A-ha: Minor Earth Major Sky

09.05.2000 00:20 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po sedmi letech vydává skupina A-ha novou desku. Ta se minulé dva týdny držela na první příčce v Německu a Norsku dokonce tři. Komu je určeno nové album "Minor Earth Major Sky" a jaké je?
7/10

A-ha: Minor Earth Major Sky

Celkový čas: 58:40
Zařazovat A-ha mezi teenagerské skupiny je holý nesmysl přinejmenším od výtečné desky "East Of The Sun West Of The Moon" (hity "Crying In The Rain" či "I Call Your Name"). Skupina ovšem dle mého názoru doplatila na to, že dospěla - po statisícových koncertech v Riu a výběru největších hitů ("Headlines And Deadlines" z roku 1992) přišlo období sestupu a postupného zapomnění. Členové A-ha se navíc netajili znechucením ze svého dlouholetého působení v popmusic a začali se spíše věnovat sólovým projektům a rodinám. První signály znovuzrození skupiny se objevily koncem roku 1998 při ceremoniálu předávání Nobelovy ceny, kde A-ha zahráli kromě svého letitého hitu "The Sun Always Shines On TV" i novinku "Summer Moved On". Přijetí bylo velmi kladné a cesta pro nové album byla otevřená, i když byla delší, než se původně zdálo.

V březnu 2000 byla uvedena "Summer Moved On" coby singl - v rádiích nezapadla a zaznamenala úspěch zejména v rodném Norsku a v Německu. Není se co divit - písnička je velmi povedená a řekněme konečně, že totéž můžeme konstatovat i o celé desce "Minor Earth Major Sky". Pokud máte rádi melancholické věci, je toto pravé ořechové. Odcházející léto a ztracené vztahy, osamělost, hledání a naděje - to jsou věci, které snad nejlépe charakterizují témata skladeb (mimochodem - booklet je hodně povedený a přesně odpovídá náladě desky, hlavně ty kabriolety na pusté podvečerní pláži). Album je velmi vyrovnané a za nejlepší lze považovat úvodní "Minor Earth Major Sky", již zmíněnou "Summer Moved On" a pro mě osobně zcela nádhernou "You'll Never Get Over Me". Vytříbený zvuk (dvakrát obohacený i o ženský vokál) drží krok s dobou ("I Won't Forget Her" dokonce zavání latinou) a Mortenův hlas je pořád silnou devizou skupiny.

Když si pořídíte desku "Minor Earth Major Sky", nic nezkazíte - je to příjemný inteligentní pop, který dělají tři chytří mladí muži. Pokud někdo nad tím ohrnuje nos, je to jeho problém.

(Hodnocení: 7/10)

Seznam skladeb:
1. Minor Earth, Major Sky
2. Little Black Heart
3. Velvet
4. Summer Moved On
5. The Sun Never Shone That Day
6. To Let You Win
7. Company Man
8. Thought That It Was You
9. I Wish I Cared
10. Barely Hanging On
11. You'll Never Get Over Me
12. I Won't Forget Her
13. Mary Ellen Makes The Moment Count

Celkový čas: 58:40


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY