shop.musicserver.cz

Chemická nuda

Vydáno: 26.01.2005 18:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

"Push The Button" je pátým studiovým albem uznávaných legend klubové scény Chemical Brothers. Na desce hostují Tim Burgess z The Charlatans nebo Kele Okereke z Bloc Party a nechybí samozřejmě ani první singl "Galvanize" s rapperem Q-Tipem. Ten správně ohlašuje, že Chemicals se na nové desce značně inspirují hip hopem.

6/10

Chemical Brothers - Push The Button

Celkový čas: 56:56

Skladby: Galvanize, The Boxer, Believe, Hold Tight London, Come Inside, The Big Jump, Left Right, Close Your Eyes, Shake Break Bounce, Marvo Ging, Surface To The Air

Vydavatel: EMI

Safra, někde ten starý soubor musím mít. Že by chemicals.txt? OK, tady je. Tak se na to podívejme:
Chemical Brothers mají (dosaď) album. Jmenuje se "(dosaď)", hostují jim tam (dosaď). Je to vcelku slušná deska, profesionálně odvedená práce s výborným zvukem. Není to tak dobré jako jejich první desky, ale drží to standard jejich novějších alb jako "Come With Us".
Dobře, tak ještě jednou. Chemical Brothers mají páté album. Jmenuje se "Push The Button", hostují jim tam zpěváci z The Charlatans, Bloc Party a The Secret Machines. Je to vcelku slušná deska, profesionálně odvedená práce s výborným zvukem...

Omlouvám se. Tohle se do recenze nemělo dostat. Ale když už to tam je, tak to necháme. Ať vidíte, že psát recenze na pátou a další desku jedné kapely je vlastně tak trochu rutina. A Chemical Brothers mi to na své novince moc neulehčují.

Zopakujme si to. Poslední dvě alba Chemicals byly ve znamení návratu na začátek 80. let, do doby disco a electra ("Star Guitar", "Come With Us"). Vše zůstává při starém, Chems znovu naskakují na vlak současných trendů a nechávají se inspirovat momentálně velmi populárními electro beaty. Hned první singl "Galvanize" odkazuje na pionýrský počin "Planet Rock", ve kterém Afrika Bambaata spojil hip hop a studené elektronické beaty německých Kraftwerk. Vcelku povedený pilotní singl, kterému zdatně pomohl rapper Q-Tip, někdejší člen A Tribe Called Quest. Desky Chemical Brothers se poslední dobou vlastně liší jen jinými kolaboracemi. Tim Burgess z The Charlatans se zaskvěl v pravděpodobném druhém singlu "The Boxer". Za normálních okolností by roli asi dostal Noel Gallagher, ale proč nemít rovnou originál, že? Další kolaborace se už tak nepovedly. Nudně repetitivní "Believe" nezachránil ani Kele Okereke z britským tiskem vychvalovaných Bloc Party, zpěvačka Anna Lynne nahrazuje v "Hold Tight London" Beth Orton.

Tady se zastavím a trochu si zamedituju. Při poslechu "Push The Button" mě napadlo, jak vzdálení jsou Chemicals klubové hudbě. Dávno ztratili kontakt s progresivním křídlem scény a jejich alba připomínají "udržovací" kolekce hvězd popu. Koneckonců je to vlastně pop i hudebně, takový průměrný, nikoho neurážející. Jestli je pro někoho "Hold Tight London" důkazem dospělosti někdejších raveových bouřliváků, pro mě je to spíše důkazem vyhasnutí. Přidejte si neinvenční "Come Inside" nebo "The Big Jump" z prostředka alba a udělejete rovnítko s podzimním albem Prodigy "Always Outnumbered Never Outgunned", které dopadlo značně neslavně. Někdo by na tomto místě začal lkát nad tím, jak se dvě velké kapely, které v první polovině 90. let infikovaly hitparády zajímavou hudbou, propadly do hudební obskurnosti. Nechci přilévat slzy do veřejného pláče nad stavem taneční hudby, nezapomeňte, že to je páté album, deset let po jejich vstupu do byznysu a jistá únava materiálu je přirozená.

Nelze přeslechnout značný vliv hip hopu, kterým možná Rownlands a Simons chtěli najít cestu ven z krize. Big beat a breakbeat z hip hopu vždycky vycházel, na "Push The Button" najdete kromě "Galvanize" ještě jeden čistý hip hop "Left Right", který je zařazen přesně do středu alba a na chvíli je vysvobozením z breakbeatové nudy. Politický rapper Anwar Superstar (mladší bratr slavnějšího Mos Defa) ale na můj vkus dal do svého rapu trochu moc agresivity. Abych jen nehanil, v závěru desky se povedla zasněná skladba "Close Your Eyes" s vokalisty skupiny The Magic Numbers. Závěrečný "Surface To The Air" je psychedelický track tradičního stylu, ve stopách "Private Psychedelic Reel", ovšem jen co se týče intence, ne kvality. Kdybych měl desku zhodnotit jediným slovem, asi by to bylo: nevyrovnaná. Takový průser jako v případě posledních Prodigy to není, ale to snad ani není v daném kontextu pochvala.

Je chvályhodné, že Chemicals alespoň objevují nové zajímavé interprety (Bloc Party, Magic Numbers) a nechali spát Noala Gallaghera a své tradiční spolupracovníky. Těžko jim ale odpustím, že si nedali ani práci s tak důležitou věcí, jako je název desky. "Push The Button" už před nějakými lety použil spolupracovník Beastie Boys a také big beatový a electro producent Money Mark. Deska je profesionální, pyšní se mistrovskou produkcí, ale chybí tomu život. "Push The Button" je jen další deska Chemical Brothers, nic víc, nic míň. Další fanoušci je opustí, přibude pár nových, svět se bude točit dál. Že to kdysi bylo s prvními alby "Exit Planet Dust" a "Dig Your Own Hole" trochu jinak? To už je ale dávno.

NÁZORY
  • paradox (great8, 26.01.2005 22:04) Reagovat

    je fakt paradox, že kapela, která spoluutvářelá taneční hudbu a stála u jejího počátku zní teď takhle zastarale.

  • Chemici jsou zpatky (Michal, 27.01.2005 00:20) Reagovat

    Album mam uz tyden a slysel jsem ho aspon 20x. U Chemiku se zacinalo zacinalo rozvijet moje chapani hudby, do te doby jsem znal tak Jacksona, Scorpoins... Jejich prvni tri radova alba jsem tehdy poslouchal vkuse a dost me zasahly. Album Come with us mi prislo, jako "ponekud jine". Mam ho rad, ale jsou to jaksi "jini chemici", nez jsem znal predtim. Zkratka citim z toho jinou naladu. Jinak je tomu ale u Push the button. Hudebne je samozrejme jine, ale nalada z nej cisi presne ta, ktera cisela z prvnich trech alb. Zkratka "Chemici se vratili" a jsem tomu rad. Ja davam 9,5/10 a ten pulbod tam neni jen proto, ze na albu neni pecka, jako "Hey boy", ta mi tam malinko chybi.

  • no... (Meg:::, 27.01.2005 09:23) Reagovat

    tak ja mam od Chemicals jenom "Surrender",tak bych se tu asi nemela vubec vyjadrovat. Album nemam,ale chci ho mit. Myslim si ale,ze i tak si nizke hodnoceni nezaslouzej v pomeru s jinymi interprety podobneho kalibru.

    • Re: no... (jozka cerny, 01.10.2011 08:44) Reagovat

      souhlasim.hodnoceni se pouze odrazi v porovnani s predchozimi alby,kdy bych ho zaradil na 4 misto pred Come with Us. V porovnani s podobne znejicimi autory, by si zaslouzilo alespon 9.
      vylozene slabe kusy: Come Inside, Left Right, Marvo Ging.
      z opacneho polu: uvodni svata trojice

  • 6/10? Nevím... (Bo X Be, 27.01.2005 23:10) Reagovat

    Těžko říct, jestli bych fakt nové Chemicaly hodnotil jen na 6 z deseti. To už je psychologická hranice, kde se bavíme o průměru a s průměrem nemají Chemici nic společného. Je pravda, že s postupujícími alby roste zklamání, ale jen proto, že očekávání jsou příliš vysoká. S recenzentem bych se třeba hned neshodl ve vytrhnutí z nudy skladbou "left right". Vyrovnaná deska to možná není, ale rozhodně vyrovnanější než Come with Us. Taky nevím, čím se oddalují od tzv. "progresivního křídla", protože v jejich kategorii zase tolik konkurentů není - ano bavíme se o elektronickém popu - a v tom tzv. "progresivním křídle" je už taky trochu chaos, příliš mnoho skvělých novinek, vymezení se a málo vlastního trvalejšího stylu, který si pár let Chemici udrželi. Čímž nechci říct nic jiného, než že se přístup k tomuto albu může lišit a tím pádem taky názor na jeho kvalitu. Z mého úhlu pohledu, člověka, který se na album těšil, zná poměrně nazpaměť všechna předchozí cédéčka a neposlouchá výhradně jenom Chemicaly, ale i spoustu jiných kapel, bych hodnotil nejméně 7, ale přiznávám, maximálně 8 z desíti. Ale šest, to už závání předpojatostí a ledabylým poslechem. Nicméně respektuji pohled recenzenta, jen nabízím vlastní stručné hodnocení.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- The Chemical Brothers v září vydají svou desátou studiovku "For That Beautiful Feeling" (20.07.2023 10:48)
- Audio: Bloc Party vysílají do světa chytlavý song "Keep It Rolling". Screamo feeling mu dodal KennyHoopla (05.06.2023 12:33)
- Audio: Bloc Party jsou zpět. Singl "High Life" je ale nemastný, neslaný (26.04.2023 18:23)
- Video: The Chemical Brothers natočili k singlu "No Reason" bláznivý neonový klip. Okázale však rezignují na vlastní relevanci (21.03.2023 15:28)
- Recenze: Bloc Party jsou zpátky. "Alpha Games" je ovšem navzdory pauze uspěchaná deska (30.07.2022 11:30)
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu