shop.musicserver.cz

Vně i uvnitř průměr, a to doslova

Vydáno: 10.11.2004 14:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Slovenská nu-metalová parta Desmod vydala nedávno čtvrté album "Skupinová terapia", které opatřila eroticky primitivním vnějškem a upnutým, příliš chladným vnitřkem. Má to vše, co si melodický metal žádá, ale znáte to - řemeslo je věc jedna, procítěnost druhá.

5/10

Desmod - Skupinová terapia

Celkový čas: 46:50

Skladby: Aby bolo jasné!, ...na tebe závislý, Zemný plyn, XY, Pár dní, Hodiny, Ranné správy, Bubny bubnujú, Niečo medzi tým, Poviem ti len..., Kóma, Nezmysly, Playstation 2, bonus - Desmod vs Prelud, Všetko im prejde (remix Slobodný)

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: BMG

Se slovenskými Desmod je potíž. Nevím, opravdu nevím, kam je zařadit. Jsou to srandisté, anebo myslí vážně celý ten nu-metalový kolotoč, který kolem sebe roztáčejí? Já vážně váhám. Viděl jsem je na koncertě, poctivě poslouchal jak novinku "Skupinová terapia", tak předešlý "Derylov svet", opět si rekapituloval náš rozhovor. Výpravná kritičnost ubyla, káravým ukazováčkem Desmod vyhrožují méně než před dvěma roky, zato se více ukazují s dívkami, láskami, komplexy a touhami. Na jedné straně emotivně pějí, že všechno těžké se poddá, "tak jako vietor, čo nafúka prach do mojich očí a vyryje vrásky", na druhé opatří "Skupinovú terapiu" levným, lascivním, neumětelským a téměř amatérským obalem. Cítíte ten rozpor - vážné verše vykreslující strasti života a teenagerský úlet? Tím je čtvrtá deska prodchnuta.

Start "Skupinové terapie" rozhodne otázku, zda se Desmod hudebně posunuli tam, či onam. Neposunuli. Těžko byste hledali příznačnější skladbu, než je otvírák "Aby bolo jasné!", píseň krystalicky vyjadřující, co Desmod dělají za muziku. První vteřiny patří klávesám, pak se přidá střednětempová rytmika a ostřejší kytary, v pozadí odvádí špinavou práci DJ Frankie. A samozřejmě nemůže chybět Kuly, výtečný zpěvák, který by se svým hrdlem mohl dělat slušnou kariéru především v muzikálové branži. Je to ale právě on, kdo dává Desmod falešnou tvář - jeho sytý, výrazný, profesionálně bezchybný hlas prostě k nu-metalu nesedí. Zvláště tehdy, když zpívá o rozmarech mileneckých vztahů, jimž propůjčuje nevěrohodnou vážnost. Jak už tomu ale bývá, mínusy jsou zároveň plusy, jinými slovy: dobrý zpěvák není nikdy na škodu.

Skutečný problém ale není to, jestli Kulymu uvěříte sebezpytování, anarchistické sklony či intelektuálskou nahněvanost, nýbrž fakt, že hudba Desmod je zoufale stejná. Stejná jako "Derylov svet", stejná jako stovky jiných nu-metalových popíků. V těch třinácti písních není sice žádný vyslovený průšvih, jenže celé to působí ohromně vykradeným a příliš uhlazeným dojmem. Možná to je pozitivum, možná ne, ale Desmod jsou v první řadě řemeslníci, sice šikovní, avšak pořád řemeslníci. Vědí, jak sestavit pecku, aby měla chytlavou melodii, vyvážené aranže, úderný referén. A do toho skvěle zapadá i Kulyho projev. Zkrátka, "Skupinová terapia" je tak nějak umělá. Nepromlouvají z ní emoce, je přesná jako dálnice a jako ta také utíká stále rovně, bez překvapení. A to si potom říkáte, že brněnská D1 je zlatá, vždyť na ní vás každou chvíli zaskočí nějaká zácpa a havárie.

NÁZORY
  • desmod (booza, 10.11.2004 23:21) Reagovat

    ja si nemuzu pomoct, ale byl jsem na koncerte v golemu(zlin) a pak jsem poslechl i toto album, a byl jsem velmi spokojeny

  • >:oI (Basha, 12.11.2004 17:43) Reagovat

    totok jake hovado pisalo ?! sak uplny idiot to musel byt! sedlak blby co sa ty seres do toho jake je to cd?! ked ta to nezaujima tak si vyser oko a zalez nekam a pocuvaj si britney alebo co! sprostak debilny! kope ludi sa to cd paci tak ic na nejaku planetu de su ludia co nemaju radi desmod a lutujem ta stravit zvysok zivota len s meteoritmi!

  • uz viac smajlikov :o) (Basha, 12.11.2004 17:49) Reagovat

    uz som sa trochu ukludnila takze sa pokusim pisat ako normalny clovek :o) zda sa mi ze ten kto to pisal ani nepocul ich cd (ja ho prave pocuvam a uz tolkaty krat ze sa bojim o comp aby uz z toho nezblbol a aj o discman :o) aaaaaa... uz nemam co napisat a to je cudne pretoze ja mam skoro zdy co napisat :o)

  • ??? (X-Katka, 12.11.2004 18:30) Reagovat

    no najsamprw by ma asi zaujimalo, ze aka je 'potiz', so slowenskymi desmod :o)) pokial wiem, s nimi zjadny problem nie je :o)))
    dalej..: bol som na koncerte a pozorne pocuval albumy... hmm... no ta tvoja POZORNOST potom asi STOJI za HOWNO :O)) bez urazky...alebo... ako xces :)
    takze desmod sa nikam hudobne neposunuli... co sa wsetci staraju, ci sa desmod niekam posunul, alebo nie!!! JE TO ICH WEC! skratka hraju, tak ako citia a to je hlawne! :o)))
    a tymto si ma FAKT NASRAL!!!
    ..takze W POZADI ODWADZA SPINAVU PRACU FRANKIE???jedinu spinawu pracu si tu odwjedol ty! a KULY DAVA DESDMODU FALOSNU TVAR??? na toto mi neostava nic ine powedat, len ze si debil :o))) aj to skus brat bez urazky, ale je to prawda :o))) asi sa budem opakowat, ale ty im nesiahas ani po paty @:) skus urobit njeco ty, a zaujat stotinku ludi z toho co desmod a pak mozes zacat s kritikou pokial mozno objektivnou... ale aj v CZ je to asi neznamy pojem..zial..
    ..aaaaaa ked sme uz pri tej kritike a ty si spominal tjez rozhovor tak mam dotaz :
    bola polozena otazka:
    '...milujete, co byste nikdy nekritizovali?'

    (tjez ma zarazilo, preco boli odpowede prelozene do cestiny, sak co su seci cesi vadni a nerozumeju slowencine???:))

    'Myslím, že hudbu jako celek. Nikdy bych nekritizoval jiné hudebníky. Vím, jaká za tím stojí drina, a i když se mi jejich výsledek nelíbí, samotné výkony bych se neodvážil kritizovat. To nechám recenzentum.'

    wjes citat medzi riadkami??? :o))) inak z toho rozhoworu bolo tak citit, ze ich nemas rad, az sa mi to hnusilo :/ :(
    dalsi dotaz, ze newyrazny a nenapadity booklet este k derylowmu swetu.. hmmmmm keby si ty wedel :o)))

    takze mam dojem, ze s desmodom fakt nie je zjaden problem :o))je to super skupina :)
    ty si si ten problem len wymyslel, aby si trochu zaujal a zwiditelnil sa, pretoze na desmod sa nikto neopowazi kydat, lebo naozaj nje je naco, toboz ne na kulyho, lebo to je naozaj pan spevak a osobnost ( o com swedci aj odpowed na wyssje polozenu otazku :)) ale ty si teraz hrdina, lebo si si to dovolil... no keby to bola pravda nepoviem ani bu ani mu :o)) ale toto bolo fakt dost trapne :o)) ale myslis, ze teraz si fakt super nemilosrdny recenzant, a ze ked nieco pochvalis, wsetci budu skakat od radosti, ze:' jesis on ten nemilosrdny mi to pochvalil!!!asi to bude fakt good!!!' asi ne:) skor cloveku napadne, jesis ten sa vtiera, alebo co?:):)
    P.S.: nu-metalovy pop to je co pre boha???? tjez vyplod twojej mysle, aby si bol cool??
    zelam pekny zvysok dna :o))
    s pozdravom
    X-katka:)

  • ??? (x.., 12.11.2004 18:33) Reagovat

    hej preco to neenteruje :o(((

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Fotogalerie: Nohejbalový turnaj kapel Festonda Cup v obrazech (01.08.2023 10:14)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Linkin Park s archivní novinkou "Lost" fanouškům splnili sen (16.02.2023 11:16)
- Linkin Park oznámili vydání dosud nezveřejněného songu "Lost" (07.02.2023 14:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu