shop.musicserver.cz

Dark Gamballe - Česká politika je srandovní jako český pop

Vydáno: 24.03.2005 10:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Dark Gamballe představují dozajista špičku tuzemského metalu. Říkejme jim klidně nu-metalová elita, oni se zlobit nebudou. Na podzim jim vyšla nová deska "Superstar", díky níž byli opět nominováni v žánrové sekci Andělů. Jestli vás zajímá, co se děje na planetě Gamballe, potom vzhůru do našeho rozhovoru.

Dark Gamballe
© Redblack
Dobrých metalových skupin, které bychom mohli pouštět hostům ze zahraničí, je v Česku poměrně dost. Ale i mezi nimi se najdou takové, které ten zbytek v tom či onom převyšují. Jednou z nich je nepochybně také vyškovská formace Dark Gamballe. Pravda, na aktuální desce "Superstar" sice upustila od vlastního jazyka gamballštiny, ale propracovaný elektro-metal s výraznými melodickými náběhy zůstal. Ne náhodou si jich všimla také odborná porota žánrových cen Anděl 2004 v sekci Hard & Heavy. Nápad udělat s nimi rozhovor jsem pojal ihned, jakmile se mi nové album dostalo do ruky (ostatně, jedno interview už jsme společně podnikli). Ale znáte to - "práce kvapná málo platná". Nicméně se podařilo, na druhé straně stál producent, klávesista a občasný zpěvák Tomáš "Robotom" Šlápota.

Když se tak podíváte do novin na aktuální dění, nebylo by lepší vyrazit na planetu Gamballe?

No, víš, oni tam také řeší, jestli mají v Merri Leer zavést větší daně pro vícekončetinaté obyvatele a jestli mohou Xurané volně do kaváren v centru Filomafed - takže to si nevybereš.

A stoupla vám sláva do hlavy, když vám všude vychválili desku a navíc vás ještě nominovali na Anděla...?

Desku někde pochválili, někde nakopli a ta nominace je prima hlavně kvůli písničkám, které možná díky publicitě dostanou šanci i před širším publikem. Pak se uvidí, jestli doopravdy někoho oslovujeme, nebo si hrajeme sami pro sebe a pár metalových fandů a kritiků. Do hlavy nám nic nestouplo, asi je to věkem. (smích)

Podle - v mých očích oportunistického - názvu "Superstar" bych řekl, že jste si o ten úspěch říkali ještě hlasitěji, než zněla vaše hudba.

Původně se deska měla jmenovat "Satan cirkus", no a pak jsem uviděl zmíněnou reality show a řekl jsem si - vždyť co jiného je Satan cirkus než tohle? Jde o to spíš všechny zúčastněné trochu poškádlit a vyprovokovat k reakcím.

"Jméno je prázdnota," tak končí skladba "Superstar". Je prázdná i Aneta Langerová, anebo se v jejím případě diskutabilní projekt neminul účinkem?

Neznám Anetu Langerovou osobně, nemohu proto říct, jestli je prázdná, nebo není. Ona je momentálně důležitá součást jednoho projektu na vydělání peněz. Co bude dál, to se uvidí. V textu se spíš jedná všeobecně o afektované hvězdy, které se tváří jako velké osobnosti, ale vevnitř zeje jen prázdný prostor bez emocí a života. A ti nemají co dát.

Dark Gamballe
© Redblack
Vstřícný krok směrem ke konzervativnějšímu publiku byl zřejmě i rozchod s gamballštinou. Proč jste ji opustili, vždyť to byl punc originality?

Originalita je jedna věc. Můžu ti říct, že reakce na gamballštinu byly spíš rozporuplné a neadekvátní tomu, jaká s tím byla práce. No a čeština ? Je to veliká výzva. Nemáš se za co schovat, musíš se vyjadřovat přesně a přitom udržet "muzikálnost", zpěvnost, smysl a hlavně emoce. Pokud budeš v češtině zpívat o tom, jak se galaxie rozpíná do bezčasého prostoru hvězdné nicoty provázená výbuchy supernov na pozadí běsnících černých děr, tak se asi budou všichni smát. Ale kupodivu v angličtině to nikomu nevadí a někteří v tom vidí dokonce umění. Zazpíváš první slovo česky a vidíš, jak posluchači zpozorní a reagují, to je cíl té proměny. Srozumitelnost, kontakt.

V minulém rozhovoru jste mi napsali, že úspěch je přímo úměrný oběti. Jakou oběť jste složili za ty poslední dva roky?

Oběti peněžní. Šmarjá to bylo drahý! A oběť spousty volného času a nervů. Asi se z toho všichni zblázníme, ale nemáme na to zatím čas. (smích)

Přijde mi, že se vaše muzika vycizelovala, pročistila, zostřila hrany a tím vším dohromady jakoby trochu zledovatěla. Snažili jste se cíleně více se přiblížit tomu tzv. nu-metalu?

Prvky tzv. nu-metalu jsme používali i dřív, ale se zjednodušením aranží nám ty prvky najednou začaly více vyčnívat. Jinak s nu-metalovou hudbou je svázaná i docela omezující image a životní styl, tyhle atributy jsou nám ale úplně vzdálené.

V minulém rozhovoru jste hovořili o dohánění větrných mlýnů, v písni "Běh na dlouhou trať" zmiňujete Dona Quichota, často pějete o samotě, hlubině, noci, démonech. Je těžší zpívat a skládat o příjemném než o tom špatném?

Nemáš na výběr. To, co skládáš, má přímou vazbu na to, co vnitřně prožíváš, protože jinak nikoho nepřesvědčíš, aby tě poslouchal. Lidé velice dobře poznají, jestli plácáš někde slyšená a okoukaná slova, nebo jestli jim chceš říci něco, co má pro tebe doopravdy smysl. Máme tam ostatně ten Dark...

Mají vaše silně alegorické texty pevný význam, za nímž stojíte, anebo je spíše předkládáte posluchačům jako inspiraci k zamyšlení, která může mít různé interpretace?

Je to někdy alegorie, někdy to je epika. Nikdo z nás není školený literát, takže udržet přesnou řemeslnou formu se nám pokaždé nepodaří, no a co. Ať si posluchač sní, o čem se mu chce, to je právě ta legrace a svoboda. Žádné návody na život nepíšeme a psát nebudeme.

Vy jste typ progresivních hudebníků. Zkuste si zahrát na prognostiky a odhadnout, jak se bude nadále vyvíjet tvrdá muzika?

Podle toho, co vidíš teď, se zdá, že kytarová muzika je zpět, taneční scéna stagnuje a její progresivní části se opět stahují do undergroundu. V tvrdé hudbě si připadám, jako by mi bylo čtrnáct - zase letí Iron Maiden a Judas Priest. Čeká se na něco nového, zvukově i ideově. Jestli něco vyplivne hiphopová scéna, jestli bude další retrovlna "Nové vlny" a tak. Uvidíme.

Dark Gamballe
© Redblack
Milým zpestřením "Superstar" je "Strýček Sam" s hostujícím rapperem z Naší Věci. Nelákalo by vás do budoucna více se spojit s hip hopem? Tahle písnička totiž skvěle ukazuje, jak by takový rap-metal mohl vypadat, leč většinou nevypadá...

Byl to pokus a pokud bude chuť na obou stranách, tak si to klidně zopakujeme a ještě něco přidáme. Pro nás to byl střet se světem českého hip hopu a přiznám se, že pro mě to byl trochu podivný zážitek. Tato scéna prožívá v současné době veliký "lauf" se všemi zmatky, pařbami a rock'n'rollem. Uvidíme, až se to trochu uklidní.

Dle "Strýčka Sama" také usuzuji, že George Bush není vaším favoritem. To je ostatně poměrně běžné. Proč se ale relativně málo objevují v české hudbě explicitní narážky na tuzemskou politiku? Vždyť to je nemenší hnus...

Ve "Strýčkovi" jde hlavně o ten univerzální pocit bezmoci z velmocenské šikany a je celkem jedno, jestli je to "Petr nebo Pavel". Naše politika je stejně srandovní jako česká popmusic a asi se tím nechce nikdo moc zabývat, protože nejde bezprostředně "o život". Při těch všech změnách a kotrmelcích by takové písničky brzy nebyly aktuální a kdo by chtěl věnovat čas něčemu s tak jepičím životem? Napsat dobrý český text není vůbec žádná legrace. Myslím ale, že některé hiphopové kapely se docela trefují do toho našeho chlívečku.

Děkuji za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Silent Stream of Godless Elegy na "Jiné" obnažili svou působivou tvorbu na akustické kosti (30.03.2024 08:00)
- Video: Dark Gamballe se v hororovém klipu mstí "Dobrým lhářům" (24.03.2024 10:54)
- Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir (22.03.2024 17:51)
- Recenze: Dark Gamballe si na patnácté desce "Dobrý lhář" pohrávají s hříchy a falší (16.03.2024 08:00)
- Režisér "Dobré ráno, Brno!" je členem Insania kultu (11.01.2024 10:19)
- Recenze: Ravenoir přinášejí "Cultus Inferi", nejkompaktnější album své dosavadní kariéry (13.12.2023 14:30)
- Video: Akustičtí Silent Stream Of Godless Elegy se vracejí v černobílém klipu "Pod Babíma horama" (04.12.2023 12:34)
- Insania vydává klip plný násilí "Jedeme peklo" (18.09.2023 15:52)
- Tak tohle Insania pos*ala! (07.09.2023 17:28)
- Fotogalerie: Basin podruhé: vodou zmáčený, trudomyslnost však zaháněly vydařené metalové sety (28.06.2023 09:22)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu