shop.musicserver.cz

Dan Bárta živě, anděl s ďáblem v těle

Vydáno: 23.03.2005 20:00 v sekci Naživo - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Dan Bárta vzal svoji jazzovou kapelu Illustratosphere po čase opět na výlet. Název turné Retropicture Tour není tentokrát pouhou slovní hříčkou - krom skladeb Illustratosphere v jeho průběhu totiž hrají také písně repertoáru Alice, Sexy Dancers či ze "Snowboarďáků". A vážně je co poslouchat.

Dan Bárta & Illustratosphere - Retropicture Tour 2005
© facebook interpreta
Existují páky, jež lidmi spolehlivě hnou za všech okolností - Dan Bárta v sobotu obdrží Anděla a v úterý je o jeho vystoupení takový zájem jako o málokoho. V tomto jednoduchém předpokladu zří pořadatel vidinu zisku a nahrne do klubu i ty, co tam nemají co dělat (tj. návštěvníky, kteří dle čísel přesahují oficiální kapacitu klubu). Výsledkem je absolutní peklo, z kterého by se jeden posral (promiňte). Ne že by to byl jev výjimečný, ale zrovna v případě takového koncertu je to sakramentská chyba. Performance maestra Bárty a jeho úžasného ansámblu Illustratosphere ve složení Filip Jelínek, Jaroslav Friedl, Stanislav Mácha, Robert Balzar a Jiří Slavíček totiž není akce pro kotle, jejichž účastníci se vyžívají v soutěžení o počet nasbíraných modřin, odřenin a přelomených žeber, nýbrž akce jako stvořená pro komorní prostředí, kam člověk nakráčí, usadí se na židličku číslo čtrnáct řady deset, uvelebí se a nožkou decentně poklepává do rytmu. Když si tohle uvědomíte natisknutí na osm dalších okolních přístojících, je vám do pláče, protože víte, že to všechno mohlo být o dost lepší, nehledě na to, že tím zákonitě trpí atmosféra večera, z čehož je jistě znechucená i kapela v čele se zpěvákem, kterému se při zpěvu nedýchá zrovna nejlépe.

Dan Bárta & Illustratosphere, Olomouc, 22.3.2005
© Radek Antl / musicserver.cz
Promiňte mi ten úvod. Vím, že jste si tento článek neotevřeli, abyste si početli, jaká je ten a ten pořadatel bezohledná svině, ale abyste zjistili, co to je to Retropicture Tour vlastně zač a zda má vůbec cenu zúčastnit se ho coby divák (i proto přinášíme report z Olomouce). Odpověď na vaši otázku samozřejmě zní - určitě ano, jen je třeba dobře zvolit, co si z večera chcete odnést. Pokud jste skalní fanynka ve věku deset až čtrnáct let, je vaše volba asi jasná, bude to přední lajna, kde je sice většinou neskutečné horko a takřka nesnesitelný hluk, ale alespoň si užijete váš idol pěkně zblízka (možná na vás i mrkne). Pokud jste hudební fajnšmejkr, čím dál od pódia budete stát, tím lépe pro vás - lidé okolo Illustratosphere dokázali vykouzlit výborný zvuk i v poměrně špatně nazvučitelném U-klubu (a o vizuální zážitek se postarají jakési paravany, na nichž čas od času proběhne pár sympatických záběrů). Z fotek si pak odnesete leda houby, poněvadž se zde nesmí fotit a při porušení zákazu budete vyvedeni (celkem to chápu, zkuste si hrát za neustálého blikání světýlek).

Dan Bárta & Illustratosphere, U-Klub, Olomouc, 22.3.2005
© Radek Antl / musicserver.cz
Tak jak tak si to užijete, ať už jste absolutní fanoušek jako já, či pouhopouhý trendař, o nichž jsem mluvil v úvodu. Kapela vás nenechá dlouho čekat a nastoupí-li se zpožděním, pak pouze se zpožděním nezbytným. Spustí vkusným otvírákem "Killin' Me", naváže titulní písní z filmu "Horem pádem", luxusními verzemi skladeb "Moje vina" a "Ráno" skupiny Alice a nechá vás též zavzpomínat i na časy Sexy Dancers ("Some People", "Introduction To Hapiness", "Foot In Another Land"). Všechny tyto kusy - ať už mé tvrzení zní věrohodně, nebo ne - nádherně zapadnou do jazzového konceptu večera a je vážně tou nejvýživnější pastvou pro ucho slyšet, jak mistrně si pánové muzikanti pohráli s aranžemi (ani jednu píseň zde zmiňovanou nejspíš nepoznáte dobrých několik vteřin, u některých si pak budete muset počkat na samotný refrén, abyste ji identifikovali). Dokonce i pop-rocková věc "On My Head", u níž si už těžko někdo reálně představí jinou verzi než tu rozhlasovou, v ilustatosferovském módu funguje a z celku nijak netrčí. Ve srovnání s ostatními znamená intenzivnější groove, spíše než jazzy je funky, ale na ploše večera má své místo. Ba co víc, užijí si ji i ti z vás, kteří vinou její všudypřítomnosti nemohou slyšet ani její název, natož pak refrén. Dan Bárta si ji ostatně také užije, v jejím průběhu paří tak, že divák nevěřícně kouká a pouze hádá, jestli se vážně postaví na hlavu.

Dan Bárta & Illustratosphere, Olomouc, 22.3.2005
© Radek Antl / musicserver.cz
S věcmi z pera Illustratosphere už se to bude mít trochu jinak. Jejich originální verze jsou jazzové samy o sobě, čili nevyžadují nijak zásadnější aranžerské zásahy. Oproti studiovým předlohám vyzní o dost bytelněji, co do výrazu se stanou naléhavějšími. Z debutu "Illustratosphere" se bude hrát pouze výjimečně, a sice spíše ke konci ("Na i v ní", "Kontrabásník"), "Entropicture" zazní skoro celá. Stejně jako mě i vás možná překvapí, že si kapela troufla na "Tábory šestek", jejíž neoddělitelnou součástí je angažmá spoluautora některých písní Illustratosphere a člena J.A.R. Oty Klempíře, který v "Táborech" zní tak nějak nezastupitelně a Retropicture Tour se neúčastní. Muzikanti si s tím poradí po svém, první Klempův part vyšťouchají kytarová sólíčka, druhý odříká - s víceméně komickým výsledkem - jeden z kapely.

Dan Bárta & Illustratosphere, U-Klub, Olomouc, 22.3.2005
© Radek Antl / musicserver.cz
Až na tento hrbolek na cestě ale půjde o neskutečně příjemnou jízdu. Krom nepřekvapivě výborného zpěvu, oscilujícího mezi procítěným šepotem a frenetickými vokálními ejakulacemi, a typického klátění a svíjení předvede Dan Bárta také obstojný výkon bavičský - U-klubu například dopřál peprnou historku z Olomouce, filozofické rozjímání a svérázné výklady textu té a té písně. Muzikanti z Illustratosphere nezůstanou pozadu a krom jiného si užijí spoustu všelijakých sól. Budete-li vyžadovat přídavku alespoň tak hlučně jako publikum v Olomouci, dočkáte se strhující coververze hitu Jamese Browna "I Feel Good", kterou Bárta před mnoha lety natrénoval na koncertech J.A.R., a vezmete-li si s sebou nějaké to kilo navíc, doporučuji přijít mezi prvními a pořídit si čerstvý živák z pouze několik dnů starého koncertu v Liberci. Nezbývá mi než vám popřát, ať máte mnohem větší štěstí na pořadatele.

Dan Bárta & Illustratosphere, U-Klub, Olomouc, 22.3.2005

NÁZORY
  • byl jsem také (SUNicko, 01.04.2005 20:16) Reagovat

    také jsem se daného vystoupení zúčastnil a musím říci, že s recenzí naprosto souhlasím. Opravdu U-klub nebyl dobře zvolený prostor a mnohem více by se jejich koncert vyjímal v příznačně nazvaném podniku Jazz Tibet Club, ovšem tam nelze nahnat tolik lidí, neb je to především restaurace/hospoda a až pak hudební klub, čili kolik by asi stál lístek, když v Účku to bylo za 280, toť otázka.
    A ohledně focení ... já fotil naprosto bez problémů a cedule o zákazu si všimnul až po koncertě, aneb když byla tak blbě pověšená ... opravdu se nad futra vstupních dveří nikdy nedívám :) Nějaký mladík vedle mě to celé dokonce točil, takže to s tím zákazem až tak horké nebylo :)

  • Danovi Bartovi (Mari33, 25.08.2005 12:44) Reagovat

    ty si ale skaredy Daniel ale dobre spievas

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu