shop.musicserver.cz

Sranda s panem Bendou

Vydáno: 08.11.2004 00:00 v sekci Recenze - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Srandisté z kapely Wohnout přicházejí po dvou letech s další, v pořadí již čtvrtou deskou nazvanou "Rande s panem Bendou". Nakolik se podobá předchozímu albu "Pedro se vrací"? A má vůbec čím překvapit? To se dozvíte v naší recenzi.

8/10

Wohnout - Rande s panem Bendou

Celkový čas: 47:25

Skladby: Muflon, Krásný léta šedesátý, Psí píseň, Festivalovka, Mollová kovbojka, Še-ve-le-ní, Vrátnej, Máslo na hlavě, Durová kovbojka, Baróni s kanóny, Věrní, Rayda, Rande s panem Bendou

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Jestli byl nějaký moment kariéry recesistů Wohnout zlomový, pak určitě vydání předloňské desky "Pedro se vrací". Krom toho, že byla z dosavadních nahrávek Wohnoutů komerčně nejúspěšnější, kapela bratří Homolových na ní naplno předvedla, co naznačila už na předchozích "Zlých notách na večeři" - že krom přímočarých kytarových nátěrů zvládne mnohem více, což prokázala hlavně v rámci pestrých, vkusných a hlavně pohodičkových baladiček, které ve spojení s hravě zašifrovanými textíky působí neskonale roztomilým dojmem. S "Pedrem" Wohnouty zároveň objevila velká množina nových posluchačů, o čemž dostatečně vypovídá fakt, že se skupina v rámci letošního křtu musela přesunout z Paláce Akropolis do velkého sálu Lucerny. O kvalitách skupiny se konečně nechala přesvědčit i většina kritiků, kteří ji do té doby zrovna nemuseli. Novinka "Rande s panem Bendou" se díky těmto okolnostem od počátku těšila veliké pozornosti a stala se - bez přehánění - jednou z nejočekávanějších domácích desek tohoto roku.

Hned zpočátku je třeba uklidnit všechny, kteří by se snad chtěli strachovat, zda čich na chytlavé melodie i vtipné texty a hlavně muzikantský nadhled "pankáče na skejtu" s novou deskou náhodou neopustil. Wohnout totiž přicházejí opět dobře naladěni, připraveni vykouzlit na vaší tváři pobavený výraz, odhodlaní mydlit si bez obav to svoje. Zpěvem pověření Homolovi pořád oscilují mezi šepotem, blaženým přednesem a agresivním řevotem, instrumentálním výkonům ani zvuku jednotlivých písní stále není co vyčíst (spíše naopak, uvědomíme-li si, že produkci si pánové obstarávají sami).

Mohu potěšit i ty, kteří doufali, že "Rande" nesklouzne k prostému opisování povedených momentů z "Pedra". Nová deska je totiž zase o něco jinde. Jednak je o něco tvrdší, kytarovější, syrovější. Jakoby pány přes veškerou muzikantskou nekompromisnost zamrzely výčitky fanoušků, že nepěkně vyměkli, a snažili si je zase získat, přitom se však báli, že ztratí posluchače novější. Pokud jste si oblíbili poklidněji laděné písničky "Ó, gramofón", "Sólo pro mouřenína" či "Pedro se vrátí" a doufali jste, že Wohnout se na dalším albu více přikloní právě těmto polohám, budete možná trochu zklamáni. Ani na vás ovšem kapela nezapomněla, a tak i zde pár takových oddechových věcí najdete (sluncem prozářené písně "Mollová kovbojka" a "Durová kovbojka"). Druhá změna, byť dosti drobná, je pak v textech, které se ve srovnání s "Pedrem" zdají být méně zakódované, přímější, nikoliv však méně zábavné.

Zvláštní pochvalu zaslouží angažmá leadera Tří sester Lou Fanánka Hagena jakožto textaře a Lenky Dusilové coby zpěvačky v písni "Rayda". Fanánek znovu dokázal, že mu nedělá problém vžít se do jakéhokoliv textařského stylu, a tak nevědět, že slova písně má na svědomí někdo jiný, nepřijde mi na nich pranic podezřelého. Co víc, rýmy "nad ránem rozléhaj' se naše prosby, naše prosení / má čtvereček v klíně po ose skosení" či "ve stínu ostrý světlo, soška je vhodná k pozlacení / na poště váček s mincema ocení" jsou podle mě na desce jedny z nejpovedenějších (a netvrdím to jen proto, že mají erotický přídech). Dusilová pak sice nepředvedla žádné technicky složité vokály, rozhodně je však její přítomnost pro album jako celek nemalým plusem.

Jsem rád, že si Wohnouti dokázali zachovat tvář a než aby sehnuli hřbet před rádiovými dramaturgy, raději se po očku poohlédli zpět za punkovými kořeny. Setrváme-li v českých luzích a hájích i v čase, "Rande s panem Bendou" je jakýmsi příjemným protipólem k "Mikrokosmu" kapely Kryštof - zatímco Krajčo a spol. natočili ryze vážnou, citem prodchnutou desku, banda chlapců Homolových si pozorně pohlídala charakteristicky prdelní, optimistický rozměr vlastní tvorby, přičemž obě nahrávky můžeme zhodnotit jako jedny z nejlepších, které u nás letos vyšly. Nezbývá tedy než pochválit, poděkovat a těšit se na další takové.

NÁZORY
  • Wohnout!!! (Wyx, 13.11.2004 21:33) Reagovat

    Tak co jinýho se dal nich čekat, bomba jako vždycky!!! Koncerty skvělý a tohle album to jen dál potvrzuje.. Všem doporučuju, bezvadný cédéčko pro všechny "wohnouťáky"!!!=)

  • neeeee (asher, 15.11.2004 14:42) Reagovat

    no me to dost zklamalo,cekal jsem lepsi desku.....

  • Good!!! (Šimi, 19.11.2004 07:25) Reagovat

    Fakt super album. Možná nejlepší, rozhodně určitě nejpromakanější.

  • Tag nevim (Jenda, 22.11.2004 13:02) Reagovat

    ale asi sem slyšel něco jinýho. Na Rande postrádám řízné jytarové riffy smíchané v geniálních melodiích a přímočaré ale zábavné texty ... mě to zklamalo

  • chlapci chlapci... (Normal, 29.11.2004 22:34) Reagovat

    Wohnouty ja muzu hodne, ale Benda je bohuzel zklamani...pridavam se k tomu, co uz tady padlo - kde sou ty vesele aranze, kam se podela naslaplost Zlejch not, pro me nejlepsi desky??
    Cely to zni jako kdyby misto Fenka natahli nejakej syntak, nechali ho jet 40 minut a sli na speka...:-)) Ale koncik v Lucerne byl hooodne dobrej, dik aspon za to :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu