shop.musicserver.cz

Od slibné country po hity podle šablony

Vydáno: 23.01.2005 16:10 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Shania Twain dlouho bojovala spolu s Faith Hill o pozici královny country a jak se zdá, na pomyslné misce vah má v poslední době větší váhu Shania Twain. Ovšem obě dámy se také snaží prorazit i mimo americký trh, což sebou nese jisté kompromisy. Na výběru "Greatest Hits" je to velice pěkně slyšet.

7/10

Shania Twain - Greatest Hits

Celkový čas: 77:07

Skladby: Forever And For Always, I'm Gonna Getcha Good, UP!, Ka-Ching!, Come On Over, Man! I Feel Like A Woman!, That Don't Impress Me Much, From This Moment, Honey, I'm Home, You're Still The One, Don't Be Stupid, Love Gets Me Every Time, No One Needs To Know, You Win My Love, I'm Outta Here, The Woman In Me, Any Man Of Mine, Whose Bed Have Your Boots, Party For Two (with Mark McGrath), Don't!, I Ain't No Quitter

Vydavatel: Universal

Je to už pěkná řádka let, kdy jsem poprvé zaznamenal jméno Shania Twain. V době, kdy ještě Česká televize vysílala "Country Expres Praha - Nashville" (pokud si správně pamatuji název), kde mimo jiné Jiří Brabec prováděl diváky po americké Country Top 40, se v této hitparádě objevilo jméno této Kanaďanky. Hned první singl z druhé desky "The Woman In Me" "(If You're Not In It For Love) I'm Outta Here" se vyšplhal na číslo jedna. Pravdou ovšem je, že já jsem zaregistroval teprve až druhý singl "Any Man Of Mine", který byl nepřeslechnutelný a jeho klip nepřehlédnutelný. Takto nějak se rozjela dnes již velice úspěšná kariéra Shanii Twain, která je s více než padesáti miliony prodaných alb jednou z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob.

Výběr je řazen chronologicky, konkrétně od nejnovějších věcí z alba "Up!" po nejstarší písničky, přičemž na úplném konci jsou tři zbrusu nové skladby. Pochopitelně není zastoupena úplně první eponymní deska Shanii, protože zkrátka na ní žádný hit nebyl a její kariéra tedy jakoby začínala až s deskou "The Woman In Me", která se ve své době stala nejprodávanější country deskou všech dob (18 miliónů kousků) a odsunula tak z tohoto trůnu Patsy Cline s jejím výběrem hitů. Z této desky, která je vlastně jejím posledním klasickým country albem, se na výběr dostalo hned šest hitovek včetně několikrát zmiňované "Any Man Of Mine" nebo "No One Needs To Know", která zazněla i ve filmovém trháku "Twister". Faktem je, že zde ještě nebyl tolik znát rukopis jejího manžela R. J. "Mutta" Langa, který tolik ovlivnil alba následující.

Jestliže "The Woman In Me" byla průlomová, pak následující "Come On Over" lze označit za zásadní desku, která udělala z Shanii Twain fenomén devadesátých let. Této nahrávky se prodalo téměř 36 miliónů a toto číslo řadí "Come On Over" na osmé místo světového žebříčku, v americkém pořadí mu dokonce patří místo šesté. Proto má pochopitelně nejsilnější zastoupení i na "Greatest Hits" v podobě hned osmi písniček. Nechybí excelentní "Don't Be Stupid", kterou doprovázel i výborný mokrý videoklip ve stylu "Riverdance", a v podstatě všech zbývajících sedm singlů. "Come On Over" už nebylo čistě country album, ale nasávalo do sebe velkou řádku stylů, je to slyšet i z toho, co se dostalo na výběr. V "That Don't Impress Me Much" je cítit inspirace taneční hudbou, v "Man! I Feel Like A Woman!" nechal "Mutt" Lange vzpomenout na své rokenrolové kořeny, zatímco "From This Moment" nebo "You're Still The One" jsou téměř čistě popové balady.

Bohužel nutno říct, že album, které dostalo Twain nahoru, ji zároveň i potápí. Na "Come On Over" si vybudovala jakousi šablonu, která posloužila i poslednímu albu "Up!". Ono je to pochopitelné. Proč, když něco celosvětově funguje, to nezopakovat ještě jednou. Jenže asi i posluchači čekali něco víc. O úspěšnosti "Up!" může hovořit prodej (cca 10 miliónů), za který by sice jiní dali nevím co, ale na Shaniu to moc není. A i zastoupení skladeb z této desky není velké. Ani jednu ze čtyř písniček, které pochází z "Up!", neprotlačila do čela amerického žebříčku, čímž ale nechci říct, že by "Up!", "I'm Gonna Getcha Good" a spol. byly špatné, nicméně takové bomby jako věci z "Come On Over" to už nejsou.

Něco z předchozích řádků možná vycítila i sama autorka a na nových skladbách se vrací více ke svým kořenům. Novinkám vévodí výborný a trošku překvapivý duet "Party Fot Two", který je výbornou country-rockovou vypalovačkou s pěkně hutným zvukem. Nazpívala ho s Markem McGrathem, který je zpěvákem amerických Sugar Ray. Následující "Don't!" je klasickou baladou a poslední "I A'int No Quitter" je skutečným návratem ke country. Zajímavostí může být, že na americké verzi této desky zcela chybí "Ka Ching!" z "Up!" a místo něj je na něm ještě jedna verze "Party For Two", tentokrát ale s country zpěvákem Billy Curringtonem.

"Greatest Hits" Shanii Twain je důstojným shrnutím její, co se týče úspěchů, bohaté kariéry. Pouze tři alba, pokud nebudeme počítat debut, jí stačily k tomu, aby naplnila výběr až po okraj. Nicméně pokud budete očekávat od tohoto výběru něco víc, než co je uvedeno v názvu, pak to zde nehledejte. "Greatest Hits" nepřináší nic překvapujícího, nic zásadního, snad kromě výše zmíněného duetu.

NÁZORY
  • no, ja ji teda moc neznam.. (honzaX, 24.01.2005 11:51) Reagovat

    ..ale dycky mi to prislo neco na zpusob britney a podobnejch dojnejch zvirat.. uz jenom ty odstrasujici prodejni cisla lecos napovi.. treba je vsechno jinak, ale bejt ta zenska o 40 let starsi, tak si o ni nikdo ani neopre kolo, natoz ze by si "ji" nekdo koupil...

    • Re: no, ja ji teda moc neznam.. (MartinH, 03.11.2014 22:49) Reagovat

      Srovnávat Shaniu Twain a Britney je jako míchat jablka a hrušky. Shania přichází z hudebních vod, je hlasově vybavená, autorka všech svých hitů, ovládá několik hudebních nástrojů a působí na hudebním nebi mnohem déle a v neposlední řadě... je také mnohem více sexy. Britney je vyumělkovaný netalentovaný paskvil, který dělá současným zpěvačkám jen medvědí službu. Prodejní čísla jsou jen známkou toho, že se její hudba líbí a argument ohledně věku, je opravdu hodně hloupý. Nechlub se tím, že ji vůbec neznáš, dokazovat svoji nevědomost je málokdy přitažlivé... a raději si něco vyzjisti, než začneš trapně srovnávat :)

  • opravdu neznáš (Michal, 24.05.2005 09:44) Reagovat

    To toho Honzo vážně moc neznáš, Shania je hvězda úplně jiné kategorie než Britney nebo Aquilera. Naprostou většinu hitů si napsala ona sama nebo spolu se svým manželem. Hudba je to vysoce kvalitní a proto se dobře prodává. K hloupým teenagerkám, ke kterým si jí přirovnal vůbec nepatří (mimochodem je jí cca 40let). A narozdíl od nich má vlastní image, ne takovou, jakou zrovna žádá doba (střídaní princezny/zlé rebelky).

  • Shania (Al Capone, 24.05.2005 16:49) Reagovat

    Já jsem jí nikdy neposlouchal ale k Britney bych jí přece jen nepřirovnával...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Reedice "Come On Over" Shanii Twain je velmi důstojnou vzpomínkou na nejprodávanější desku nejkrásnější zpěvačky své doby (29.08.2023 08:00)
- Audio: Shania Twain přezpívala skladbu "Falling" od Harryho Stylese. Otiskla do ní svou bolest (22.03.2023 08:09)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Novinka "Queen Of Me" od Shanii Twain dorazí již počátkem února (22.01.2023 16:01)
- Shania Twain: "Lady Gaga je nejunikátnější hudební talent své generace" (09.10.2020 17:16)
- Video: Country princ Orville Peck vyzval k duetu legendu Shaniu Twain. A jejich "Legends Never Die" se povedla (15.08.2020 11:19)
- Nové desky 32/2019 - od Volbeat přes Sugar Ray po Skillet (07.08.2019 18:30)
- Naživo: Shania Twain v Praze pěvecky neohromila, fanoušky si přesto získala (07.10.2018 03:35)
- Fotogalerie: Shania Twain vystoupila poprvé v Praze (07.10.2018 02:36)
- Publicistika: Královna country popu Shania Twain: Úspěch vykoupený utrpením (04.10.2018 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu