shop.musicserver.cz

Skromná Radůza, živelný koncert

Vydáno: 30.03.2005 20:20 v sekci Naživo - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Jako blesk z čistého nebe se na české hudební scéně objevila písničkářka Radůza. V širší známost ji vynesla druhá deska "...Při mně stůj", díky které získala nejedno ocenění. Nyní objíždí Českou republiku se svým koncertním turné. I když po celou dobu svého recitálu sedí, dokáže svými písněmi a nezaměnitelným projevem rozproudit krev v žilách všem přitomným poslouchačům.

Radůza
© foto Richard Procházka
Ještě před vydáním nového alba "V hoře" (vychází 12. dubna) Radůza, držitelka tří cen Anděl v kategoriích zpěvačka roku, objev roku a folk & country a skokanka roku v anketě Český slavík, vyrazila 13. března na své turné. Během dvou a půl měsíců navštíví celkem 19 měst České republiky, kde na svém sólovém recitálu zahraje písně z alb "Andělové z nebe", "...Při mně stůj", z novinky a neopomene přidat i nějaký ten bonus. Jednou ze zastávek se stal i olomoucký U-klub, který zpěvačka zaplnila do posledního místa. Věkové složení bylo opravdu pestré. Průměrný věk návštěvníků bych sice odhadoval na 30 až 40 let, ale nebylo výjimkou spatřit i osmnáctiletého mladíka či šedesátiletou babičku (nemohu si pomoct, ale celou dobu jsem měl pocit, že právě starší účastníci koncertu jej oproti těm mladším prožívali mnohem intenzivněji a měli z něj větší radost).

Radůza
© foto Richard Procházka
S necelým desetiminutovým zpožděním se zničehonic ze zákulisí vynořila nenápadná bytost v modrých džínách a černém tričku, která bez váhání usedla na připravenou židli, připravila si akordeon a po hlubokém nádechu a čtyřech odpočítaných dupnutích zakřičela: "Ááá!", a spustila své "Jedem", po níž následovala houpavá "Nahoru, dolů". První trojici uzavřela skladba "Dědek s cibulí" z nového alba "V hoře", během které začal Radůze padat mikrofon na ústa, a proto byla donucena v půlce písně přestat, upravit si aparaturu a začít znovu. Posléze zpěvačka všechny přivítala a zároveň požádala o nefocení. Vysvětlila to následovně: "Já mám dohodu se svým vydavatelem, že na každé fotce budu vypadat úžasně a po téhle písni se mi vždycky rozteče make-up, tak už mě prosím nefoťte." Osobně se domnívám, že problém nebyl až tak v make-upu, ale jednoduše v tom, že v malém sále, jako je U-klub, je skoro každý blízko a pro zpěváka je neustálé fotografování velmi nepříjemné. Dokonce kdykoliv se někdo odvážil pořídit nějaký snímek, Radůza se na toho člověka podívala s velice vážným výrazem v obličeji, kterým jakoby říkala: "Nedělej to!"

Teprve po vyslovení přání, abychom nefotili, jsem měl pocit, že se Radůza skutečně uvolnila. Během prvních třech písní působila tak trochu ustrašeně a nervózně. Poté se už ale zcela uvolnila a mezi písněmi promlouvala mnohem častěji. Nutno podotknout, že nejvíce času mluvila o svém oblíbeném Norsku, odkud si přivezla například i titulní píseň z nového alba, pojednávající o jednom ledovci. Ještě před ní ale zazněly další ukázky z nového alba v podobě písní "Pandora" (taktéž napsaná v Norsku), "Blondýnka" a "Zas oči moje", kterou si zpěvačka pro změnu přivezla z pobytu ve Varšavě. Od tohoto momentu už v písních nezněla jen čeština, ale navíc ještě francouzština, italština a polština. "Čutoru", o přátelství v horách a flašce koňaku taktéž stejně jako několik dalších ukončila nekontrolovaným řevem, při němž by snad každý foniatr na místě zkolaboval. Když už jsem nakousl závěry písniček, tak nemohu nezmínit ten slastný výdech, který zpěvačka po každé skladbě vypustila a opřela se o židli. Nutno říci, že hlavně do zpěvu vložila snad všechno, co jí bylo dáno, a tak každé menší oddechnutí bylo zcela zasloužené.

Radůza
© foto Richard Procházka
Po několika veselých příbězích z Norska přišla na řadu kytara. Za jejího doprovodu sice zaznělo jen pár písní, ale i tak tuto část koncertu považuji za absolutní vrchol. Snad největší ohlas budil Radůzin projev při jedné francouzsky zpívané písničce, napsané kde jinde než ve Francii, během níž ve výškách připomínala Edith Piaf. Nejen nyní, ale i během několika jiných momentů musel být každý posluchač uchvácen zpěvaččiným projevem a neuvěřitelně polytónním hlasem. Při některých písních působila ona i její hlas klidně a umírněne, při jiných řvala jak lvice a s akordeonem sebou házela posazená na židli sem a tam, až jsem měl občas strach, že z ní spadne. Ale jelikož už prý Radůza neměla žádné veselé příběhy z Norska, tak se symbolicky rozloučila písní "Jednou to pomine", při níž s ní už zpíval celý klub. Bojím se ale, že kdyby dopředu nepředříkávala před každou slokou text, tak je zpívajících podstatně míň.

A jak bývá na koncertech zvykem, dočkali jsme se několika přídavků. Jako první šlo o Vysockého "Paruz", kterou si Radůza přetextovala do češtiny. Nebudu čtenáře zdržovat popisováním, že po každém přídavku Radůza na znamení ukončení koncertu odešla, ale aplaudující dav ji vždy přitáhl zpátky na pódium. Stalo se tak celkem šestkrát. V přídavcích se konečně objevily i některé písně, na něž jsem celou dobu čekal, a jedno překvapení v podobě polské lidovky provedené a capella. Jednou ze zmiňovaných očekávaných byla "Dnes v noci nad světy", taktéž za doprovodu publika, a v druhém případě šlo o "Cestu do Jenkovic", pro kterou je ale příznačnější pojmenování "Čápi". I sama Radůza před písní řekla: "Tak dáme Čápy..." Zároveň mohlo jít i o menší vzpomínku na Zuzanu Navarovou, která se přičinila na textu. A jako úplně poslední byla zařazena skladba s názvem "David", kterou, jak Radůza slíbila, "určitě najdeme na novém cédéčku", které si máme koupit. S přáním hezkých snů a velkou úklonou už tentokrát definitivně zmizela do zákulisí.

I když to zprvu vypadalo, že Radůza na tom není zdravotně zcela v pořádku, což potvrzovalo občasné kašlání či smrkání, odcházel jsem s pocitem, že jsem právě prožil úžasnou hodinu a půl plnou krásných písniček. Radůza je jedním z těch umělců, jejichž živá vystoupení jsou o tři třídy lepší než studiové nahrávky. Zpěvačka Jewel kdysi prohlásila: "Věřte mi, naživo zpívám mnohem lépe než ve studiu." Radůza nic takového říkat nemusí, protože věřím, že o tom už nikdo nepochybuje. A mimochodem, s rostoucí délkou jejich vlasů přibývá i na kráse...

Radůza, U-klub, Olomouc, 29.3.2005

NÁZORY
  • Něco na tom bude (Terezka, 30.03.2005 21:37) Reagovat

    Moc pěkně napsaný report. Na Radůze jsem byla jednou a to fotit ji. A zažila jsem přesně to samé. Nejdřív mi nechtěli focení vůbec dovolit a pak se uvolili na 3 písničky, ale stejně z toho nic moc nebylo . Bylo vidět, že jí to neni po chuti.
    I když mě ta muzika nebere, tak to byl příjemný večer

  • Jihlava 7.11.2005 (bubu, 11.11.2005 16:43) Reagovat

    Nádherný zážitek z koncertu Radůzy mohu jen povrdit....jen tak dál. Jen mám obavy, aby se svým zpěvem sama nezničila, protože ta energie ,která z ní přímo lítá dává jejímu tělu jistě zabrat.

  • Raduza (Jitka, 22.01.2006 18:44) Reagovat

    Chtěla bych se připojit k názoru,že koncert Radůzy byl úžasny!Její hlas a texty písniček jsou fantastické!Navštěvuji se svým synem každý její koncert v Olomouci a pokaždé ji obdivuji čím dál víc.Všechny texty známe nazpaměť a mrzí nás,že je nás "zpívajících" s Radůzou málo.Už se moc těšíme na její další březnový koncert.Je to ohromná holka!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Rozhovory: Radůza - Život není pohádka. Nemám žádný ambice, prostě se jen bavím (17.11.2023 08:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Recenze: Na dětské desce dvojice Suchý a Konopáč se potkaly i Radůza a Iva Pazderková (09.01.2023 16:00)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)
- Recenze: Radůza dává na dvojalbu "Nebe je odemčené" nahlédnout do svého pochmurného deníku (28.03.2022 00:00)
- Video: Radůza ON AIR: První harmoniku jsem si koupila za peníze, které jsem měla na židle (18.03.2022 12:29)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Nové desky 43/2020 - od Ariany Grande přes Keitha Jarretta po B-Side Band (04.11.2020 07:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu