shop.musicserver.cz

Rozhovor s Michalem Horáčkem

Vydáno: 10.05.2000 00:29 v sekci Rozhovory - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Na festivalu v Roudnici jsme pořídili i exkluzivní rozhovor s Michalem Horáčkem, předsedou Akademie populární hudby. Povídali jsme si s ním o jeho hudebních projektech, názorech na současnou hudební scénu, studiu na IZV a mnoha dalších věcech. Rozhovor můžete shlédnout i v Realvideu.

Celý rozhovor si můžete přehrát i v Realvideu, stačí kliknout na tento odkaz.

Na festivalu v Roudnici jsme se potkali i s panem Michalem Horáčkem, předsedou rady Akademie populární hudby. Můžu se vás zeptat - přišel jste se jen tak podívat jako divák na festival nebo tady máte nějaké jiné záměry?

Michal Horáček
© MusicServer.cz
Já jsem tu tak trošku ze tří důvodů najednou. Jednak proto, že tady bydlím, v Roudnici nad Labem, za druhý proto, že přece jen, když mám být předseda Akademie, bylo by dobrý, abych věděl co nejvíc o hudbě, která se tady provozuje a to hlavně o té, která není nutně vydávaná majory, těmi hlavními vydavateli. Já bych rád viděl ty mladý lidi, kteří prostě čekaj' na to, jestli je někdo neobjeví. A ten třetí důvod je ten, že bych třeba někoho moh' objevit já, protože po sedmnácti letech spolupráce s Petrem Hapkou na projektech jsem si udělal svoji desku, trochu jinou, s různými skladateli, kteří nejsou Češi, protože jsem žádný český neznal, jsou to Slováci. Já jsem to dělal s těma lidma proto, že jsem Čechy neznal, kteří jsou dobří. Ale já vím, že jich určitě spousta dobrých je, tady těch mladejch kapel. Jsem slyšel tady 100 zvířat, moc pěkný to bylo.

Viděl jste poprvý dneska tuhle kapelu?

No, je to pěkný opravdu. Je to živý, čerstvý, osvěžující a doufám, že tady zažiju ještě další překvapení.

Přišel jste teprve před touhle kapelou? Víc jste neviděl?

Ano, bohužel. Já jsem to ani nevěděl, mně někdo říkal, že tady bude skupina Echt, tu jsem chtěl vidět nejvíc, ale přišel jsem schválně o hodně dřív, než hrajou oni, protože doufám, že tady uvidím nějaký další.

Můžu se zeptat, o jakou muziku se jedná na vaší nový desce?

Michal Horáček
© MusicServer.cz
Na mojí desce se jedná o muziku, protože já většinou píšu něco, čemu se říká šanson, tak to k tomu hodně směřuje, a je to trošku jiný, než jsem dělal s Petrem Hapkou. Hlavním autorem je tam dvacetiletý kluk, na Slovensku teď ale strašně známej, protože se jmenuje Ivan Tásler a má skupinu I.M.T. Smile. Oni jsou nositelé jejich Grammy a prostě to je TA kapela na Slovensku, ale před takovými třemi lety ji nikdo neznal.

Zatím ji nikdo nezná bohužel ani u nás. Já ji třeba znám z doslechu, protože tam vyhráli Grammy a píše se o nich, ale neslyšel jsem ji bohužel taky.

Hráli jenom jednou ve Zlíně, to jsem viděl, bylo to dobrý. Ale já potřebuju zkrátka toho Ivana Táslera, kterej je bohem nadanej muzikant (kromě toho, že je vynikající zpěvák), pro Čechy trošku objevit. Jak se jednou utrhne ta lavina, tak to půjde jako s Janou Kirschner.

Sledujete českou alternativní scénu?

Strašně málo, bohužel, protože to je jediná scéna, která je hodna toho, aby byla sledovaná. Hodně slyším o takových věcech, jako jsou Ecstasy of Saint Theresa nebo zrovna pubrocková věc jako je Echt a takový věci. Myslím si, že je strašně živý a mnohem perspektivnější a smysluplnější než to, co se věčně vysílá třeba na televizi Nova.

No ona je už teď taky trošku zavádějící Ecstasy of Saint Theresa a ostatní, které jsou teď vytlačovány z alternativní scény, protože to je elektronická kapela, která teď je in, ale právě na tomto festivalu včera večer, a ani já se o tu muziku tolik nezajímám, ale tady bylo tolik alternativních kapel, že až mě zarazilo, jací tady jsou muzikanti. Třeba kapelu Sing Sing jste náhodou neslyšel? Deep Sweden neznáte?

Ne. Fantastický, já si obstarám program a od nynějška po tom začnu víc chodit, protože vidím, že to stojí za to. Samozřejmě spoustukrát mi lidi řeknou, že vystupuje někdo někde v nějakým klubu v Ústí nad Labem ve středu večer a to já zrovna nemůžu. Takže je samozřejmě moc dobrý, že tady ten festival je, člověk to vidí všechno najednou a vidím, že o to ti mladí lidi mají zájem. Tady to vidíte, vedle je fotbal, že jo? A tam je, já nevím, šedesát lidí. A tady stovky lidí, no tak...

Sem se sjeli lidi z většího okolí... Já vím, že je brzo se na to ptát, ale loňským objevem roku byla kapela - 123 Min. Už třeba v těchto měsících probíhá mezi členy akademie nebo vy třeba sám, jestli máte nějaké tipy, sledujete tu scénu, abyste vybral další objev roku, třeba 2000? Protože si myslím, že - 123 Min., byť existuje už dlouho, si to zasloužila.

Michal Horáček
© MusicServer.cz
Já jsem taky toho názoru, ale je to takhle. Já vůbec nehlasuju, aby nikdo nemohl říct, že já něco ovlivňuju. Mně to je jedno, ale schválně jsem se vzdal toho hlasování. Takže já jsem tady z pilnosti. Ale věřím tomu, že právě o kategoriích jako je tahle, budou hlasovat lidi, kteří na tyhle festivaly chodí, protože kdyby na ně nechodili, tak je nemůžou znát. A skoro si myslím, že je jejich morální povinností, pokud na ty festivaly nechodí, že by měli tu kategorii proškrtnout, protože to pak neplní ten účel. Já jsem strašně rád, že vyhráli - 123 Minut a věřím, že i letos akademici, tak jak říkáte, že mají svoje tipy, ale to já nevím, já se to dozvím až v listopadu nebo v prosinci.

Zajímáte se o internet?

Mám a používám internet. Naše firma a Akademie populární hudby má samozřejmě stránku, i já sám... A tak dále.

Má Akademie populární hudby na těch stránkách seznam kapel nebo informace o kapelách?

Je tam především to, aby lidi věděli, kdo jsou akademici. Jací to jsou lidi, jak se jmenujou, čím se zabývají, kde bydlí, pro koho pracujou, to za prvé. Za druhé jsou tam samozřejmě archivy, co se předtím stalo. Mohly by se tam samozřejmě uveřejňovat tyhle věci, to by bylo především v zájmu hudebních vydavatelství, aby ty svoje lidi tam dokázali sestavit. APH není nic než volné sdružení několika lidí, kteří to organizují zadarmo a nemáme na to peníze ani aparát ani čas, abychom to dělali. Já bych mohl jenom vyzvat hudební vydavatelství, aby se tomu začali víc věnovat a na internet, který, ani neříkám ani z roku na rok, ale z měsíce na měsíc, získává svou pozici v českých zemích, že by byl teď nejvyšší čas se tím začít zabývat.

I když je fakt, že je to APH, tak populární hudba není to, co je na tomto festivalu, ale je spousta kapel, které nemají svoje vydavatele. Ti vydavatelé se o své kapely postarají, ale tady ty mladý kapely, my jsme s nima většinou dělali rozhovory a spousta z nich nemá své vlastní internetové stránky, tak si myslím, že by bylo vhodný, aby se o ně někdo tímto stylem postaral. Třeba vy jako Akademie, jste státní organizace?

Michal Horáček
© MusicServer.cz
Ne nejsme, je to naprosto volný sdružení, které nemá vůbec žádné dotace a není organizovaná jinak, než že se lidi z populární hudby, především teda hudební vydavatelství, dali dohromady, aby se dalo najít to, co té populární hudbě nejvíc prospívá. Samozřejmě to je těžké hledání a domnívám se, že ti, kdo by měli tyhle kapely především vyhledávat a především tyhlety festivaly navštěvovat, by měly být ty hudební vydavatelství, protože tak, jak lovci talentů chodí po divizních fotbalech, a nemusí to být ani lidi od nás, můžou být třeba ze Španělska, chodí tady a dívají se na mladý sedmnáctiletý kluky, kteří jednou můžou být superhvězdy. Já kdybych měl hudební vydavatelství, vůbec nic jinýho nedělám.

Takže takhle to tady podle vás bohužel nefunguje?

Já se obávám, že ne.

Neuvažujete vy o založení nějakého vydavatelství?

Já rozhodně ne, ale uvažuju o tom, že se budu pokoušet najít ty, kteří mě nejvíc oslovujou a zkusit s nima tu a tam nějakou spolupráci udělat. A ona povedená písnička na nějakým hodně medializovaným a dobrým elpíčku může pomoct takový skupině víc než cokoli jinýho.

Takže seznámit jméno s veřejností.

Ano, potom ať plavaj'…

V druhé části rozhovoru Michal Horáček prozradil, že na podzim vydá novou desku s Petrem Hapkou, kterou nazpívá Honza Spálený a možná i Jarek Nohavica, prozradí více o novém albu s Richardem Müllerem, o svém studiu na IZV a mnoho dalšího. Druhou část rozhovoru si můžete přečíst zde.

NÁZORY
  • kontakt (Kořán Robert, 05.02.2005 12:52) Reagovat

    Dobrý den,
    rád bych získal kontakt na Michala Horáčka e-mail nebo adresu jeho webových stránek

    • Re: kontakt (Slavikova, 28.02.2015 07:17) Reagovat

      Horacek@atlas.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Web týdne: Richard Müller (17.05.2000 05:00)
- Recenze: Richard Müller a hosté - Slováci dobyli Čechy (10.05.2000 00:29)
- Rozhovory: Rozhovor s Michalem Horáčkem (část dvě) (10.05.2000 00:10)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu