shop.musicserver.cz

Lucerna? Další pokořený vrchol Anety

Vydáno: 10.04.2005 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Není to tak dávno, co na Musicserveru vyšla reportáž z prvního klubového koncertu první české SuperStar Anety Langerové, který proběhl v pražské Akropoli. Její turné s názvam Anetatour je ale natolik úspěšné, že jsme se rozhodli napsat ještě jeden report, tentokrát z pražské Lucerny.

Aneta Langerová, Praha, 8.4.2005, small d
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Pro muzikanty v různých zemích jsou pomyslnou Meccou různé sály. V Británii je to slavná Wembley, v Americe Madison Square Garden, ve Francii mají hned dvě haly, ve které si každý muzikant touží zahrát - Bercy a L'Olympia, no a u nás to byla donedávna pražská Lucerna. Za dob totality to byl vlastně vrchol zahrát si před vyprodanou Lucernou a i když jsou dnes cíle českých muzikantů někde jinde (Sazka Arena či T-Mobile Aréna), velký sál Lucerny stále ještě má jistý punc výjimečnosti. Aneta Langerová tedy po mnoha oceněních dosáhla dalšího muzikantského vrcholu tím, že vyprodala tento sál takovým způsobem, že bylo nutno přidat ještě jeden termín.

Je jasné, že hned od počátku byla po strop naplněná Lucerna hodně nedočkavá. Publikum, které se přišlo podívat na Anetu, bylo opravdu pestré. Vedle malých holčiček s maminkami tu stály pubertální fanynky a hned vedle přešlapovali pánové středního věku. Koncert začal přesně, jak Aneta avizovala na svých stránkách. O půl osmé se na pódium nahrnula čtyřčlenná partička Folk3mail, která měla velice těžký úkol - rozehřát publikum než začne hrát ta, na kterou všichni čekali. Publikum už bylo hodně nažhaveno, ale rozhodně ne na Folk3mail. Špatně nazvučení pokračovatelé Čechomoru příliš nezaujali. Nemohu si pomoci, ale jejich vystoupení bylo nudné, zkrátka bez jakékoliv energie a stejně to cítili i diváci, kteří tu a tam začali vyvolávat Anetu a písničky Folk3mailu odměňovali velice chladným, spíše zdvořilým potleskem.

Po malé úpravě scény se poprvé, ale rozhodně ne naposled ukázalo, že mimo své hudby Aneta do Lucerny přivezla i hodně našlápnutý světelný park včetně výkonné laserové aparatury, takže to v Lucerně občas vypadalo spíše jako na koncertu Pink Floyd. Zpočátku si Aneta s publikem lehce pohrávala. Světla v sále potemněla a na projekčním plátně za pódiem se za zvuku mohutného intra začaly objevovat různobarevné motivy. Už už to vypadalo, že se nedočkavé obecenstvo konečně dočká vytouženého idolu, ale na plátně se stejně jako v Akropoli začal odvíjet animovaný příběh obyčejného života s velice zajímavou pointou, který připravili studenti pražské FAMU.

Aneta Langerová, Praha, 8.4.2005, small c
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Konečně se za bouřlivého potlesku a křiku poté, co se objevila doprovodná kapela, na scénu přiřítila i Aneta Langerová a trochu nervózně spustila "Skvělej nápad". Většina písniček dostala zcela jiný háv, který některým slušel více a samozřejmě jiným méně. "Skvělej nápad" byl zrovna tím druhým případem, zatímco například "Když nemůžu spát" dostala výborné odění, daleko živější než na desce. Ovšem, jak jsem již napsal, ne všechny aranže se povedly. V některých skladbách zněly tóny, které tam neměly co dělat, a snaha nechat vyniknout kapelu mi v některých fázích přišla jako lichá. Zatím to můžeme připisovat velice krátké přípravě a budeme doufat, že se to zlepší. Koncert byl rozdělen hned do několika částí, první z nich končila s úderem "17", v níž se kytaristé pokoušeli o jakés takés podpůrné vokály, což jim ale moc nešlo.

Krátkou pauzu vyplnila kapela instrumentální vsuvkou, po níž již lasery vytvořily na stěnách vlnky, v nichž připlul první singl z debutu Anety "Delfín". Zatímco v první části ještě působila první SuperStar trošku vystrašeně, postupně z ní nervozita opadávala a v druhé části z ní již byla sebevědomá, výborně zpívající slečna. Po "Delfínovi" přišel jeden z vrcholů večera. Při "Hříšných tělech křídlech motýlích" se rozzářily zapalovače, rozprskaly se prskavky a celá Lucerna se zpěvem jako jeden muž připojila k Anetě. V téhle chvíli jsem trochu litoval, že ještě neumí navázat bližší kontakt s diváky, protože mohla nechat alespoň kousíček téhle písničky zpívat publikum. Velkou radost mi udělal "Srdcotepec" a hlavně "Pár důvodů", jež dostaly naživo ještě větší náboj. Obzvláště druhá jmenovaná, po níž se Aneta poprvé rozloučila s publikem, se povedla par excelence.

Aneta Langerová, Praha, 8.4.2005, small a
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
První část přídavků odstartovala "You're A Creep", kterou považuji na desce "Spousta andělů" za nejslabší písničku, ale v Lucerně se dala docela dobře poslouchat. Poté přišlo malé překvapení, když Aneta vzala do ruky španělku a složila v podobě "Thank U" poctu svému velkému idolu Alanis Morissette. "Zvláštní zájem" uvedený výborným bubenickým sólem ukončil tuto etapu a skupina včetně Anety zmizla opět v zákulisí, ale i tak bylo jasné, že jestliže nezahraje "Vodu živou", pak to pražská Lucerna, kde se nedávno prováděly rozsáhlé statické průzkumy, nevydrží. Ač je to s podivem, tento song z pera Michala Hrůzy dokonce předčil "Hříšná těla křídla motýlí" a postaral se o vyvrcholení celého koncertu.

Jak zpívá slovenská Peha: "Na prvý pokus to nebolo zlé." Je sice znát, že Aneta ještě není s kapelou tolik sžitá, ale pokud v této sestavě vydrží a odehraje o něco víc koncertů, zmizí počáteční nervozita, ustálí se aranže a z Anety bude velká koncertní hvězda. Jsem docela zvědavý, jak si bude vést v letošní festivalové sezóně a jak se vydaří nový repertoár, který slibuje. Faktem ale je, že opět o kolo předběhla své kolegy ze SuperStar, jejichž koncerty spíše připomínají estrády než solidní vystoupení, což o Anetě nemůže prohlásit snad ani Richard Krajčo.

Setlist koncertu:
Skvělej nápad
Nebe v loužích
Nahá noc
Když nemůžu spát
Spousta andělů
17
Delfín
Hříšná těla, křídla motýlí
Srdcotepec
I Think I'm Paranoid
Pár důvodů

Přídavky č.1:
You're A Creep
Thank U
Zvláštní zájem

Přídavek č.2:
Voda živá

Aneta Langerová, Folk3mail, Velký sál Lucerny, Praha, 8.4.2005

NÁZORY
  • turné bylo skvělý (Zuzka, 10.04.2005 16:41) Reagovat

    Já sem sice v lucerně nebyla,ale zase sem byla v Plzni a tam teda Aneta moc nervozní nebyla a i si myslim,že s publikem dobře komunikovala.Sice nám nedala zazpívat Vodu živou,ale zase nás nechala zazpívat Srdcotepce.Myslim si že se jí to turné moc povedlo a doufam,že v létě na festivalech to bude ještě lepší:)

  • Parkane (Treehorn, 10.04.2005 22:08) Reagovat

    nechci bejt sprostej, ale nemůžu jinak: Vyndej si hlavu z prdele. Folk3mail pokračovatelé Čechomoru???? Prosím Tě hlavně už nepiš, seš úplně mimo. Na koncertě jsem nebyl, ale Folk3mail jsou oproti Langerový umělci, ty publicistická nulo. Vzpamatuj se.

  • Parkane (eddie, 10.04.2005 22:29) Reagovat

    tos fakt tezce ustrelil!!!folk3mail je fakt o necem jinym než o zrockovanych lidovkach...si to radsi poslechni na Piper Records

  • hvězda??? (Lucky, 11.04.2005 09:21) Reagovat

    To se teda máme na co těšit,kdo jí napíše další desku tentokrát???

  • Lucerna - vrchol turné!! (Lúca, 11.04.2005 09:24) Reagovat

    Docela mě dostává, jak může někdo soudit Anetu a Folk3mail, když v Lucerně nebyl.. Já tam byla a byly to nejlepší koncerty, na kterých jsem měla zatím možnost Anetu vidět. Folk3mail se s ní nedají srovnávat, navíc kluci krutě doplatili na to, že zpěvákovi nebylo rozumět :( Určitě je ještě co vylepšovat, ale jen když si vzpomenu na Hříšná těla, křídla motýlí od Oskara Petra, tak mi běhá mráz po zádech!! Ty zapalovače, prskavky a úžasná atmosféra..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Naživo: Nádherný zpěv, intimita a harmonie. "Dvě slunce" Anety Langerové zářila v pražském Studiu DVA (17.12.2022 18:36)
- Fotogalerie: Aneta Langerová představila album "Dvě slunce" ve vyprodaném Studiu DVA v Praze (17.12.2022 16:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu