shop.musicserver.cz

Chinaski křtili, a to hned dvojitě

Vydáno: 13.12.2004 05:00 v sekci Naživo - Vašek Hnátek | foto: facebook interpreta

Kapela Chinaski je v plné síle. Dostatečně o tom alespoň svědčí letos vydané DVD "Docela Vydařenej Den" a CD "Autopohádky". Oba nosiče se svého křtu dočkaly ve čtvrtek 9. prosince ve velkém sále pražské Lucerny. Kapelu tam podpořila i Katarína Knechtová ze skupiny Peha a Lenka Nová.

Chinaski - Lucerna - křest DVD - small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Chinaski jsou dnes již neodmyslitelnou stálicí naší hudební scény. Chtěl jsem napsat popové scény, ale zuby nehty se tomu bráním. Ačkoli skalní fanoušci mluví o odklonu této kapely od punkových kořenů, nemyslím si, že by to bylo až tak zlé. Koncert z 9. prosince v Lucerně, stejně jako jiná jejich živá vystoupení, toho byl jasným důkazem. Fakt je, že velký sál byl z velké části zaplněn vyfiknutými dívčinami nepříliš vysokého věku, nicméně byli tam i jiní. Toto různorodé publikum se sedmičlenné kapele dařilo dostávat do varu již od začátku. Již od prvních tónů na nás Michal Malátný a ostatní Husákovy děti valili jeden hit za druhým, aby stihli vše, co bylo toho večera na programu. Takže po "1. signální", "Kafi s mlíkem" nebo "Kutilovi" proběhla třeba v rámci písně "Jaxe" představovačka kapely. Nebylo divu, času nebylo nazbyt. Po směsici osvědčených hitů i relativních novinek už následovala píseň "Pojď si lehnout", kterou na akustické kytary odehrál pouze frontman Malátný s prvním hostem - Katarínou Knechtovou ze slovenské skupiny Peha. Pěkné, jen co je pravda, jeden však čekal, ve kterém refrénu se přidá celá kapela, neb to k tomu jedině svádělo. Leč, nestalo se.

Chinaski - Lucerna - křest DVD - small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
A již došlo na lámání chleba, respektive křest CD "Autopohádky". Kapela nejprve zahrála dvě písně z této desky - "Chrysler" a "Víla", načež si na pódium přizvala Jana Jiráně a Jiřího Lábuse z Ypsilonky, kteří se na tomto albu pro děti podíleli. Jiráň si s Chinaski také zahrál na příčnou flétnu a autopísničky doprovodil i Jakub Linhart na tubu. Potom už šlo vše ráz na ráz. Písničku "Strojvůdce" zajímavě uvedlo žesťové kvarteto. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nestálo ve druhém patře na balkónu vedle zvukařské kabiny. Všichni tudíž museli povinně udělat čelem vzad. Zdřevěnělé nohy tuto rozcvičku jedině uvítaly a pak už nebyl problém trošku si zahopsat na hitovky "Sekec & Mazec", "Rádio Bubeneč" nebo "Láska a jiná násilí". V posledně jmenované si zazpívala Lenka Nová a píseň "Mladá vdova" doprovodil bývalý baskytarista kapely Adam Stivín.

Chinaski - Lucerna - křest DVD - small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Následně kapela spolu s hosty, zástupcem vydavatelství a režisérem Marko Simicem, pokřtili DVD "Docela Vydařenej Den". Kapela očividně rezignovala na obligátní šampus, zatímco kompakt o autech pokřtili pro Lucernu poněkud nebezpečným benzínem, na DVD si vyhradili láhev whisky, potenciálně nebezpečnou spíše pro účinkující. Do konce koncertu už zazněla jen slavná "Vinárna U Valdštejna" a retro hit "1970", pak kapela poděkovala, slezla z pódia a nechala se znovu vytleskat. Přídavků bylo dostatek, takže rozhodně nikdo neodcházel nespokojen. Ale abych se vrátil na začátek. Síla, jakou na pódiu Chinaski vytváří, často jen s jednou kytarou, není rozhodně popíkařská. Jejich koncerty nejsou nudné. A i když tento nebyl stoprocentní (v některých písních to zpěvákům tak úplně neladilo), bylo na co se koukat, co poslouchat a mělo to náboj. A o to přece jde, ne?

Chinaski - Lucerna - křest DVD - small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Playlist:
1. signální, Kafe s mlíkem, Veselý turista, Kutil, Jaxe, Klára, Možná, Láskopad, Šangri-la, Dlouhej kouř, Pojď si lehnout, Chrysler, Víla, Policie, Strojvůdce, Sekec & Mazec, Rádio Bubeneč, Mladá vdova, Drobná paralela, Měsíc, Láska a jiná násilí, Vinárna U Valdštejna, 1970

Přídavek:
Umělci z Prahy, Můj svět, Dobrák od kosti, Stejně jako já, Bazén

Chinaski, Lucerna, Praha, 9.12.2004

NÁZORY
  • ta čeština (Barbucha, 13.12.2004 22:08) Reagovat

    Milý pane Hnátku, občas si to po sobě přečtěte, máte tam pár hrubek ve shodě přísudku s podmětem, dál jsem to nedočetla,protože mě to dosti zarazilo...
    Přeji hodně štěstí a doufám, že jednou dočtu do konce :)
    Barbucha

  • Hrubky... (Vašek Hnátek, 13.12.2004 23:08) Reagovat

    Milá Barbucho, mohla byste být konkrétnější? Žádnou chybu v podmětu s přísudkem jsem po sobě neodhalil ani teď, když jsem to po sobě znova četl. Zajímalo by mě to.

  • Hrubky (Z., 13.12.2004 23:52) Reagovat

    Článek jsem pouze přelítla očima, ale žádnou hrubku jsem tam nenašla. Čtenářka Barbucha zřejmě z kontextu vytrhla např. spojení "...a ostatní Husákovy děti valili...", avšak už pozapomněla na Michala Malátného, který je rodu mužského životného :o)

  • ad chyby (Honza Balušek - šéfredaktor, 14.12.2004 08:41) Reagovat

    Milá Barbucho, netvrdím, že se na ms občas nějaká chyba nevyskytne, ale článek z koncertu Chinaski prošel před vydáním kontrolou korektora, po vydání ještě kontrolou šéfredaktora, a pokud tam skutečně je několik hrubek ve stylu shody přísudku s podmětem, pak mi je ukažte. Věřím tomu, že se Vám při čtení v pozdní noční hodině zamlžila na monitoru písmenka :), v opačném případě si posypeme hlavy popelem.

  • K těm hrubkám (Vašek Hnátek, 14.12.2004 09:25) Reagovat

    Taky si myslím, že problém nastal u Huskákových dětí. Byl jsem si vědom toho, že to bude, ač gramaticky správně, poněkud do očí bijící. Nicméně nemám chuť se tím nikterak stylisticky omezovat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Naživo: Se smyčci i Ondřejem Rumlem. Lenka Nová završila jednu etapu speciálním koncertem "Lala Gala" (26.10.2023 07:33)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- České žebříčky pokračují v letargii. Rappery neohrozili Divokej Bill ani Ed Sheeran (18.05.2023 18:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu