shop.musicserver.cz

Pozoruhodné, burcující, kontroverzní

Vydáno: 13.01.2005 05:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Začíná být pomalu, leč jistě samozřejmostí, že určité zásadní koncertní události jsou zaznamenávány a vydávány nejen na tradičním cédéčku, ale též na DVD. Nejinak je tomu u nejnovějšího počinu Daniela Landy zvaného "Večer s písní Karla Kryla pro český národ". Zveme vás tedy k počtení o tom, kterak se vydařila DVD podoba tohoto záznamu.

7/10

Daniel Landa - Večer s písní Karla Kryla pro český národ

Celkový čas: cca 133 min

Vydavatel: Sony BMG

Toto DVD zaznamenává stejný večer 11. června 2004 ve stejné Basilice Minor sv. Petra a Pavla na Vyšehradě jako CD, o kterém si můžete počíst zde. Myslím, že je celkem třeba podotknout, že zmíněná recenze cédéčka byla psána dříve, než jsem měl možnost shlédnout toto DVD, tudíž je ovlivněná pouze a jedině tím, co možno slyšeti na albu. Možná se ptáte, zda je DVD verze natolik odlišná, že by mohla změnit náhled na zvukovou verzi záznamu? Těžko říci, rozhodně ale mění náhled na "Večer s písní Karla Kryla" jako takový, a to z prostého důvodu - je zde zaznamenán celý, tedy včetně celkem pro vyznění vystoupení podstatných promluv Daniela Landy a jeho přátel mezi jednotlivými písněmi.

Skladeb se na DVD dočkáme stejných a ve stejném pořadí jako na CD, ovšem bez dvou studiových bonusových písní. Možná trochu trik na zapřisáhlé fanoušky, aby zakoupili oba nosiče, ale proč ne, cédéčko tím získává své kouzlo. O ztvárnění Krylových geniálních dílek (zpěv, aranže atd.) se nebudu rozepisovat, opakoval bych již jednou napsané v recenzi alba. Pojďme se věnovat tomu, co z CD neuslyšíte. Tak v prvé řadě zvuk v dolby kvalitě. DD 2.0 je velmi tiché a příliš placaté na to, aby byl důvod v tomto formátu poslouchat příliš mnoho. To prostorové formáty DD 5.1 a DTS jsou jiného ražení - krásně plné, plastické, každý nástroj a hlas skvěle čitelný. Osobně doporučuji DTS, které díky jemné, sotva znatelné ozvěně dává i posluchači sedícímu v obývacím pokoji pocit, že se ocitl skutečně v kostele.

Jak již bylo řečeno, mezi písněmi hovoří jak Landa, tak jeho hosté. Josef Zámečník a Alena Schutová krátce citují ze Starého a Nového Zákona, kteréžto výňatky Landa doplňuje o svůj výklad či své chápání přečteného. Polský kněz Zbigniew Czendlik a biskup Václav Malý pak hovoří takříkajíc sami za sebe. Nejčastějším mluvčím večera je ale pochopitelně hlavní protagonista. Vyslechl jsem jeho slova, myslím, celkem pozorně a tudíž doufám, že jsem vyhověl jeho žádosti, která zazní z reproduktorů ihned po vložení DVD do přehrávače: "Zdravím a byl bych rád, kdyby z tohoto DVD zaznělo to, co tam je, a ne to, co tam není!". Daniel Landa je vskutku národní a lidský buditel, lepší slovo mě nenapadá. Pokud mu při jeho proslovech hledíte do očí, zjistíte, že vše, co praví, myslí naprosto vážně a upřímně. Možná proto, a nebo snad protože jsem měl před lety možnost s ním dělat rozhovor a promluvit si tváří v tvář, mu v tomto ohledu naprosto věřím. Problémem dle mého názoru není, že hovoří o pojmech jako vlast, pravda, síla, přátelství, dobro nebo láska, naopak je dobře, že o nich vůbec někdo hovoří. Problém je v tom, kolik patosu při tom na člověka dolehne. Landa tato sama o sobě velká slova činí ve svých ústech ještě většími. A přidá-li se k tomu jeho znechucení okolním světem nebo alespoň některými jeho aspekty (a nic na tomto znechucení nemění ani to, že už ví, že svou pravdu druhým do hlavy nevtluče a vtlouci ani nemůže), vychází z toho všeho nakonec podivný patvar, do kterého mi Krylův odkaz básníka zrovna dvakrát nezapadá. S lecčíms se dá souhlasit, něco působí naivně, někdy člověka z toho všeho zvedání praporů a vzhlížení k hrdinům trochu mrazí, a to si pak říkám: co s tím má společného Karel Kryl a jeho odkaz? Leč dosti filozofie a hurá zpátky k DVD.

Kromě kompletního záznamu "Večera" se dočkáme pochopitelně i nějakého toho bonusu. V menu, hudebně podmalovaném celou skladbou "Morituri te salutant" (jak protivná dokáží být menu DVD podmalovaná třeba jen opakující se půlminutovou ukázkou), se nabízí vedle výběru jednotlivých písní koncertní klip "Karavana mraků" v obrazovém formátu 4:3 (koncert je s obrazem širokoúhlým) se zvukem DD 2.0, což je položka poněkud zbytečná, neb skladba je se stejnými záběry i součástí koncertu. Dále zde máme sedmnáctiminutový rozhovor s Danielem Landou na téma společnost, politika, Bůh a cesta k němu a samozřejmě Karel Kryl. Zajímavé povídání, pokud skutečně posloucháte, co Landa vlastně říká, čímž samozřejmě nijak neupírám ctěnému čtenáři nárok na nesouhlas s řečeným. A na závěr jsem si ponechal bonus nejlepší, a sice třičtvrtěhodinový dokument "Z příprav". Sledovat Landu zkoušejícího se sborem a hudebníky Krylovy písně je vskutku velice zajímavé, místy dokonce poučné. Ukazuje se zde naplno, že je především muzikantem - stačí sledovat, jak mu zazáří oči, když sbor konečně zazpívá nějakou pasáž podle jeho představ. Jen je škoda, že dokument není datován, protože mám dojem, že ukazuje důvod, proč nejsou aranže skladeb na tomto koncertu tak nápadité, jak bych očekával - vypadá to totiž, že na přípravy bylo žalostně málo času.

"Večer s písní Karla Kryla pro český národ" je počinem rozhodně zajímavým, rozhodně přínosným a DVD s jeho záznamem je vyvedeno velice kvalitně. Celé vyznění by bylo jistě ještě lepší, kdyby se Daniel Landa v kompozici večera a zejména ve svých promluvách nesoustředil výhradně na to, CO chce sdělit, a nějakou energii věnoval také tomu, JAK to sděluje. Netvrdím, že je forma důležitější než obsah, ale na druhou stranu - napsal snad někdy Karel Kryl verš s nějakým formálním nedostatkem? Já takový neznám.

NÁZORY
  • Landu nesnasim (boo, 13.01.2005 06:55) Reagovat

    Nechapu jak se muze nekdo takhle hudebne angazovat po tech deskach co vydal,z nasilnickeho blbecka a skina se stane nekdo,kdo predcita z bible,je to pakarnik a jeste vetsi pakarnici jsou lidi co mu to zerou,s cim prijde priste,radeji nepomyslet,dela si co chce,problem je v tom,ze mu to nikdo nerekne pac z neho maj vsichni vitr a ja se ho bojim taky,totalni maras.
    Tohleto DVD a cela ta saskarna s Krylem neni zadnym prinosem,je to nesmyslny projekt.

  • Díky Dane (Radek, 13.01.2005 07:08) Reagovat

    Jednoznačně souhlasím ve všem z Danem a ti co píšou,že je skin a fašista jsou chudáci.Chce to jen poslouchat co Dan říká: má rád Karla jako spousta lidí a těžce se taky smiřuje s tím bordelem u nás v zemi a v naších duších a srdcích.Jenže spousta lidí se nesnaží Dana pochopit hlouběji a okamžitě ho odsoudí.Každý má nárok na svůj názor,takže ho těm co nadávají na Dana neberu.Já jsem starší než Dan a obdivuju ho a tady díky němu můj 12letý syn poslouchá Karla a hraje ho na kytaru-čímž mně splnil můj sen,na který já-hudební antitalent prostě nemám. Takže díky Dane,jen tak dál a budu vždy s tebou. Radek

  • landa x recenze (dejvi, 13.01.2005 07:26) Reagovat

    1. Landy už je poslední dobou trošku moc a myslím, že mu to škodí, alespoň já to tak vnímám
    2. recenze je trošku komplikovaná
    /zbytečně/

  • Sranda (David Lípa, 13.01.2005 08:19) Reagovat

    Koncert průměrný. Landa se choval jako komik, dost jsem se nasmál a díval se až do konce s otevřenou pusou. Ale jinak to byl koncert především o prznění našeho velkého básníka a snahu vyléčit si mindrák. Daník asi fakt neměl lehký dětství, viděl bych to na klinického psychiatra.

  • Skrytá reklama??? (Mafioso, 13.01.2005 10:09) Reagovat

    Musím konstatovat, že než jsem dostal do ruky toto DVD, slyšel jsem na něj (i na CD) spoustu různých názorů. V jednom ale byly všechny ve shodě - že je zajímavé! Ano, s tím musím souhlasit, je zajímavé, ale... Jako dlouholetý a opravdu "zažraný" fanoušek Dana Landy, který měl možnost se s ním i osobně setkat jsem byl opět (jako již jednou u Smrtihlava) velmi překvapen, kam až se dokáže Dan pustit. Nemůžu říci, že to co udělal není dobré, to rozhodně ne! Je to dobré! Je v tom jeho duch, jeho názory, jeho JÁ! Přesto jsem opravdu nebyl nadšen. Jak již píše autor recenze, pravděpodobně měl Dan a celý sbor málo času na přípravu... nevím, neumím to posoudit, ale aby texty Karla Kryla ČETL z papíru... To snad nemusel! Chápu jeho hlasovou indispozici po zánětu hlasivek, chápu, že některé pasáže byly obtížné, přesto - zkuste se zaposlouchat a zjistíte, že v místech, kde spadl do hlubokého basu zní zpěv podstatně lépe než na mnoha místech použité hlasité, někdy i zbytečně vysoké chraplání. A pak - celý koncert mi připadal jako "skrytá" (???) reklama na prezentující se řád, kde si bratři a sestry dokáží říci "Mám Tě rád", kde dokáží věnovat své úsilí a finance lidu, kde... Je jasné, že je nutné o sobě dát vědět, že existují, ale proč koncertem DANA LANDY? Proč písní Karla Kryla??? Pokud by to byl jakýkoliv jiný koncert, tak by asi nepřišlo tolik lidí... možná?? Ať se na to koukám z jakékoliv strany, přijde mi celé toto dílko jako takový malý podfuk na Danovi a Karlovi příznivce.... Ovšem třeba je to jen můj subjektivní dojem... Přesto na Dana Landu ani na Karla Kryla nezanevřu a jejich písně si znovu rád poslechnu, i když radši bez toho "všeho" kolem!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Daniel Landa našel tvůrčí múzu a vydává album "Minový pole" (31.05.2023 07:56)
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Video: Daniel Landa v klipu "Anička Malinová" vzdává hold hrdinům, lásce a svobodě (24.01.2022 10:53)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Video: Daniel Landa do klipu k "Blanickému manifestu" povolal hvězdné kolegy (06.01.2021 08:31)
- Audio: Daniel Landa v "Blanickém manifestu" už nechce držet hubu (18.11.2020 11:33)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu