Debut Kanye Westa je pro britskou kritiku nejlepším albem

29.12.2004 10:24 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kanye West
© facebook interpreta
Konec roku je obvyklým časem, kdy hudební časopisy přichází s výročními žebříčky rekapitulujícími právě končící rok. Stejně jako každý rok sečetli v prodejním řetězci HMV všechny žebříčky z britských časopisů a novin a vyšlo jim absolutní pořadí - Poll Of Polls (tedy žebříček žebříčků). Nejlepší desku má podle něj americký rapper Kanye West.

Album "The College Dropout" je debutovým albem chicagského producenta a rappera a britská kritika se vzácně shodla s tou zámořskou, která Westa nominovala na deset cen Grammy. Na dvojce skončil další projekt zpoza oceánu - Scissor Sisters s bezejmenným albem. I na trojce jsou debutanti, tentokrát ze Skotska a jsou to Franz Ferdinand. Pověst anglické hudby zachraňují na čtyřce The Streets s "A Grand Don't Come For Free". Teprve pak následují osvědčení veteráni - Nick Cave a The Bad Seeds jsou pátí s dvojalbem "Abattoir Blues/Lyre Of Orpheus".

V desítce je také country legenda Loretta Lynn a její album "Van Lear Rose", které nahrála s pomocí Jacka Whitea z The White Stripes a britská kritika ocenila i po třiceti sedmi letech dokončené album "SMiLE" bývalého člena Beach Boys Briana Wilsona. Líbilo se i druhé album domácího rappera Dizzee Rascala "Showtime" a desky Sufjana Stevense a kapely The Killers, které také v desítce nechybí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY