shop.musicserver.cz

Moimir Papalescu & The Nihilists - Minulostí se nezabýváme

Vydáno: 16.03.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Formace Moimir Papalescu & The Nihilists vydává reedici svého povedeného debutu "Analogue Voodoo". Chystají také další koncerty, účast na letních festivalech a mají v kapse dvě nominace na letošní ročník udílení Andělů. Nastal tedy ten pravý čas, abychom s nimi prubli nějaký ten rozhovor.

Moimir Papalescu & The Nihilists
© www.nihilists.cz
Moimir Papalescu & The Nihilists na sklonku loňského roku vydali povedený debut "Analogue Voodoo", o jehož první vydání byl velký zájem a rozprodal se. Ven tedy vykoukla reedice, chystají se další vystoupení a plánuje se hudební festivalové léto. V letošním ročníku Andělské parády mají Moimir Papalescu & The Nihilists v kapse nominace v kategoriích "Objev roku" a "Dance & hip-hop" - tedy sešlo se hned několik událostí, které předznamenaly tento rozhovor se členy projektu zpěvačkou Sonjou, kytaristou Hankem a duchovním otcem Moimirem. O tom, že na jejich našlápnuté koncerty plné nespoutané energie, na nichž prezentují svůj povedený koktejl NewWavePunkElectro-Rock'n'Rollu, rotují hodně pozitivní reakce, se ví už dlouho. Pro samotnou skupinu jsou koncerty a kontakt s publikem hodně důležité a co třeba nějaké to ocenění? Nejbližší plány, hudební vzory nebo jejich vztah k internetu - to je jen zlomek otázek, na které se sešly zajímavé a místy hodně humorné odpovědi. Snad jen pro doplnění - rozhovor vznikal přes elektronickou poštu, protože každý z členů této party je v jiném městě, a tato cesta byla tak nejsnadnější a nejrychlejší.

Hned z kraje bych se zeptal na pár historických faktů. Vaše historie není příliš dlouhá, ale mohli byste našim čtenářům přiblížit vznik Moimir Papalescu & The Nihilists?

Hank: Vznik The Nihilists - jaro 2003.
Moimir: Ve čtvrtek.

Každý z vás jste prošli jiným hudebním vývojem - jak vám to funguje, vzájemně se doplňujete?

Sonja: Doplňujeme se dokonale.

Co se stalo s projekty, v kterých jste začínali - ať už mluvím o Gun Dreams, Vanessa, Rány těla nebo Mör?

Sonja: Každý z těch projektů měl ve své době svůj význam.
Hank: Zmizely v propadlišti dějin. Naštěstí.
Moimir: Jejich význam není tak významný, aby stálo za to se tím teď zabývat. (smích)

Neplánujete třeba nějaký reunion? Přeci jen to je stále moderní záležitost, takto něco znovu oživit k životu.

Hank: Rány těla splnily svoji historickou úlohu. (smích) Každý teď má svoje projekty a je to tak v pořádku. Co je teď moderní, není směrodatné.
Moimir: Já žiju přítomností, co bylo a bude, mne příliš nezajímá.

Poměrně často koncertujete nejenom na domácí scéně, pociťujete rozdíly v hraní venku a u nás?

Sonja: Ne.
Hank: Záleží na lidech a ti jsou všude stejní. Jsou slušně řečeno nahoře, nebo dole. (smích)
Moimir: Drážďany, Rotterdam, Brno - všude narazíš na fajn lidi. A o tom to je.

Moimir Papalescu & The Nihilists - Analogue Voodoo
© facebook interpreta
Z vašeho sestaveného koncertního programu převážně vznikala i první deska "Analogue Voodoo", jak na ni z krátkého časového odstupu sami koukáte?

Hank: Připravujeme další desku a víme, v čem se bude lišit, ale příliš se nehrabu v historii a tou deska "Analogue Voodoo" už je. Baví mě teď spíš její koncertní podoba.
Moimir: Víme, v čem bylo její Voodoo, a víme, jak ho dostat i na tu další desku. (smích)

Čí to byl nápad požádat o remix "Summer Deviation" táborské Sunshine a proč zrovna oni?

Hank: Protože jsme vzájemně zjistili jistou blízkost a spojitost. Jejich remix, či spíš coververze, je skvělý.
Moimir: Protože stačilo doslova pár minut, respektive možná i jen pohled z očí do očí, abychom o sobě věděli vše podstatné. Takové lidi pak člověk rád osloví s nabídkou na spolupráci.

Překvapilo vás, že první vydání se tak rychle rozprodalo? V čem se liší reedice tohoto alba?

Moimir: Nepřekvapilo, vždyť ho bylo jen 1000 kusů.
Hank: Má lehce pozměněný obal a bonus remix tentokrát není od zmíněných Sunshine, ale od berlínského producenta a DJe Stevea Morella. Pod křídly a záštitou jeho labelu Pale Music také "Analogue Voodoo" vychází pro evropský trh.

V závěru minulého roku jste založili label Manipulation Records - jaké si s tímto projektem kladete cíle?

Hank: Label je to zatím ve stavu zrodu a vše, co se kolem toho děje, je na www.manipulation-records.com.
Moimir: Být připraveni vydat něco dobrého, jakmile se to objeví. A něco už se rýsuje.

V letošních Andělech jste nominování v kategorii "Objev roku" a "Dance & hip-hop" - je to třeba pro vás dostatečná satisfakce za poměrně náročným rokem?

Sonja: Ta nominace je jistě příjemná. Ale že by to byla nějaká satisfakce, to nemyslím. Satisfakcí je nám nadšené publikum. To má smysl.
Hank: Nikdy jsem se o podobné ceny nijak nezajímal. Hlavní jsou pro mě koncerty s publikem na stejné vlně. Jde přece o to, si to oboustranně užít. Ale přesto díky všem, kdo nám dali svůj hlas. V každém případě pro mě je třeba mnohem větší satisfakcí připravovaná účast na kompilaci Berlin Insane, kde se běžně objevují jména jako třeba Cobra Killer, Peaches, Alex Hacke, Kid Congo Powers a jiní, stejně jako naše další spolupráce s labelem Pale Music z Berlína, který zmíněné kompilace připravuje a vydává.
Moimir: Každá mince má svůj rub i líc. Tak je to i s touto záležitostí. Říkám si - hlavně se z toho neposrat. (smích)

Moimir Papalescu & The Nihilists
© www.nihilists.cz
Nejbližší plány - natáčení nové desky, pokračování koncertování a případné změny v koncertním setlistu?

Hank: Spolupráce s D-Smack-U promotion, festivaly, koncerty, vinyl s remixy a nová deska - podzim 2005 a pak snad další věci, které přijdou, ale zatím o nich nevíme. To je na tom to nejlepší.

Máte nějaké své idoly, kteří vás třeba i ovlivnili v samotné tvorbě Moimir Papalescu & The Nihilists?

Sonja: Steve McQueen.
Hank: Je toho vážně moc. Snad za všechny rumunská gymnastka Nadia Comaneci, žrout hoven Divine a umělý hrdina robot Emil.
Moimir: Můj život s Magdalenou.

Na čem právě teď hudebně ulítáváte?

Sonja: Teď zrovna jsem objevila Mark Lanegan Band. Krása!
Hank: Opět strašně moc věcí. Teď třeba zrovna umělci jako Le Tigre, Eightees Matchbox B-Line Disasters nebo Richard Hawley a znovu zase poslouchám Velvet Underground.
Moimir: LCD Soundsystem, Soft Pink Truth nebo pro mne znovunalezení Gang Of Four, Silver Apples, Can nebo White Noise.

Jelikož děláme rozhovor pro internetový magazín - jaký je váš vztah k internetu?

Sonja: Je to mé pracovní prostředí. Živím se jako webdesigner, tak můj vztah už tak nějak musí být kladný.
Moimir: Mám ho rád, ale používám ho střídmě, účelně a opatrně. (smích)

Co si myslíte o hudbě vs. internet? Jste pro legalizování stahování mp3 a zpoplatnění těchto služeb, nebo jste zastánci klasiky "krabička + cédéčko"?

Moimir: A tady je to jinak - zde dávám přednost klasice, a to i vinylu před cédéčkem. Tady je totiž daleko více prostoru pro umělecké vyjádření... Ale myslím, že doba již řekla své, a je jasné, kam vše směřuje.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • díky! (SUAREPUSHER, 23.03.2005 18:35) Reagovat

    díky za fajn rozhovor musicserveru, ale hlavně díky the nihilists za super koncerty které odehrávají (007, Roxy, Mecca). je to jedna z kapel která mě na současné tuzemské scéně fakt baví. věnují pozornost image, což je důležité, a na co tuzemské kapely, podle mě, trochu zapomínají.

  • supr (macka B, 07.06.2005 18:17) Reagovat

    no článek je supr ale já sem spíš děsně poděkovat The nihilists za supr koncer sice je to skoro měsíc z5 ale byla jsem orion hall v brně na prodigy a nihilisti mě doslova dostali a to v dobrém slova smyslu..sem moc ráda že ještě sjou takový kapely jako jsou oni..je na nich poznat proč tu muziku dělaj a že jim nejde jen o prachy jak je to v dnešní době zvykem...jsem za mě moc ráda ..a jen tag dál..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard" (01.08.2022 13:32)
- Nové desky pro 48. týden (23.11.2014 09:04)
- Nové desky pro 50. týden (08.12.2013 16:25)
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Naživo: Ježíš přijel zemřít do Prahy (08.09.2013 16:06)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu