Erupce dobrého rap-metalu

08.04.2005 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Rap-metalová skvadra Magma Hotel vydala debutovou desku "Deja vu". Severočeští rockoví horníci si neberou servítky, buší kladivy jako ledaskdo před nimi, ale přesto neztrácejí vlastní postoj. I když tomu chybí trocha té originality, po všech stránkách je tohle jedna z nejprofesionálnějších desek českého rockového undergroundu.
7/10

Magma Hotel - Deja vu

Skladby: Devine Warning, Pillsman, Deja vu, Shit From Baghdad, Babylon Citrus, M.B. Forever, Too, Don't Trust Your Enemy, S.M., H8 4 U, Bitch

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 44:04
"Žhavá tekutá silikátová hmota v zemském nitru, z níž postupným ochlazováním a krystalizací vznikají vyvřelé horniny." Tolik Akademický slovník cizích slov o termínu magma. Co znamená spojení magma hotel? Může to být třeba zapadlý penzion, který postavili z vyvřelých šutrů, může to být podnik, kde se podávají pekelné drinky, může to být skoro cokoliv. Třeba i crossoverová partička. Kdybychom byli v "Risku", řekl bych, že kdo typoval poslední možnost, má pět tisíc. Severočeský příspěvek vlně rap-metalu se přesně tak jmenuje a ostudu si rozhodně nedělá. Debutová deska "Deja vu" je příznačně nazvaná: Když k vám proudí těch několik tracků, máte pocit, jako byste je už dříve slyšeli, a zároveň se nad nimi podivujete. Podobně profesionální nahrávku totiž česká tvrdě rocková muzika už dlouho nezažila.

Opravdu nevím, jaké mají hudební preference hoši z Magma Hotel, ale toho rap-metalu určitě konzumují tuny. O tom není pochyb. Je už takovým dobrým pravidlem undergroundových moderních-metalistů ohrazovat se vůči přirovnáváním k Limp Bizkit. "Vždyť to je komerce a póvl," reagovali onehdá na můj postřeh pánové z Cocotte Minute. Ale ruku na srdce, kdo na Durstovi nezačínal? Kdo může říct, že neulítával na "Pollution" nebo jejich coveru "Faith"? Magma Hotel hrají přesně to, co by asi dělali kulhavé sušenky neboli impotenti, kdyby je nebyl stihl úspěch a přechod do mainstreamu. Oproti povětšinou pisklavému rapu Dursta se Fun Tom z Magmy nachází v průletech mezi rapem a hrdelním křikem. Zbytek kapely ho v tom podporuje nejednotnou agresivitou, která třeba v "Devine Warning" láme skály, ale v "M.B. Forever" už spíše jen zaznívá z dálky. Kapitolou samou pro sebe je pecka "Babylon Citrus", která v sobě snoubí dub, reggae a HC.

Nejskvostnější stránkou "Deja vu" je ale profesionalita, s níž byla deska natočena. Stačí se podívat na digipackový booklet, kterému i přes jeho obsahovou chudost nelze speciálně po grafické stránce zhola nic vytknout. A když si CD pustíte, snadno zapomenete, že Magma Hotel nepřinášejí hudebně vůbec nic nového. Angličtina, jíž jsou takřka všechny písně otextovány, je bezchybná, pryč je amatérský studiový zvuk demáčů. Každá skladba má pevnou strukturu, ve které je prostor pro přelétavé riffy, vokalizéry i skoky v tempech. Producentsky není na "Deja vu" co kritizovat, je to konzistentní a velmi důkladně připravená nahrávka.

Na tuzemské scéně mají Magma Hotel sparing-partnery v takových Luca Brasi, Cocotte Minute a snad i Shatter. Ze všech zmíněných mají asi nejsvětáčtější materiál. Ačkoli ozvuky nu-metalových ikon zpoza oceánu jsou u Magma Hotel místy až příliš výrazné, ačkoli kapela jde stezkou dávno vyšlapanou, ačkoli její melodie postrádají intenzitu, je "Deja vu" velmi slušné album. Je totiž spolu se Status Praesents v krátké době další ukázkou toho, jak dobrá rocková muzika v českých klubech tepe. A originalita? Ta přece není jedinou podmínkou.

CD k recenzi poskytla skupina Magma Hotel.

Album: Magma Hotel - Deja vu
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 44:04
Skladby: Devine Warning, Pillsman, Deja vu, Shit From Baghdad, Babylon Citrus, M.B. Forever, Too, Don't Trust Your Enemy, S.M., H8 4 U, Bitch

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY