Pouťové atrakce, muzikál a hravost

03.12.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Erasure svou největší slávu mají již dávno za sebou. Připomínka doby, kdy dvojka Andy Bell a Vince Clarke byla na čelním místech hitparád, to je DVD se záznamem koncertu pod názvem "The Tank, The Swan And The Balloon Live!". Na ploše více jak dvou hodin vás budou naplno bavit a přidají své největší hity, více v dnešní recenzi.
7/10

Erasure - The Tank, The Swan And The Balloon Live!

Skladby: Intro, Siren Song, Ship Of Fools, Chorus, Breath Of Live, Chains Of Love, Love To Hate You, Joan, Voulez Vous, Take A Chance On Me, S.O.S., Lay All Your Love On Me, Am I Right?, Oh L'amour, Waiting For The Day, Heart Of Stone, Stop!, The Good, The Bad And The Ugly, Who Needs Love Like That, Stand By Your Man, The Soldier's Return, Turns The Love To Anger, Star, Blue Savannah, Over The Rainbow, Love Is A Loser, A Little Respect, Home, Perfect Stranger, Sometimes
Celkový čas: cca. 160 minut
Vydavatel: EMI
Záznam koncertu Erasure "The Tank, The Swan And The Balloon Live!" vznikl v roce 1992, přesně 6. srpna v manchesterské hale Apollo. Tato show byla součástí turné, které zavítalo i k nám, v té době byli rozhodně Erasure na špici své popularity. Měli za sebou vydání skvělé desky "Chorus" (1991) a čtyřpísňového minialba coverů Abby "Abba-esque" (1992). Tímto épéčkem způsobili obrovský poprask nejenom okolo sebe, ale zařídili i znovuobživení velkého zájmu o tuto popovou legendu. K dobru téhož roku ještě vyšla kompilace největších hitů pojmenovaná "Pop! The First 20 Hits". Turné bylo koncipováno jako kombinace muzikálu a pouťových atrakcí, kterým vévodily bizarní kostýmy a vtipné nápady. Během této show zaznělo třicet písní, v nichž Erasure živě přiblížili hity, skladby z desek i b-strany singlů.

Začátek show je spojen s příjezdem Andyho Bella v labuti, kterou znáte z poutí - jsou to ty s pákou, díky níž se pohybujete nahoru a dolů. Při tom odzpívá skladbu "Siren Song" a během mezihry přijde na pódium i Vince Clarke ve skafandru. Posléze přijíždí kocábka, v níž má Vince všechny své mašinky, na kterých loudí různé zvuky a melodie jednotlivých skladeb. Tento vehikl má namontovaný podvozek s pásy, jako má tank. V první polovině koncertu zazní hodně skladeb z desky "Chorus" v čele s hity "Chorus", "Love To Hate You" a "Breath Of Live". Největší aplaus však způsobí show s parodováním Abby, kdy postupně odezní celé "Abba-esque" s prvotřídní disko show při "Take Chance On Me". Závěr prvního bloku patří hitům "Oh L'amour", "Stop!" a nechybějí ani skvostné melodie "Am I Right?" a "Waiting For The Day" z desky "Chorus". Druhé dějství začíná v kovbojském stylu a oblečcích spojené s instrumentálkou "The Good, The Bad And The Ugly", kterou střídá úplně první singl Erasure "Who Needs Love Like That". Pak se kvapem přes singly "Star", během něhož Andy Bell přistane s balónem na pódiu, a "Blue Savanneh" přiblížíte ke konci. Závěr patří bloku písní "A Little Respect", "Home", čistě na malých klávesách Vince Clarka odehrané "Perfect Stranger", končí se velkým hitem "Sometimes".

Celá show byla připravena zajímavě, ať už zmíním chytré řešení pódia, mnoho kostýmů, tanečníky, tanečnice a hlavní aktéry - díky tomuto všemu se budete velmi dobře bavit a připomenete si slavnou éru Erasure. Andy Bell zpívá velmi dobře, a když vidíte, co během celého koncertu vyvádí, neuvěříte, že vše pohodově vyzpívá. Vince Clarke předvádí chytré hrátky se zvuky a pod heslem v jednoduchosti je krása vystřihuje jednu melodii za druhou. Koncert je nabídnut ve zvukovém mixu PCM Stereo a Dolby Digital 5.1 - tímto radost nad tímto DVD končí. Bonusem na druhém disku je dvacet pět minut trvající rozhovor s Erasure a tvůrci této show, ve kterém se cosi málo dozvíte, jak to vlastně tenkrát bylo. Titulky jsou v mnoha jazycích, ale české zde nehledejte, tak jako další bonusy - prostě tady nejsou.

DVD Erasure "The Tank, The Swan And The Balloon Live!" je pestrou a veselou podívanou - tedy pokud mluvím o koncertu samotném. Bonus v podobě rozhovoru je docela málo a už vůbec nechápu, proč byl vložen na samostatný disk, když by se v pohodě vešel vedle koncertního záznamu na jeden disk, a to nemluvím o prostém a docela odfláknutém menu na obou discích. Výtečný koncert tedy dosti shazuje odbytá práce této DVD edice původní videokazety. Je velká škoda, že si někdo nedal více práce a pořádně neproštrachal archív Erasure.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY