česko hledá SuperStar, závěrečná good bye party , 18.12.2006 (fotogalerie) (21.12.2006 05:00)
- Naživo: Jak se Zbyněk Drda stal třetí českou SuperStar (18.12.2006 09:50)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu