shop.musicserver.cz

Skvělá porce skvělé muziky. Znovu.

Vydáno: 11.04.2005 19:00 v sekci Recenze - Martin Svetlík | foto: facebook interpreta

Po dvanácti letech se vrací v reedici výběr toho nejlepšího, co v první polovině své hudební kariéry napsal, nazpíval a vyprodukoval Prince, jedna z nejuznávanějších osobností funku i moderní hudby vůbec. Nebylo by přínosnější nahrát novou desku? Patrně ano, ovšem i "The Hits / The B-Sides" zaslouží pozornost.

8/10

Prince - The Hits / The B-Sides

Celkový čas: 75:47 + 74:39 + 76:37

Skladby: CD1 - When Doves Cry, Pop Life, Soft And Wet, I Feel For You, Why You Wanna Treat Me So Bad?, When You Were Mine, Uptown, Let's Go Crazy, 1999, I Could Never Take The Place Of Your Man, Nothing Compares 2 U, Adore, Pink Cashmere, Alphabet St., Sign 'O' The Times, Thieves In The Temple, Diamonds and Pearls, 7 / CD2 - Controversy, Dirty Mind, I Wanna Be Your Lover, Head, Do Me Baby, Delirious, Little Red Corvette, I Would Die 4 U, Raspberry Beret, If I Was Your Girlfriend, Kiss, Peach, U Got the Look, Sexy M.F., Gett Off, Cream, Pope, Purple Rain / CD3 - Hello, 200 Balloons, Escape, Gotta Stop (Messin' About), Horny Toad, Feel U Up, Girl, I Love U In Me, Erotic City, Shockadelica, Irresistible Bitch, Scarlet Pussy, La, La, La, He, He, Hee, She's Always In My Hair, 17 Days, How Come U Don't Call Me Anymore?, Another Lonely Christmas, God, 4 The Tears In Your Eyes, Power Fantastic

Vydavatel: Warner Music

Pokud se vám někdy zdá, že nemáte nic lepšího na práci, než uvažovat o tom, kdo byl největší hudební ikonou osmdesátých let, a pokud zrovna nemáte v lásce Davida Bowieho či Michaela Jacksona, v dnešních dnech se vám připomíná další možné řešení tohoto kvízu. Pro všechny oddané fanoušky totiž Prince připravil reedici výběrového alba "The Hits / The B-Sides", pokrývající jeho plodnou kariéru od samého počátku v roce 1977 až do roku 1993, kdy tato kolekce poprvé spatřila světlo světa. S jakým kreditem vchází toto patnáctileté období do časů přece jen pokročilých, zkusím nastínit na dalších řádcích.

Jen pro formu je nutno připomenout, že Prince svůj hudební projev staví hlavně na roztančeném funku, ovšem zvládá se při tom otírat o jiné styly, ať už je to rock nebo blues, vždy bez ztráty pomyslné kytičky. Mezi jeho hlavní devizy, které z něj udělaly nejen jednoho z nejuznávanějších, ale také nejlépe vydělávajících zpěváků dneška, bezpochyby patří smysl pro melodii a údernost písně. Pokud si poslechnete kterýkoliv z velkých hitů obsažených na této kompilaci, bude vám v hlavě znít ještě hodně dlouho. Pokušení napsat, že Prince má od boha talent na skvělé písničky se ale, i když s velkým úsilím, přece jen vyhnu. To, že jeho hlasové dispozice svůj zrod na vyšších místech mají, by totiž bylo pouze nošením sov do Athén.

Čemu se rovněž nedá odporovat, je obrovská hudební potence tohoto autora. Ta ústí ve velmi příjemné překvapení, které jsem záměrně zamlčel na začátku recenze. "The Hits / The B-Sides" se rozkládají na celých třech CD, dohromady obsahujících padesát šest písní. To je při kvalitě, kterou disponují, velmi pěkné číslo. Ještě více vás může těšit, že v obchodě za ně necháte poměrně přijatelných pět set korun, tedy zhruba tolik jako za jedno CD běžného zahraničního interpreta. Co ale na oněch třech CD je? Už podle názvu je jasné, že část, konkrétně první dva disky, je typickým best of výběrem. Třetí nosič je pak jistým reprezentativním vzorkem písní z B-stran některých singlů. To vše doprovází booklet se stručnou historií Princovy kariéry a samozřejmě pár fotek šarmantního zpěváka.

Celou kompilaci otevírá jedna z nejznámějších písní "When Doves Cry". Už třetí "Soft And Wet" ale nese vlastnost, kterou si dovolím označit za nešťastnou. Je postavena, dle diktátu doby, na hutném zvuku syntetizéru a elektronických bicích. V porovnání s dnešními technologiemi a hlavně tendencí funkové hudby tohoto střihu směřovat spíše k živým nástrojům (a Prince už jde v tomto směru opět zářným příkladem) působí tato umělost trochu úsměvně. To samozřejmě nelze brát jako objektivní výtku, leč některá hudba prostě stárne, zatímco jiná ne. Pokud se ale oprostíme od zpracování, i mezi staršími písněmi lze nalézt několik velmi dobrých, za všechny například "Uptown".

Vrchol Princovy tvorby osobně spatřuji až v jeho pozdější kariéře s příkolnem k modernějšímu soundu a hudebně zajímavějším a nápaditějším písním. Tato přeměna přichází s deskou "1999", ze které je na výběru jeden z největších Princových hitů "Little Red Corvette" nebo stejnojmenná "1999", a pak samozřejmě i s jeho nejslavnějším řadovým albem "Purple Rain", které zastupuje již zmiňovaná "When Doves Cry" a titulní "Purple Rain". Ze zbylého obsahu hitových CD určitě ještě stojí za zmínku "Nothing Compares 2 You", která může být pro mnoho posluchačů možná Princovým největším autorským úspěchem. Spíše si ho ale přiřadí k Sinead O'Connor, která se s ním na konci osmdesátých let proslavila. Na desce ovšem nalézáme tuto píseň v živém podání samotného Prince v duetu s Rosie Gainesovou, což je samo o sobě zárukou velmi pěkného zážitku. Opomenout nelze ani "Diamonds And Pearls" nebo ve spolupráci s doprovodnou kapelou The New Power Generation nahrané "Gett Off", "Cream" a "Sexy M. F."

Třetí CD, jak už jsem zmínil, okupují B-strany singlů a jiné písně, které se svými ostruhami nehodily na předchozí dvě. U některých je tento rozdíl decentní, případně vůbec žádný, zejména v poslední třetině disku ("How Come You Don't Call Me Anymore", "Another Lonely Chritsmas", "La, La, La, He, He, Hee"), u některých je přece jen trochu větší. I když je výběr z béčka logicky alternativnější, je bezpochyby zajímavý. Obsahuje stejně jako best of i živé záznamy a bylo by škoda nechat se o některé písně z něj ochudit. Na druhou stranu, pokud by kompilace měla dva a půl disku, byl bych možná o něco spokojenější.

Ještě jednu výtku si neodpustím. Zcela podporuji vydávání výběrových desek, o jejich přínosu nemůže být sporu. V případě reedicí výběrových desek už je jen máloco jasnějším pokynem k zákazníkovi, aby svým kapitálem podpořil moloch hudebního trhu. Navíc i po roce 1993 byl Prince velmi aktivní a určitě by nebylo od věci vydat spíše něco jako "New Hits / B-Sides", které by pokrývaly i jeho současnější tvorbu. Dosáhlo by se tím jednak vyšší úrovně, jednak méně kritiky chudých recenzentů desek. Dnešní generace mladých posluchačů, která jen těžko mohla stihnout první vydání, je ale určitě dobrou cílovou skupinou a neposkytnout jí tak kvalitní hudbu, jakou tato kompilace nabízí, by asi taky nebylo zcela fér. Buďme vstřícní i k vydavatelským firmám, které z několika posledních Princových desek, distribuovaných výhradně po internetu, neměly mnoho zisku a hodnoťme "The Hits / The B-Sides" jako jednoznačně přínosný počin. Kde jinde se dnes urodí taková porce skvělé muziky? Pro reedici výběrové desky jsou ale nejvyšší hodnocení přece jen ne zcela adekvátní.

NÁZORY
  • Prince zvaný dříve Symbol (David, 13.04.2005 13:14) Reagovat

    Pokud se nepletu, tak Prince si po internetu distribuoval jen jedno CD (mám na mysli živák a předtím snad jen jeden studiový úlet), ostatní měl ošetřeno přes gramofirmu. Ač možná génius, tak sám sebe odrovnal přejmenováním na nečitelný klikyhák a fůrou nezajímavých alb, které si kupovali jen ti nejvěrnější. Možná to bylo fajn, ale na When doves cry a Purple rain to nemělo. Časem asi uznal, že jako nečitelný a netisknutelný znak se ani nemůže objevit v novinách, tak se zase přejmenoval na Symbol pak Artist formerly known as Prince (nebo obráceně)a nedávno s CD Musicology skončil u původního jména. Než mu ale došlo, že to všechno byla blbost, ztratil fandy, vydavatelskou smlouvu, zestárl a došly mu nápady, které z něj dříve udělaly hvězdu. Jeho flek mezitím zabrali draví černí rappeři a dávného rivala Michaela Jacksona brzy zavřou. Jestli se mu podaří zopakovat styl z posledního alba, třeba zajede do Evropy a konečně i do Prahy. Na další album hitů není materiál, alespoň ne pod názvem Prince.

    Nemá někdo zájem o tour book z britských koncertů Diamonds and pearls?

    724 201 859

  • nových hitů je více než dost! (Danny, 14.04.2005 17:34) Reagovat

    Nechci se přít jestli kdo je největší hudební legendou, ale jedno je jisté. Prince by mohl klidně vydat i best of (1993 - 2005). 1CD by mohly tvořit třeba tyto písně :
    01. Jam Of The Year
    02. Musicology
    03. Count The Days
    04. The Holy River
    05. The Most Beautiful Girl In The World
    06. The Work Pt. 1
    07. The Same December
    08. Betcha By Golly Wow!
    09. Get Wild
    10. The One
    11. Come On
    12. The Greatest Romance Ever Sold
    13. P Kontrol
    14. La, La, La Means I Love U
    15. Call My Name
    16. Gold

    Už teď je to přes 80 minut hudby a písní, které by se daly použít do pomyslného best of je daleko více a naplnily by určitě i další CD. Ale myslím, že tato ukázka jak by mohlo vypadat jedno kompilační cédéčko. (Jen podotýkám, že jsem použl písně, které byly hity a použity jako singly). Mějte se a doufejme, že Prince přijede do Evropy a nebo zase něco super groovy vydá! Dany


  • Prince (Elessar, 16.04.2005 08:02) Reagovat

    Prince ma novych hitov fakt dost, ale na When Doves Cry a Purple Rain to nikdy mat nebude- Prince sa uz neprekona. Howgh

  • Prince (Al Capone, 22.04.2005 18:56) Reagovat

    Prince je jistojiste genius a to mu nikdo nezapre jenomze jak rikal Elessar- hitovy When Doves Cry a melancholickou lahudku Purple Rain neprekona...

  • Prince... (Ami, 06.03.2006 00:41) Reagovat

    Myslím, že určitě i v devadesátých letech i v dnešní době má hromadu skvělý hudby ale přestal dělat takovou tu líbivou hudbu pro všechny...zaměřil se na určitý styl, velkou ukázkou toho je naprosto oddychové, klavírní One Night Alone, které ipravdu není pro popové nnáctileté fanoušky (mně je sice 15) to pravé ale fanda tohoto stylu či Prince si vychutná tu krásu...to samé jako album The Gold Experience, které je založené spíš na dance a rapu, není to lepší nebo horší než Purple Rain či 1999...soustřeďuje se to jen na jinou skupinu posluchačů.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na značce Third Man Records vyjde "Camille", nevydané album Prince z roku 1986 (21.03.2022 18:23)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Audio: Soulová balada "Born 2 Die" láká na trezorové album Prince (06.06.2021 17:15)
- V červenci se dočkáme dlouho odkládaného alba "Welcome 2 America" od Prince (11.04.2021 17:26)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Princovo album "Sign O' The Times" vyjde v olbřímí reedici. Mezi bonusy bude 63 nevydaných songů (27.06.2020 15:07)
- Nové desky 49/2019 - od Marpa & TroubleGang přes Kacey Musgraves po The Flaming Lips (03.12.2019 21:00)
- Nové desky 26/2019 - od Marka Ronsona přes Collective Soul po The Hollywood Vampires (26.06.2019 21:26)
- Nové desky 38/2018 - od Suede přes Xindla X po Joshe Grobana (25.09.2018 06:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu