Zlatá cesta zlatého hocha

11.11.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Málokdy se stává, že by americkou country scénu naboural někdo zvenčí. A Novozélanďanovi Keithu Urbanovi se to podařilo. Už nějaký čas se prohání po tamním country žebříčkum, jakoby se nechumelilo. K nám se s poměrně velkým zpožděním dostává jeho deska "Golden Road".
7/10

Keith Urban - Golden Road

Skladby: Somebody Like You, Who Wouldn't Wanna Be Me, Whenever I Run, What About Me, You'll Think Of Me, Jeans On, You Look Good In My Shirt, You're Not Alone Tonight, You Won, Song For Dad, Raining On Sunday, You're Not My God
Celkový čas: 59:09
Vydavatel: EMI
Keith Urban pochází z Nového Zélandu, a proto je překvapující, jakým způsobem se dokázal prosadit ve Spojených státech, kolébce country hudby, do které se jen tak někdo nedostane. Od roku 2000 se pravidelně umisťuje se svými singly na prvních příčkách country hitparády a v albech již místa nejvyšší také pokořil, ač teprve letos. A není jen dobrým zpěvákem a skladatelem, ale i skvělým muzikantem. Předtím, než se prosadil jako zpěvák, doprovázel například Gartha Brookse na jeho "Double Live", které je neprodávanějším živým albem všech dob, nebo pomáhal s nahráváním druhé desky Dixie Chicks.

Už jsem si zvykl, že do našich krajů doráží country alba se zpožděním, ale u "Golden Road", které je už dva roky staré, se nedá snad mluvit ani o zpoždění. Nicméně tento fakt mu neubírá na kráse. Absolvování turné společně s Garthem Brooksem se na Kiethovi Urbanovi zcela jistě podepsalo, protože vliv tohoto giganta světové country je na "Golden Road" jasně zřetelný, což není na škodu. Když už se učit, proč ne od nejlepších? Jak jsem napsal dříve, Keith Urban si skládá písničky sám a sám si je i produkuje, což není v americké country až tak obvyklé. Ač se tato deska nedostala až na první příčku americké albové hitparády, prodalo se jí jen v USA přes dva milióny kusů, a to je určitě úctyhodný výkon.

"Golden Road" působí na první poslech velice svěže a co je podstatné, převládají rychlejší a živější skladby. To mi například chybělo u některých alb Alana Jacksona nebo i jiných country zpěváků, kteří se jakoby specializovali na tklivé balady o kovbojích. Toto Keith popírá již v úvodní energické "Somebody Like You", kterou s ním napsal John Shanks (Michelle Branch, Melissa Etheridge), a ve stejném duchu pokračuje i dál. Zajímavá je například i "You Look Good In My Shirt", jejíž kytarové riffy mi připomínají Rolling Stones, a je na ní zkrátka znát, že Keith je původem především kytarista. Samozřejmě, i když rychlejší skladby převládají, ony balady zcela chybět nemohou. A tady bych viděl asi nejslabší místo této jinak skvělé desky. Keith Urban je opravdu silnější v těch rychlejších písničkách, zatímco ty pomalejší jsou, řekněme, méně kvalitní, i když taková "Raining On Sunday" není až tak špatná, ba právě naopak.

"Golden Road" patří zcela jistě mezi to lepší, co za posledních několik let vzniklo a potvrzuje se i to, že se na americkou lehce zkostnatělou country scénu dere mládí, což v poslední době dokazují úspěchy třeba Gretchen Wilson nebo Joshe Gracina. Je ještě nutno dodat, že od vydání tohoto alba uplynul nějaký čas a za tu dobu Keith Urban vydal již další dvě desky. Jsem docela zvědav, jak dlouho jim bude tentokrát trvat plavba přes oceán.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY