shop.musicserver.cz

Misha: Bohem navštívený, diváky opomenutý koncert

Vydáno: 13.03.2005 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Slovenská diva Misha se v rámci Slovenského večera, který proběhl u příležitosti premiéry nového slovenského filmu "Zostane to medzi nami", po nějaké době představila opět "českému" publiku. Tentokrát ale na řádném koncertu, kterému chybělo jediné - diváci.

Misha
© www.misha.sk
Čtvrteční koncert slovenské zpěvačky Mishy mě málem minul zcela bez povšimnutí. Pořadatel této akce totiž jaksi zapomněl na jakoukoliv propagaci a nebýt toho, že se v den konání zmínil o vystoupení Mishy jeden nejmenovaný pražský deník, i já bych si tento výborný koncert nechal ujít. Během takto krátké doby už nebylo možné sehnat některého z našich fotografů a slovenské fanoušky tedy budu muset zklamat, protože neuvidí, jak vypadal jejich idol v Praze, a zároveň bych tímto chtěl vzít vítr z plachet hnidopichům, když z klidným srdcem přiznám, že fotky, které jsem použil v článku, jsem si vypůjčil s oficiálních stránek Mishy. Ale teď už ke koncertu samotnému.

Úlohy předskokana se zhostila u nás prakticky neznámá skupina 2x2, která ale hrála stejně dlouho jako hlavní aktérka. Abych se přiznal, bylo to poměrně nudné vystoupení. 2x2 jakoby se snažili navázat na úspěch No Name, ale k tomu jim chybělo trochu víc šťávy, zajímavých textů a alespoň kousek zábavnosti. Písničky sice nezněly špatně, ale jedna byla jako druhá. Z této řady vybočil snad jen cover někdejšího hitu Richarda Müllera "Nebude to také ľahké", ale spíše pro to, že ho publikum znalo.

Když jsem psal o propagaci tohoto koncertu, nezmínil jsem, co to znamenalo ve výsledku. Několikanásobná držitelka slovenského Slavíka a cen Aurel hrála před téměř žalostnou návštěvou. Troufám si odhadovat, že před zhruba sto padesáti lidmi už dlouho nezpívala. Takto početnému publiku se snad nedá říkat ani intimní či komorní atmosféra. Navíc z většiny byla slyšet slovenština, což mě dost zklamalo, protože jsem si myslel, že už přece jenom u nás nějaké jméno má. A je obrovská škoda, že si do Futura nenašlo cestu více hudebních fanoušků, protože její koncert byl opravdovou lahůdkou.

Krásnou Mishu ve stylovém černém šátku na podium uvedla představitelka hlavní role filmu "Zostane to medzi nami" Danica Jurčová. Misha si k mému překvapení přivedla pouze dva muzikanty - bubeníka Robo Tkáče a klávesistu Petera Kočiše, ale musím říct, že zvuk, jaký tahle trojka dokázala vytvořit, se dotýkal téměř dokonalosti. Od chvíle, kdy Misha spustila "Music" z posledního alba "Misha", bylo jasné, že pokud má Slovensko nějaký vývozní artikl, pak je to právě tato mladá, ale hlavně velice talentovaná dáma. Černá hudba lehce kombinovaná s jazzem Mishe snad koluje v krvi, což se potvrdilo v druhé "Druhé". Výborné frázování a ještě lepší feeling spojený s excelentním hlasovým projevem nechala rozeznít naplno ve "Stonewalling", což je původně písnička z desky "Colors Of My Life" plná počítačových samplů a přesmyček. Na koncertě ji zahrála v takřka akustické a pomalejší podobě s naprosto jiným rytmickým základem a mě nezbývá konstatovat, než že to bylo zkrátka perfektní. I když se jeden z největších hitů Mishy jmenuje "Náladu mi dvíhaš", nepočetné obecenstvo rozhodně náladu pozdvihovat nepotřebovalo, protože v těchto chvílích se bavilo naprosto skvěle a spontánně se dávalo do tance. Nejen rychlejší písničky jsou doménou Mishy, ale i ty pomalejší si Misha dokázala střihnout bravurně. Ať už to byla na golfu napsaná ukolébavka "Proud" či "Words", kterou na druhém disku z alba "Misha" můžeme slyšet v unikátním podání pouze s dvěma perkusemi, bylo v těchto chvílích slyšet, že i když doprovodní muzikanti jsou velice dobří, Mishin hlas jejich výkon zkrátka přebil.

Misha
© www.misha.sk
Koncert pokračoval "Možno sa to dá" a oficiální část skončila společně s "Dobrým pocitem", ve které se blýsknul tentokrát na perkuse hrající Robo Tkáč, provokovaný Mishou. Prvním přídavkem byla "Barbecue", jíž jsem kritizoval v recenzi, ale nyní musím přiznat, že její koncertní podoba se mi hodně líbila. Pozitivní latinskoamerický náboj byl příjemné zpestření koncertu a na Mishe bylo vidět, že se skvěle baví. Možná i díky malému publiku byla celá atmosféra koncertu velice uvolněná, ale na druhou stranu o sobě nechalo obecenstvo slyšet, když už to vypadalo, že se Misha na podium zpět nevrátí. Nakonec se ji povedlo přilákat zpět a ta s přiznáním, že už nemá nic víc připravené, a bude proto muset trošku improvizovat, spustila naprostou hudební lahůdku v podobě jam session. Těžko nacházím slova, jak tento výborný groove někde na pomezí soulu a jazzu popsat, a proto obligátně napíšu: to se prostě musí zažít.

Misha ve Futuru ukázala, jak se vlastně má dělat černá hudba a nevlastenecky musím přiznat, že téhle zpěvačce ty naše nesahají ani po kolena. Což je samozřejmě lehce přitažené za vlasy, protože máme například skvělou šansoniérku Hanu Hegerovou a další, ale v našem středním proudu to platí beze zbytku. Navíc od Mishy by se měl učit i takový Sámer Issa, aby viděl, jaký zvuk se dá na koncertě vytvořit a nemusel zpívat na half-playback. A mně nezbývá než si položit otázku, jak je možné, že kdejaký PH (rozumějte pouštěč hudby) má u nás daleko větší propagaci než právě takhle kvalitní zpěvačka. Kde se stala chyba? Čert ví, nicméně já i přesto doufám, že se k nám Misha opět vrátí a tentokrát bude už místo, kde bude koncertovat, našlápnuté k prasknutí.

Setlist koncertu:
Music
Druhá
Proud
Stonewalling
Náladu mi dvíhaš
Words
Možno sa to dá
Dobrý pocit
Barbecue
Jam session

Misha, 2x2, Futurum, Praha, 10.3.2005

NÁZORY
  • O koncerte.. (Pavel, 13.03.2005 12:48) Reagovat

    jsem vedel z internetu uz par tydnu predem.Bohuzel v Praze jen studuji tudiz tam nejsem porad tak jsem koncert nenavstivil i kdyz jsem chtel.Jinak pro autora www.ticketpro.cz tam je kompletni nabidka akci pro kazdy mesic.Sice tam samozrejme nejsou vsechny kluby ale ty nejznamejsi tam jsou.Jinak Misha je fakt dost dobra a nejakj Issa ji nesaha ani po kotniky...

  • Souhlas (Koudy, 13.03.2005 15:13) Reagovat

    Naprosto souhlasím o kvalitách Mishi. Viděl jsem vystoupení v podobném složení-perkuse a ak. kytara a tento koncert konaný v Ově ve Fabricu snad víc jak před rokem ve mě nechal hooodně hluboký dojem.
    A propagace, si myslí, u nás hodně vázne...

  • Hana Hegerová (Hana Hegerová, 07.06.2005 18:50) Reagovat

    Hana Hegerová nie je podla mna vasa spevacka ... Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila 20. října 1931 v Bratislavě. (www.bbc.co.uk/czech/interview/hegerova.htm)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky pro 21. týden (20.05.2012 07:24)
- Misha vystoupí v Hard Rock Cafe v rámci Slovenského dne (19.05.2011 15:35)
- Recenze: Kdo to tady zívá? (08.12.2010 13:00)
- Nové desky pro 46. týden (14.11.2010 05:00)
- Fotogalerie: Slovenská r'n'b hvězda Misha rozezpívala Akropoli (13.03.2008 18:15)
- Misha obsadí v březnu Akropoli (27.02.2008 08:11)
- Misha zazpívá před Akonem, poté v Akropoli (07.02.2008 09:06)
- Rozhovory: Misha - Měla jsem zařízenou antiprotekci (13.11.2007 05:00)
- Recenze: 15krát a z toho 12krát dobře (13.11.2007 05:00)
- Nové desky pro 40. týden (30.09.2007 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu