shop.musicserver.cz

Ať si nebe počká

Vydáno: 02.11.2004 05:00 v sekci Recenze - Luboš Svoboda | foto: facebook interpreta

Karel Plíhal konečně dotočil dlouho vypiplávané a ještě mnohem déle slibované album složené z raných písní Josefa Kainara. Nazval ho "Nebe počká". A boduje, jazzuje. Že se mu deska báječně povedla, to dokazuje naše nadšená recenze.

9/10

Karel Plíhal - Nebe počká

Celkový čas: 55:58

Skladby: Děvče mi usnulo, Bázlivá, Trochu v hlavě mám, Miss Otis lituje, Já vrátím se zpátky, Sedávám na domovních schodech, Mám křivej nos, Odcházím z domova, Harfy v nebi, Železniční most, Peníze z nebe, Pomalu plyne proud, Odjakživa mne to vábí, Blues o žízni, Deštivý den, Imperial Blues, Švadlenka, Mrtvý vrabec, Starý muž, Kučeravý listonoš, Černá kára, Diga Diga Do, Nebe počká

Vydavatel: EMI

"Snad není to věc vyloučená
potkat pana Diogena
říct mu do chlupatých lýtek
nechals pípu otevřenou
vytekl ti nábytek."

Zatímco přání Josefa Kainara navštívit mudrcovo skromné obydlí je pouhou představou sloužící ke komickému zakončení písně "Odjakživa mě to vábí", Plíhalova touha potkat mladého Kainara, ne jako budoucího autora prorežimní poezie, ale jako po kavárnách a barech hrajícího kluka s kouzelným pohledem na svět, má kořeny mnohem hlubší. Už od koncertní "Takhle nějak to bylo" (1992) na každou desku propašoval alespoň jednu jeho píseň, hranou jako vlastní. Ještě před vydáním "Kluziště", tedy někdy koncem devadesátých let, pak sem tam utrousil pár slov o tom, jak by rád natočil celé album složené jen z Kainarových písní. Spolu s tím si také musel postěžovat, jak obtížné to při jeho perfekcionismu a úctě k autorovi bude. Přiznám se, že tou dobou mě opravdu nenapadlo, že už obchází pamětníky a pátrá po předválečných nahrávkách jazzových standardů, které ve čtyřicátých letech básník textoval. O překladu nebo přebásnění tu většinou mluvit nelze, někdy znal pouze název nebo téma, které pak svou dravou imaginací rozvinul.

"Pane strážníku
ta trocha povyku
to nic není
to mívám ve zvyku."

Mezi životopisnými daty obou pánů kromě společného rodiště v Přerově žádné velké paralely nenajdeme. Karel, pokud vím, ani neopakoval dvě třídy střední školy, ani se nepostřelil při sebevražedném pokusu. Zato umělecky byl asi básník písničkáři už od mládí větším vzorem, než by asi doteď kdekdo tušil. Jsou si blízcí ve své podobně čisté písňové poetice, v náladě navozované bez špetky patosu nebo klišé, ve způsobu, jakým zamlouvají nevyčnívající slovní vtípky, v neotřelých rýmech, v citlivosti s jakou přistupují k intimním i obyčejnějším tématům, zjednodušeně řečeno tím, co dělá z nadaného člověka s bohatou fantazií básníka.

"Sedávám - svou kytaru v klíně
zpívávám - pomalu a líně
neznámá blues hlasem zastřeným
z komínu stoupá dým."

Upřednostnit texty nad ostatními složkami, to je jeden ze záměrů, s nimiž bylo album vytvářeno. A tak zatímco jeho parťák Nohavica se obklopuje čím dál více muzikanty, nahrál Plíhal "Nebe počká" jen a pouze s kytarou. Svůj nenapodobitelný herní styl trošku umačkal, aby udělal místo, pro účely tohoto projektu nadřené, bluesové a jazzové hře. Výsledek je jako (jak postupně s narůstajícím zděšením zjišťuji) vše na této desce prakticky nepopsatelný. Pro poslech vlastnost úžasná, pro nějaké pitvání, jehož byste tu měli být svědky, nikoliv. Snad každá nota v doprovodech musela být promýšlená, ostatně Plíhal se v rozhovoru pro MF Dnes přiznává, že pro zachování jednoduché čistoty alba vyházel několik složitě hledaných sól. Často zmiňovaná a vždy kladně hodnocená je účast Zuzany Navarové, jejíž přirozeně sdělný zpěv oživuje asi pětinu alba. I já mám její hostování za velmi přínosné.

"Tak si můj milý pamatuj
mám-li býti anděl tvůj
musím být na tebe zlá a přísná
jak strážný anděl má být."

S některými aranžemi Plíhalem již dříve nahraných písní (je jich tu cekem pět) se mi přesto nesžívalo nejsnadněji. K nepoznání je "Imperial blues" doprovázené pouhou ozvěnou akordu, snad snaha napodobit akustiku dlouhé prázdné hotelové chodby. Druhá část slavné "dvojpísně" "Děvče mi usnulo-Bázlivá" má výrazně deformovanou celou rytmiku skladby... Nemá ale smysl se dohadovat, která verze je lepší. V rozmanitosti, ne jednotě, je síla.

"Kde tu drzost vzít
a dopis otevřít
když vím že obálka se nikdy nezahojí."

V "Nebe počká" se unikátním způsobem spojily osobnosti obdivovatele a obdivovaného a vytvořily něco, co dalece přesahuje rámec nějaké pocty umělci nebo osobního dokumentu. Snad ničím se nepodobá v sedmdesátých letech vydané kainarovské kompilaci "Obelisk". Je černobílým, pro Plíhala uskutečněným, pro posluchače právě prožívaným, snem. Přesně to vystihují slova pana Kainara "Některý sny se jen zdají, jiný jdou hlouběji." Neuměle jsem se vám snažil naznačit, do které kategorie tento patří. Přinejmenším doufám, že vás tato mizerná recenze uspala natolik, že už se těšíte do postele. Jasně, že s Plíhalem a Kainarem. Jejich malé nebe na vás čeká.

NÁZORY
  • Nelíbí (Karel Mašát, 02.11.2004 13:23) Reagovat

    Pro mě je naopak toto album trošku zklamáním. Nedokážu to vyzvětlit, ale tímto albem se stal Plíhal pro mé uši příliš intelektuálním, příliš dokonalým. Vždy se mi líbila jeho schopnost hrát si s jazykem českým, to zůstává, ale líbili se mi i krásné melodie, které nebyly tak vypočítavé a tak na efekt jak je to u tohoto alba. Prostě to co je nadřené, podle mého názoru nikdy nebude tak pěkné, jako to co je přirozené, což u Plíhala vždy bylo. No naštěstí jsem vyjímka, tj. všechny recenze jsou velmi pozitivní a lidem se to snad bude líbit, album je to slušné, ale porovnám-li to např. s naplněním očekávání u Bratrů Ebenů a jejich nového alba, tak Plíhal hodně zklamal.

  • Pane Mašáte... (Dušan Vainer, 05.11.2004 09:36) Reagovat

    ...jste trochu mimo. Melodie na tomto albu nejsou Plíhalovy. Nejsou ani Kainarovy...jsou to jazzové standardy, které Kainar přebásnil. Poslechněte si toto album víckrát a určitě objevíte neznámé světy...
    S úctou Dušan Vainer

  • Souhlasím s recenzentem (Honza Hučín, 24.11.2004 13:53) Reagovat

    A to i v detailech jako názor na Bázlivou apod. Jediný rozdíl je ten, že jsem v Hodnocení desek na Ifolku (desky.ifolk.cz) dal desítku.
    Viz též http://suplik.petnik.cz/index.php?cl=275

  • Ne ani tak ke článku... (Štěpán Třík, 24.11.2004 15:07) Reagovat

    Musím uznat, že hudební provedení je velmi inspirující a deprimující současně. Jen tak na několik poslechů se to prostě zahrát nedá - jak by si konzument Plíhalových písní vždycky přál. Ale nemyslím, že by p. Plíhal chtěl kytarovou veřejnost tímhle ohromit (a ochromit). Nabídl to, co se mu líbilo a líbí, jak to vidí on. že někdy vydá opět sám sebe na CD slíbil v nějakém rozhovoru.

    *Stepus *

  • Nádhera (Honza, 08.04.2012 21:21) Reagovat

    Nádherná deska. Nemám slov

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)
- Jaromír Nohavica naděluje: k MDŽ nabídne sedm speciálních online koncertů (03.03.2021 18:27)
- Favoritkou Cen Anděl je se čtyřmi nominacemi Lenka Dusilová (01.03.2021 10:36)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (5-1) (01.02.2021 14:20)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu