shop.musicserver.cz

Mňága roztancovala brněnskou Flédu

Vydáno: 23.04.2005 11:30 v sekci Naživo - Karel Adam | foto: facebook interpreta

Valašskomeziříčská kapela Mňága a Žďorp opět zavítala do Brna. Poprvé vystoupila v klubu Fléda a premiéra se jí povedla na výbornou. Plný sál roztančila během první písničky a předvedla třicítku svých největších hitů. Více v naší reportáži s fotografiemi.

Mňága & Žďorp - Fléda 21.4. - Pic1 small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Asi není v Česku skupiny, která by na svém kontě měla deset řadových desek a za rok odehrála tolik koncertů jako Mňága a Žďorp. Po patnácti letech od vydání prvního alba jí nedochází dech a stále se těší velké přízni posluchačů. Díky Mňáze jsem se v mých čtrnácti vykašlal na to, co hrála rádia, a začal poslouchat rock. Po letech už pro mě sice není vrcholem veškerého umění, stále ji ale mám rád a její koncert si většinou nenechám ujít. V Brně jsem byl na Mňáze za poslední dva roky už počtvrté, tak mám s čím srovnávat, ale popořádku. I přesto, že byl začátek naplánován až na devátou večerní, a přesto, že to u Mňágy nebývá zvykem, přivezla si z Valašského Meziříčí předkapelu - skupinu Ciment. Čtyřčlenná formace působila ze začátku trochu nervózním dojmem, hlavně zpěvák, vousatý chlapík středního věku, krom zpěvu nepředvedl žádný pohyb a s publikem taky příliš nekomunikoval. Jejich hudbu myslím trefně charakterizoval kamarád: "To je jako Rédl v metalové podobě." Také jsem měl stejný názor. Písně zpívané valašským nářečím a do toho tvrdý, zkreslený zvuk kytary - opravdu zvláštní kontrast. Tito chlapíci se však vzápětí přece trochu rozjeli a rozhodně neprodukovali muziku, která by se nedala poslouchat. Čím ale hráli déle, tím víc byli všichni nažhaveni na Mňágu. Když se skupina Ciment, které se zřejmě splnil sen - zahrát si se známou kapelou a před velkým publikem, rozloučila, bylo mi jasné, co bude následovat.

Mňága & Žďorp - Fléda 21.4. - Pic3 small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Už když se hoši z Mňágy objevili na podiu, aby si udělali zvukovou zkoušku, publikum nadšeně tleskalo a pískalo, a když spustili první song "Písnička pro tebe", tak nikdo na nic nečekal a začalo se pařit. Ke kapele se v dalších písních přidala zpěvačka Zuzana (jinak manažerka Mňágy), ktérá v ženském vokálu nahradila Blanku. Saxofonista Jirka Tibitanzl, který je také poměrně čerstvým členem skupiny, se skvěle předvedl v písni "Ajlavjů", kde se nejdřív v sólování střídal s kytaristou Martinem Knorem a poté sám zahrál asi dvouminutové sólo, za které sklidil obrovský aplaus. Kapela slibovala nový koncertní repertoár a skutečně - místo toho, aby se znovu omílaly všechny písně z aktuálního alba "Web Site Story", prostor dostaly jen ty nejoblíbenější: "Magnet", "Popel žhne" a již zmiňovaná "Ajlavjů". Namísto těch ostatních byly do playlistu znovu zařazeny poslední dobou opomíjené hity jako "Odpoutejte se, plís" nebo "17B" z třetí desky "Furt Rovně" a také "Hloupý a ztracený" z alba "Bajkonur", z kterého většinou Mňága nehraje vůbec. Většina ze starých i těch novějších písní má nové aranže, které jim opravdu sluší. Například závěr písně "Chceš mě? Chci tě!" je úplně jiný, než jak jej můžete znát z desky - společné sólo kytary a saxofonu zní opravdu dost dobře. Zazněla také píseň "Barikády", která je předzvěstí připravované nové desky.

Mňága & Žďorp - Fléda 21.4. - Pic2 small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Nejen na publiku (jehož drtivou většinu tvořili studenti středních a hlavně vysokých škol), ale i na samotné kapele bylo vidět, že ji koncert baví a že si ho skvěle užívá. Když koncertuje téměř každý druhý den, potom asi každé vystoupení nemůže být jedinečné, ale tohle bylo. Zpěvák Petr Fiala opět rozdával svoji lekci mimiky a když nějaký fanoušek stále vykřikoval "Měsíc" odpověděl mu svojí typickou hláškou "dočkej času, chlapče". Při písních "I cesta může být cíl" a "Nejlíp jim bylo" už skákali a zpívali všichni v sále a nakonec se dočkal i onen "chlapec". Od té doby, co má Mňága na koncertech ženský vokál, by asi nikdo domů neodešel absolutně spokojen, kdyby neslyšel "Měsíc". Tahle píseň je bezkonkurenčně největším hitem Fialovy první sólové desky, a tak není divu, že ji stále zpívá i v doprovodu Mňágy. Euforie však dosáhla maxima, když Petr oznámil: "A teď zahrajeme úplně něco jiného." Všem bylo jasné, že jde o "Hodinový hotel", kultovní píseň kapely Mňága a Žďorp, která nikdy nebyla a asi ani nebude překonána. V refrénech k nám Petr směřoval stojan s mikrofonem a všichni jsme s rukama nad hlavou a nohama ve vzduchu zpívali "Svět je, svět je jenom hodinový hotel...," prostě vrchol večera. Poté přišlo ještě pár známých songů a na konec jako obvykle "Made In Valmez". Kapela se moc neloučila, protože odchod do zákulisí byl pouze symbolický. Během minuty byli zase všichni zpátky a se slovy "Zahrajeme ještě dvě písně a pak se uvidí" spustili rychlou "Nagasaki Hirošima" a klasiku "Ne, teď ne!". Ani tento přídavek však nestačil, tak na závěr zahráli ještě píseň od kapely AC/DC, kterou zazpíval baskytarista Petr Nekuža a na kytaru se v ní pěkně vyřádil Jaromír Mikel.

Mňága & Žďorp - Fléda 21.4. - Pic4 small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Když jsem zalovil ve své paměti, napočítal jsem devět koncertů Mňágy, kterých jsem se kdy zúčastnil a bez váhání tvrdím, že tento byl ze všech nejlepší. Své udělal přesun z Musilky na Flédu, kde je nesrovnatelně lepší zvuk a světla, ale skvělý byl hlavně výkon kapely a publikum, které přispělo k tomu, že byl tento koncert opravdu jedinečný.

Playlist:
Písnička pro tebe, Optimista, Všechno se popletlo, Chceš mě? Chci tě!, Magnet, Ajlavjů, Goin' Blind, Matahari, Bylo deset, bude jedenáct, Odpoutejte se, plís, Barikády, Člověk nového typu, Nevzpomínám, I cesta může být cíl, 17B, Před sto lety, Hloupý a ztracený, Nejlíp jim bylo, Popel žhne, Zameten, Měsíc, Speedy Gonzales, Odkud a kam?!, Na konečnou, Hodinový hotel, Spaste svoje duše, Klec v kleci, Made In Valmez

Přídavek:
Nagasaki Hirošima, Ne, teď ne!, AC/DC

Mňága a Žďorp, Ciment, Fléda, Brno, 21.4.2005

NÁZORY
  • Pisatel článku by měl být profackován (Zdroj blízký kapele Ciment, 30.04.2005 10:53) Reagovat

    Člověče když o něčem píšeš článek, měl bys nejdřív vědět o čem! Ciment není žádná "předkapela" hrají přes dvacet let, na piočátku devadesátých let vydali CD u Monitor, před "velkým publikem" si zahráli mnohokrát a i oni jsou slavnou, neřkluli legendární kapelou, i když jim o to nikdy nešlo. A můžu to potvrdit, protože je osobně znám. Koukni se na www.czech-tv.cz/specialy/bigbit/morava80let/kapely/ciment.php

    kde se o nich ledacos dočteš. To že někdo hraje peřed "slavnou" kapelou ještě neznamená, že je podřadný a že ho můžeš urážet takovými nesmysly!

  • Splněný sen Cimentu???!!! (DB, 30.04.2005 12:48) Reagovat

    Milý autore, přečti si o skupině Ciment více. Skupina není tak komerční, jako tvá milovaná Mňága ( nic proti...), ovšem pokud by měl tento článek někde zveřejňován, tak ho pojmenuj "Postřehy mé a mého kamaráda z koncertu..."

  • RE: Ciment (Autor článku, 01.05.2005 18:03) Reagovat

    Na tohle bych asi měl zareagovat, tudíž: Šel jsem dělat report z Mňágy a proto by myslím ten článek měl být hlavně o Mňáze. Kapelu Ciment jsem opravdu neznal a proto abych nebyl úplně mimo jsem si před koncertem prošel jejich webové stránky ve snaze se o té kapele něco dozvědět, přiznávám se že neznám každou kapelu, která vydala před patnácti lety desku u Monitoru. Tímto reportem jsem ale nechtěl nikoho urážet, ale vystihnout atmosféru, která na koncertě panovala. Vy jste na koncertě byl, že mi v tomto oponujete? Nic proti, ale slovo "legenda" příliš nevystihuje kvalitu kapely. Co jsem o nich napsal, to jsem napsal a za tím si stojím. Ciment neurazili ale ani nenadchli. Lidé si to poslechli, ale přišli na Mňágu, ne na Ciment. Stejně jako já a klidně mě za to třeba ukamenujte.

  • Rudy (Rudy, 05.05.2005 22:49) Reagovat

    Spatne zvoleny repertoar..Kdyby hrali stare hity.vypadalo by to uplne jinak...

  • RE: Repertoár (Karel Adam, 05.05.2005 23:15) Reagovat

    A to myslíte Mňágu? Hráli ze všech desek a myslím že starých věcí zaznělo dost. Přece nemůžou zamrznout na Made in Valmez a Furt Rovně!?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Naživo: Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy (22.12.2022 19:26)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)
- Fotogalerie: První den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu podruhé (24.06.2022 10:58)
- Naživo: Mňága a Žďorp vykouzlila na Staromáku oázu klidu (31.05.2022 13:07)
- Fotogalerie: Mňága a Žďorp ze skautského nadhledu (28.05.2022 16:39)
- Naživo: Mňága pokřtila unplugged desku "Přístav" s Karlem Plíhalem (18.03.2022 15:28)
- Naživo: Den, kdy v Praze hrála Mňága (a Žďorp) (07.08.2021 15:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu