shop.musicserver.cz

Sympatická i odvrácená tvář letošních Grammy

Vydáno: 03.03.2005 05:00 v sekci Recenze - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Celkem jednadvacet položek obsahuje album částečně rekapitulující nominace letošního ročníku hudebních cen Grammy. Na jednom disku s názvem "Grammy Nominees 2005" se tak můžete setkat se skladbami napříč styly a žánry - od Beastie Boys a Kanye Westa, přes Norah Jones až k Maroon 5.

5/10

Různí - Grammy Nominees 2005

Celkový čas: 79:51

Skladby: Black Eyed Peas - Let's Get It Started, Ray Charles with Norah Jones - Here We Go Again, Green Day - American Idiot, Los Lonely Boys - Heaven, Alicia Keys If I Ain't Got You, Usher - Burn, Kanye West - Through The Wire, Maroon 5 - She Will Be Loved, Joss Stone - You Had Me, Gretchen Wilson - Redneck Woman, Sheryl Crow - The First Cut Is The Deepest, Norah Jones - Sunrise, Josh Groban - You Raise Me Up, John Mayer - Daughters, Prince - Cinnamon Girl, Seal - Love's Divine, Evanescence - My Immortal, Brian Wilson - Good Vibrations, Elvis Costello & The Imposters - Monkey To Man, U2 - Vertigo, Beastie Boys - Ch-Check It Out

Vydavatel: EMI

Předávání hudebních cen Grammy za rok 2004 je za námi. Opět jsme si užili "spektakulární" podívanou spojující to nejlepší s tím nejhorším (nejen) z amerického showbizu. Jako drobná upomínka na letošní ročník vychází kompilačka s výběrem nominovaných - a ve většině případů následně i oceněných - umělců. Obsáhnout prostřednictvím jednoho disku celé spektrum žánrů je v případě cen se sto sedmi kategoriemi zhola nemožné. I tak jde ale o zajímavý a v jistém smyslu reprezentativní vzorek, který nám o současné americké scéně, tamním specifickém trhu a hudebním vkusu hodně napoví.

Potvrdí nám například, že Američané se strašně rádi dojímají a zároveň vždy pamatují na legendy. Letošní Grammy proto v hlavních kategoriích dopadly zcela podle očekávání - na piedestal byl posmrtně vysazen Ray Charles se svým albem duetů "Genius Loves Company", proti čemuž (o mrtvých jen dobře) můžeme jenom těžko něco namítat. Desku na výběru prezentuje skladba "Here We Go Again", kterou si mistr střihl se všemi milovanou Norah Jones. A ačkoliv je to taková ušlechtilá nuda, jedná se "o to lepší", co lze společně s dalšími skladbami z kategorie "nic-proti-ničemu-uhlazený-jazz-soul-popík" ("If I Ain't Got You" Aliciy Keys nebo "Sunrise" Norah Jones) na desce najít. I zbytek výběru se nese povětšinou ve znamení skladeb hodných, slušných, krásných "lidiček", občas navíc s repertoárem bez chuti a zápachu (Maroon 5, Evanescence, Los Lonely Boys nebo velký Usher, který sice tancuje skoro stejně dobře jako Michael před dvaceti lety, ale jeho vymydlená "cukry-cukry" produkce je prvoligová spíš jen podle žebříčků prodejnosti).

Z šedi průměru pak do všech stran září ukázka z opusu magnum podivína Briana Wilsona "Good Vibrations", dřevní rokec Elvise Costella "Monkey To Man", úspěšný singl "You Had Me" o několik generací mladší víly Joss Stone, "Let's Get It Started" (Black Eyed Peas), jeden z nejnašlapanějších a nejzábavnějších hitů uplynulého roku, nebo track "Through The Wire" rappera s batůžkem Kanye Westa, který z rekordních deseti nominací nakonec v zlaťoučké gramofonky proměnil "pouze" tři.

Jak vidno, ohlížet se za uplynulým rokem optikou americké hudební akademie občas může být i zábava, většinu času se ale přesto budete více či méně vkusně nudit. A v krajním případě vás přepadne pocit posluchačského zoufalství. To když na vás vybafne americký Bocelli Josh Groban s velkolepě slizounským kýčem "You Raise Me Up" nebo Gretchen Wilson s totálně sterilní mainstreamovou country halekačkou "Redneck Woman".

Co z toho všeho vyplývá? Že co se "oficiálních" hudebních cen týče, je to za oceánem na budku stejně jako u nás.

NÁZORY
  • chvalim (d.f.h, 03.03.2005 14:52) Reagovat

    skvele napsano a navic je to vsechno pravda :-)

  • mistr lonely................. (Bet, 18.08.2005 19:36) Reagovat

    miluju tu písničku!!!!!

  • neprofesionální kritika (Martina, 04.04.2006 12:06) Reagovat

    Podle mého názoru je tento článek neprofesionální, jelikož se v něm nachází velmi mnoho osobních názorů, které nejsou absolutně ničím podloženy. Je patrné, že autor preferuje jiný typ muziky, než o které se píše ve článku a která byla středem udílení cen Grammy (např. soul, rhytm'n'blues apod.).
    Myslím, že autor není zcela objektivní. Ano, vím, kritika a to nejen hudební,je vždy ovlivněna subjektivním postojem autora, ale autor my se měl snažit o objektivitu, měl by hodnotit, ne "kritizovat".
    Zejména nesouhlasím s kritikou Joshe Grobana, protože to je opravdu unikátní hlas na tak mladého člověka, že mi nepřijde vhodné házet ho do pytle "kýčů".
    Myslím, že hudební kritiku by měli psát lidé bez předsudků, kteří jsou schopni na muziku pohlížet ze všech možných úhlů. Autor se, podle mého názoru, dívá pohledem rockera, což nemůže nikdy vést k dobré hudební kritice.
    Děkuji, že jste mi věnovali třeba jen minutku a přečetli jste si můj mail.



    • Re: neprofesionální kritika (qualana, 24.09.2009 10:20) Reagovat

      Plně s vámi souhlasím. Prohlásit o nejznámější písni Joshe Grobana, že je to sladký kýč, je úplně mimo mísu. Ten člověk má větší talent než většina rádoby zpěváků, které slýcháme z rádií.
      Osobně si nemyslím, že by hudba měla jen vymývat lidem mozek decibely, šokovat, nebo být pesimistická. Existuje i hudba, která v člověku vzbuzuje dobrou náladu a uklidňuje. Jestli se autorovi taková hudba nelíbí, dobře, já mu ten názor neberu. Ale ať on nevymlouvá ostatním jejich názor a příště je víc objektivní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu