shop.musicserver.cz

Snowboarďáci dojeli do vítězného cíle!

Vydáno: 17.02.2005 17:30 v sekci Naživo - Tereza Fišerová | foto: facebook interpreta

V Česku není obvyklé, že by nové filmy tuzemské produkce zaznamenaly kdovíjaký úspěch. Jinak je tomu v případě "teenagerské" komedie "Snowboarďáci", jejíž úspěch mimo jiné zajistil také skvělý soundtrack, na němž se podílela česká hudební elita. Jak dopadl pražský koncert v rámci mikroturné právě k této desce, si můžete přečíst v naší reportáži.

OST - Snowboarďáci
© facebook interpreta
"Snowboarďáci" vtrhli do našich kin silou orkánu a strhli s sebou lavinu kladné kritiky a víc než pozitivních diváckých ohlasů. Není se čemu divit. Ač je film prezentován jako "teenagerská komedie", myslím, že díky vtipně napsanému scénáři a civilním výkonům hlavních představitelů směle pobaví a bez jakýchkoli intelektuálních ambic po duši pohladí celou rodinu. Starší generace se díky němu vrátí o nějakých deset až třicet let zpátky a s láskou a částečnou nostalgií zavzpomíná na svou vlastní pubertu a tehdejší sílu hormonů, které zmítaly námi všemi bez rozdílu pohlaví, generace základní a střední školou povinná už jen konfrontuje.

Pravdou ovšem je, že film získal současné renomé i díky muzice, která je v něm použita - a co hlavně, přímo pro něj složená a nahraná. Původní zadání dostal Mirek Chyška , kterého budete znát například z J.A.R. To stačilo, aby se na tohoto výjimečného autora nabalily další hvězdy našeho rockového nebe, takže pod výslednou podobu nahrávky se ve finále podepsala jména jako Dan Bárta (J.A.R., Illustratosphere, ex Die El.Elephant!?), Viktor Dyk (ex Dorota B.B.), Lenka Dusilová, Štěpán Smetáček (ex Die El. Elephant!?), Roman Lomtadze (Čechomor, Gaia Mesiah), nebo třeba Ota Klempíř (J.A.R.), Matěj Ruppert a Roman Holý (oba též Monkey Business). Protože soundtrack k filmu zaznamenal stejně tak jako film nebývalou pozornost diváků/posluchačů a prodalo se ho něco ke třiceti tisícům kusů, napadlo pár chytrých hlav udělat k filmu také ojedinělé "soundtrack turné". Po zastávkách v Ústí nad Labem, Plzni, Zlíně a Hradci Králové se ve středu uskutečnilo samozřejmě také očekávané pražské vystoupení, a to hned v Malé Sportovní hale na Výstavišti.

Snowboardaci tour 1 small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Koncert byl plánován na sedmou hodinu večerní. Dřívější začátek byl částečně marketingovým tahem, protože jako host celého turné vystoupila také kapela ROHlick - punk-rockový počin Vojty Kotka - vedle Jirky Mádla jedné ze dvou snowboarďáckých hereckých hvězdiček, neřku-li přímo komet. Co si budeme říkat, spousty z těch načančaných holčiček přišlo na koncert právě kvůli Vojtovi, který se vedle dalších mladých herců z novodobého filmového hitu stal modlou školou povinné mládeže, kterou by později večer rodiče na rockový koncert možná vůbec nepustili. Vedle nich tu ale byl pořád dostatek publika, které zajímala hlavně muzika.

ROHlick dali třicetiminutový setík částečně vlastních a částečně převzatých věcí. Když vezmu v úvahu trému, jakou museli kluci z ROHlicku mít na společném pódiu s harcovníky typu Dana Bárty, to, že kapela je ve svém věkovém průměru rockovým miminkem a taky to, že spolu kluci zkoušejí poměrně krátce, musím uznat, že svůj částečně recesistický (protože převleky, protože masky a protože docela sranda) post předkapely zvládli naprosto s přehledem, což bylo znát hlavně na suverénním výkonu zpěváka, kterým pro nezasvěcené možná překvapivě není Vojta Kotek - ten v kapele obstarává sóla na kytaru. Za zmínku z playlistu ROHlicku stojí vlastní věc s názvem "Láduj to! " s textem o mediálně nedávno profláklé Ester Ládové, nebo "Zpověď L&M", což je předělávka Boba Dylana s vtipným českým textem o další "celebritě" českého šoubyznysu (a také velkým oblíbencem naší redakce) - Leoši Marešovi. V refrénu se tedy neklepe na nebeskou bránu, ale "nak nak nakupují se kožichy".

Konec předkapele - to hlavní má teprve přijít. Samozřejmě po nutné technické pauze, která byla naštěstí vyplněná projekcí toho, čemu se říká "film o filmu". Pokud jsem to správně pochopila, nešlo ale o klasický film o filmu - tak, jak jej známe třeba z pořadů ČT - ale o částečně mystifikující dokument natočený Vojtou Kotkem, který má mimo hereckých hlavně ambice režisérské.

A pak to konečně začalo! Na pódium nastoupila kapela ve složení Mirek Chyška - kytara, Djordje Erić - druhá kytara, Honza Jakubec - basa, Štěpán Smetáček - bicí a Roman Lomtadze - perkuse. Když se na pódium étericky vnesl Dan Bárta, aby odzpíval první věc s názvem "Here I Am", která je zároveň taky první peckou soundtracku, a aby hned jako třetí dal "On My Head" - hit celé desky (který mimochodem vítězně brázdí rozhlasové vlny i klipové pořady), bylo jasné, že půjde o hodně výjimečnou záležitost. Ono když se na jednom pódiu v rámci téhož projektu (tuhle sestavu totiž nemůžeme - a tady jedno velké "bohužel" - považovat za regulérní kapelu) sejdou výše vyjmenovaní, jde zkrátka a dobře o neopakovatelné a zatraceně povedené spojení, které nenechalo nikoho na pochybách, že máme co dělat s tuzemskou muzikantskou špičkou.

Snowboardaci tour 4 small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Z původního setlistu, který se mi před koncertem dostal do rukou, odpadlo pár věcí, takže nakonec nedošlo ani na přehrání celého soundtracku, ale stěžejní věci jako už zmiňovaná "On My Head" samozřejmě zazněly. Mezi nejpovedenější skladby nejen na nahrávce, ale i živě, patří "Czech Disident", kterou zpívá Lenka Dusilová. Na tu jsem byla hodně zvědavá, protože na desce by Lenčini skalní příznivci jen stěží její hlas rozeznali. Zpívá ji v pro ni dost nezvyklé poloze, hodně vysoko, takže jsem chtěla vědět, jak tenhle neobvyklý rejstřík Lenka zvládne živě, zvládla ho, jak jinak, hravě. Hned po téhle pecce Lenka dala další dvě věci, které ale na soundtracku nenajdeme, protože patří do jejího tvorby - u "Poslední" a "Nepovídej nám" se Lenka vrátila ke svému obvyklejšímu hlasovému projevu a zahrála nám taky na akustickou kytaru. Celkově zaznělo víc věcí, které na "filmové CD" nepatří - ať už to byl "Intercooler" od Monkey Business, "Kocour v botách" bývalých Die El. Elephant!? nebo třeba instrumentální "Liberty" převzatá od kytarového mága Steveho Vaie. Když se vrátíme k soundtracku, o který hlavně šlo, vypíchla bych určitě song "Only Lonely", kde svou skvostnou němčinu a neméně skvostný červený obleček s růžovým kovbojským kloboukem předvedl Matěj Ruppert a vokálovou jízdu v refrénu Lenka a spol. Další, která mi utkvěla, je Klempířova "Vanilly Car", která se atmosférou hodí spíš někam na pláž k beach-volejbalu - prostě pohoda. Další pohodu nám nastolil mladý sympatický zpěvák a kytarista James Harries, který se k nám dostal anglickou oklikou barového hráče na saxofon. Na desce mu připadla autorská věc - pomalá a zasněná "Don't Pinch Me", u které ve filmu o panictví přišli Martina Klírová s Vojtou Kotkem. Poměrně vyhrocená erotická scéna byla na koncertě promítaná na plátno na pódiu. Těžko říct, jestli hysterický pískot a aplaus vyvolalo vystoupení Harriese nebo obnažený hrudník Martiny a Vojtova ruka v jejím poklopci. Nářezový setík pak obstarali pánové Bárta, Dyk a Klempa ve skvělých věcech "Deadly Sin" a "Trish Trash". Jako poslední hitovka před pauzou zazněla "Rock The Snow".

Snowboardaci tour 2 small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
V pauze za mohutného skandování na pódium přišel zase Vojta Kotek se zástupcem Sony BMG, aby předali autorům a interpretům multiplatinovou desku za v našich "paličských" podmínkách vcelku rekordní prodej soundtracku. Po krátkém přídavku a mohutném vyvolávání v druhé pauze, které ještě hecoval Ota Klempíř, zazněl už jediný přídavek, kterým nemohlo být nic míň než už jednou odehraná "On My Head", tentokrát ale taky za přítomnosti Vojty u kytary.

Koncert byl skutečně vydatný, spojení hudebníků mě nadmíru uspokojilo, přičemž nejvíc mě svým projevem a úžasnou barvou hlasu překvapil Viktor Dyk. Ostatní nebyli o nic horší, ale u nich jsme už tak nějak zvyklí. S ojedinělým pocitem nadupaného večera plného kvalitní muziky jsem určitě neodcházela jen já, a to i přes skutečnost, že mi v té neútulné hale byla celou dobu pekelná zima!

Koncertní turné Snowboarďáci, Malá Sportovní hala, Praha, 16.2.2005

NÁZORY
  • Výborná věc (Gesicht, 17.02.2005 21:29) Reagovat

    Zajímavý počin a pěkně strávený večer to byl... Jen bych ještě z playlistu vypíchnul původně Jaří Johannesburg, který byl dost zajímavě "našlápnut". I ten Intercooler byl kytarovější než obvykle a dost mu to slušelo ;)

  • Playlist (matheaw, 18.02.2005 10:40) Reagovat

    Chtěl bych poprosit autora recenze jestli by mi nemohl poslat přepsaný playlist z tohoto koncertu, byl bych moc vděčnej.

  • a... (lulek, 20.02.2005 08:19) Reagovat

    hezky napsaný

  • Taky jsem tam byla :) (Lúca, 22.02.2005 09:03) Reagovat

    ..a s obsahem článku maximálně souhlasim, moc pěkně napsaný!! Byl to krásnej rockovej večer a sešla se tam opravdu skvělá sestava - kéž by bylo takových koncertů víc :)))

  • Od Terezy-autorky článku (Tereza/Musicserver.cz, 22.02.2005 11:37) Reagovat

    Díky moc za pozitivní ohlasy na můj sloh! :) Matheaw: já už playlist nemám, protože v něm byly změny a některý mě trochu zmátly - třeba právě Johannesburg, nebyla jsem si jistá, jestli to jsou fakt J.A.R. (díky, Gesichte!) ... takže ho raději nebudu zveřejňovat, neb si nejsem jistá, že by seděl :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu