shop.musicserver.cz
Red Hot Chili Peppers - The Getaway

Red Hot Chili Peppers na "The Getaway" utíkají před sebou samými

Vydáno: 20.06.2016 15:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Když děláte hudbu přes třicet let, máte dvě možnosti: buď budete svým fanouškům servírovat stále to samé, anebo se budete snažit svou tvorbu někam posouvat. To sice nebude každý kvitovat, ale vás to aspoň nebude nudit. Red Hot Chili Peppers si na nové desce vybírají spíše tu druhou cestu a jsou minimálně zajímaví.

6/10

Red Hot Chili Peppers - The Getaway

Vydáno: 17.06.2016
Celkový čas: 53:48

Skladby: The Getaway, Dark Necessities, We Turn Red, The Longest Wave, Goodbye Angels, Sick Love, Go Robot, Feasting on the Flowers, Detroit, This Ticonderoga, Encore, The Hunter, Dreams of a Samurai

Vydavatel: Warner Music

Zvuk Red Hot Chili Peppers vždy ovlivňovali kytaristé - platilo to před třiatřiceti lety, když s kapelou začínal Hillel Slovak, a platí to i dnes, kdy má kytarové party na starosti Josh Klinghoffer. Důsledkem toho před námi dnes stojí trochu jiná kapela - méně dravá, méně ujetá, více zamyšlená a snad i více hravá. Hravost, bezprostřednost, touha posunout to po letech někam jinam, jsou nejlépe pasující charakteristiky nového, již jedenáctého alba "The Getaway". Ona touha po změně došla tak daleko, že jim poprvé od roku 1989 album neprodukoval Rick Rubin, ale Danger Mouse (plus o mix se postaral Nigel Godrich). Pojďme se společně podívat co společně uvařili.

Jedno je hned od začátku jasné - v podstatě je jedno, kdo sedí v režii - papričky na předchozí desce "I'm With You" naznačily, jakým směrem se chtějí s Klinghofferem ubírat a na "The Getaway" pokračují tam, kde na "I'm With You" skončily - vyloženě se uvelebily v klidnějších vodách (kde jim je snad až příliš dobře). Čas od času to ještě umí pořádně rozjet ("Detroit"), celkově je ale jejich současná produkce učesaná. Koneckonců je to patrné už na prvním singlu "Dark Necessities" - ačkoliv Flea i po všech těch letech umí správně říznout do basy, značně dominantní postavení zde má piano (plus samozřejmě Klinghofferovy kytary). A dokonce dojde i na smyčce. "Sick Love" pak zní až podezřele jako mix "Californication" a "Bennie And The Jets" Eltona Johna - a světe div se, sám Elton si ve skladbě vystřihl piano.

Papričkám nelze upřít snahu zkoušet nové věci; problém je v tom, že trochu zapomněly psát hity. Jasně, "Dark Necessities" se pravděpodobně po xtém poslechu zaryje do paměti, ale ze zbytku alba snad už trčí jen zábavná disco ujetost "Go Robot", kde se Chic potkává s Daft Punk. Nutno dodat, že absence hitů není to, co sráží nahrávku do průměru, to spíše vězí ve skutečnosti, že téměř půlce alba chybí výraznější momenty. K významnějšímu zlepšení dojde až ke konci se skladbami "The Hunter" a "Dreams Of A Samurai", v nichž se pánové pouštějí do neprobádaných vod a naznačují, že nemají problém vytvořit epické kompozice. Zvláště druhá zmíněná osloví překvapivě skvělým textem, rozhodně nejlepším bubenickým výkonem Chada Smithe z celé nahrávky, kvílivými kytarami a nádhernými sbory, které dohromady skládají šesti minutový epos vytvářející nezapomenutelné finále. Zkrátka příslib, že snad i v budoucnu budou mít Red Hot Chili Peppers stále co říct.

Ona potřeba se vyvíjet je sympatická a je dobře, že pánové nechtějí zůstat na místě a stát se dalšími AC/DC. Za to mají rozhodně bod k dobru, ale ani ten nespasí rozčarování. Red Hot Chili Peppers se odhodlaně vydali na cestu za hudebním dobrodružstvím a i když dokáží trefit do černého, z velké části se trefují vedle. Tak či tak, "The Getaway" není špatná nahrávka a své fanoušky si bezesporu najde.

NÁZORY
  • To (poink, 20.06.2016 15:31) Reagovat

    mě baví, jak to dostávají sežrat za to, že jim odešel člen. Po celejch internetech dostávají sodu ve formě nízkých hodnocení.
    Jinak album je to samozřejmě výtečné. Ten Cure zvuk kytar někde tomu dává úplně jinej rozměr. Ale to se nedpouští.
    Dejte rhcp 6/10 a 2 slepicím s "šokující" prvoplánovou antihudbou 9/10. Tak je to správně.

    • Re: To (Polik, 20.06.2016 15:43) Reagovat

      No, furt dostavaji lepsi hodnoceni jak u IWY. Vtipny je, jak se kapela vycita, ze hrajou tu samou hudbu a kdyz delaji neco jineho, tak je to taky spatne. To, ze nebudou delat hudbu ve svejch letech jako ve 30, je pro nekoho taky nepochopitelne. A fnuk John po 7 letech, stale se divim vytrvalosti. S hodnocenim souhlasim, v te mizerii co vychazi, je tohle kvalitni album :)

  • Ľudia v tejto redakcii vôbec nevedia písať rec... (pleb, 20.06.2016 19:38) Reagovat

    Ľudia v tejto redakcii vôbec nevedia písať recenzie.

    • Re: Ľudia v tejto redakcii vôbec nevedia písať rec... (Polik, 20.06.2016 20:15) Reagovat

      Co chtit, kdyz tu Dada Patrasova dostava 5 bodu :D

    • Re: Ľudia v tejto redakcii vôbec nevedia písať rec... (feyer, 21.06.2016 11:28) Reagovat

      naprosto souhlasím. Na musicserveru jsou recenze vždy překvapivé, bohužel svou neodborností. Kvalitní alba tady dostávají na frak, ale kamarádi redaktorů dostávají hodnocení 80-90%. Navíc recenze obsahují spoustu nepřesností a chyb, které opravují čtenáři. Čtu raději jiné servery, např. Headliner. Tady se to za poslední roky strašně zhoršilo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu