shop.musicserver.cz

Průvodce novým albem Daft Punk 'Human After All'

Vydáno: 18.02.2005 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Francouzská dvojice Daft Punk patří mezi elitu klubových producentů a s každým dalším albem posunují elektronickou hudbu novým směrem. Jejich novinka "Human After All", která vychází 14. března, není výjimkou. Abychom vám ukrátili čekání, připravili jsme průvodce touto deskou.

Daft Punk - Human After All
© facebook interpreta
Francouzská dvojice Daft Punk oficiálně vydaným materiálem rozhodně nijak neplývá, za dvanáct let od prvního singlu "The New Wave" vydali jen dvě studiové desky, každá z nich ale řádně zamíchala vývojem taneční hudby. Debutové "Homework" ohlásilo francouzskou taneční vlnu a zároveň probudilo house ze stagnace infuzí funku a electra. Druhé koncepční "Discovery" zase otevřelo pandořinu skříňku s nápisem 80. léta a zahájilo prorůstání klasické disco music a house. Obě alba patří bez debaty do zlatého fondu (nejen taneční) hudby a na jejich další desku se tak čekalo s velkým napětím. "Human After All", které vychází 14. března, bude určitě albem, o němž se bude ještě dlouho mluvit, jak je ostatně u jejich desek obvyklé. Jedna informace hovoří o tom, že "Human After All" natočili Bangalter a Homem-Christo za pouhých šest týdnů, ale vzhledem k tomu, že Daft Punk o sobě s oblibou vypouští značně matoucí informace (a skoro nedávají rozhovory), těžko říci, jestli je to pravda. "Human After All" v kostce charakterizuje pohyb od komplexnosti k jednoduchosti, když skladby jsou vesměs postavené na jediném výrazném samplu. Deska je podstatně tvrdší než cokoliv, co kdy udělali (včetně tanečního živáku "Alive 1997"), a také experimentálnější (obzvláště v porovnání s popovou "Discovery"). Na recenzi si ještě budete muset chvíli počkat, proto zatím nepohrdněte průvodcem po deseti skladbách nové desky.

1. Human After All (5:19)

Úvodnímu tracku dominuje silně modulovaná elektrická kytara a robotický hlas zpívá "přece jen jsme lidé". Electro disco rock, který připomene "Fresh" z první desky, slouží jako výborný otvírák, který ale mate tělem, protože je první a zároveň poslední opravdová píseň ve stylu "Discovery". Nechám na vás, jestli je to dobrá nebo špatná zpráva.

2. The Prime Time Of Your Life (4:23)

Zasunuté vzpomínky na dávné večírky se vracejí. Všichni dobří kraftwerkovští duchové se znovu objevují, aby vás provedli nejprve počátečním stádiem slasti (první polovina s utlumeným beatem a vokodovanými vokály) až k jejímu následnému zesílení k bolesti (druhá polovina se zrychlujícím beatem). Nejexperimentálnější skladba, kterou kdy Daft Punk nahráli, její zařazení na druhou stopu CD jednoznačně dokazuje, co si myslí o pravidlech sekvencingu. TPTOYL na mě někdy působí, jako kdyby Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo neveděli co s motivem na začátku písně udělat, a tak ho prostě jen donekonečna zrychlovali, jindy zase slastně mlaskám nad tím, kam až se odhodlali vydat.

3. Robot Rock (4:47)

Jestli mne na této desce něco znepokojuje, pak je to rozhodně značně líná práce se samply. Daft Punk nikdy nebyli Avalanches, aby měli v jednom tracku sto zvukových útržků, ale vždy dokázali samply dávkovat tak, aby nezačaly nudit. V několika skladbách na "Human After All" a speciálně u "Robot Rock" jsem ale měl pocit, že poslouchám jen desetisekundový propagační vzorek oloopovaný ad absurdum. Sampl kytarového riffu z "Robot Rock" pochází ze skladby "Release The Beast" kapely Breakwater a bude vás střídavě strašlivě iritovat a strašlivě bavit. První singl by se mohl stát v klubech velmi populární, mainstreamový úspěch jako v případě "One More Time" ale rozhodně nečekejte.

4. Steam Machine (5:22)

První ze dvou techno-metalových skladeb. Daft Punk tady zní jako nějaká metalová kapela, která jamuje s roboty. Místo modulovaných kytar tentokrát přichází na řadu funková basa, samozřejmě rádně prohnaná přes mašinky. Moc se mi nepozdává paranoidní hlas, který opakuje "steam machine...steam machine...". Podle mého názoru nejslabší článek desky, notabene když "The Brainwasher" působí velmi podobně.

5. Make Love (4:48)

Po "Steam Machine" potřebujeme uklidnit a Daft Punk to vědí. "Make Love" je konečně něco, co můžeme nazvat milostnou písní. Klávesové plochy, zhruba po dvou minutách jsem čekal, že se skladba nějakým způsobem rozjede, třeba jako podobná "Digital Love" z předchozího alba, ale zase jsem se dočkal jen nekonečné repetice.

6. The Brainwasher (4:08)

Zlá skladba se zlým kytarovým riffem a efekty, které by mohly mít vliv na funkci vašeho mozku. Přesto poměrně invenční skladba, dost rychlá na to, aby vás nezačala nudit. Nedokážu si ale představit, že na tohle bude někdo tancovat, možná to budou pouštět na metalových koncertech před nástupem předkapely.

7. On/Off (0:19)

Zbytečná kratičká vložka s tisíckrát použitým nápadem nahrát ladění stanic na rádiu. Navíc je to soundtrack k reklamnímu snippetu, který desku propaguje po internetu.

8. Television Rules The Nation (4:47)

Black Sabbath v electro hávu. Radím nezaposlouchat se příliš do zvuků, které skladbu doprovázejí, znějí industriálně syrově nebo přímo ohavně. Znovu zbytečná repetice sloganu z refrénu, Daft Punk snad umí anglicky dost dobře na to, aby k "television rules the nation" vymysleli něco dalšího.

9. Technologic (4:44)

Maličko připomíná "Harder Better Faster Stronger", mantra vokodovaného hlasu nevzrušeně vypráví, jak vzniká a jak se šíří informace v digitálním věku. V pozadí zuří další z hypermodulovaných zvuků, tentokrát to vypadá, že kovový riff vytvořili ze samplu lidského hlasu.

10. Emotion (6:57)

Dají se věřit emoce skladbě, kde se na podkladu slizské klávesové plochy neustále opakuje "emotion...emotion...emotion..."? Patrně vrchol daftpunkovského cynismu a možná klíč k tomu, jak poslouchat tuto desku. Jestli budete příliš dlouho přemýšlet, jestli to myslí nebo nemyslí vážně, příjdete o královskou zábavu. Někdy je prostě lepší přijmout i umělé emoce, abychom dokázali utéci z reality.

Možná jste z mého průvodce sami vycítili, že novinka Daft Punk je poměrně rozporuplná. Minimalismus se snoubí s nebývalou agresivitou a temností, která u Daft Punk zatím tolik nikdy na povrch nevystoupila, a experimenty ustoupily klasickému formátu skladby. Další komentáře čekejte v recenzi desky, která vyjde na musicserveru v den oficiálního vydání "Human After All", tedy 14. března.

NÁZORY
  • Daft Punk (Martin, 18.02.2005 14:09) Reagovat

    Nechci tady řešit jaký ten článek je nebo není ani to jestli je ta deska dobrá nebo špatná. Jen mě zajímá kde nové album pro tento článek autor vzal? Jestli se jedná o press release a nebo si ho autor tohoto průvodce desky Human After All prostě stáhnul z internetu kam uniklo ostatně jako skoro každá nová deska. Díky :)

  • daft punk??? (Kpoo, 18.02.2005 14:48) Reagovat

    Myslim, ze autor mal urcite promo kopiu. Inak na nete sa album povaluje uz asi 2 tyzdne. A Kwalita?? Na pomery Daft Punk zalostna a vo vseobecnom pomerom - odpad, az asi na 2-3 tracky...vykradanie sameho seba nikoho nespasi...

  • PromoCD (Honza Balušek - šéfredaktor, 18.02.2005 15:33) Reagovat

    Všichni průvodci na musicserveru jsou samozřejmě psáni na základě oficiálních promoCD z vydavatelství.

  • DP (voj_TECH, 22.02.2005 17:32) Reagovat

    Nechapu, proc resite, kde k albu autor prisel, dulezity je jaci jsou novy DP a musim priznat ac je to jedna z mojich nejoblibenejsich, tak jsem z te desky trochu rozmrdanej :-(

  • nevim, nevim (Daft Tom, 11.03.2005 13:03) Reagovat

    To je typické prewiev, které spíš odradí, jak naláká. Nejlepší je prostě Homework, Discovery je děsná diskárna. Hlavně ta první půlka. Ale podle téhle recenze mám pocit, že DP mají sestupnou tendenci. Mám celkem po chuti, ale poslechnu si to určitě. RE5P3KT!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Daft Punk končí (22.02.2021 23:25)
- Dva dny před vystoupením na Super Bowlu vydá The Weeknd kompilaci svých hitů (04.02.2021 14:23)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)
- Za hudbou do Barcelony: Na Primavera Sound vystoupí Frank Ocean či Arcade Fire (26.01.2017 12:39)
- Video: The Weeknd začíná novou kapitolu jako "Starboy". Pomohli mu Daft Punk (01.10.2016 13:58)
- Nesmrtelnost Daft Punk zajištěna: Do obchodů míří nové akční figurky! (27.08.2015 14:21)
- Julian Casablancas nahrál druhý song s Daft Punk. Bude to super bizarní, říká (16.11.2014 16:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu